Artikkeli: Uutiset 2013–2018

7.7.2014 klo 09:15

EU-vaalit: vasemmistolle lopulta 17 lisäpaikkaa

Ryhmien kokoonpanot vaihtelevat myös vaalien välillä. Tässä taulukossa "Ennen" edustaa tilannetta juuri ennen kevään vaaleja, ja "Nyt" tilannetta Euroopan parlamentin aloittaessa työnsä heinäkuun 2014 alussa.
Ryhmien kokoonpanot vaihtelevat myös vaalien välillä. Tässä taulukossa ”Ennen” edustaa tilannetta juuri ennen kevään vaaleja, ja ”Nyt” tilannetta Euroopan parlamentin aloittaessa työnsä heinäkuun 2014 alussa.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Euroopan parlamentin ryhmien lopullinen koko on nyt selvinnyt. Heti vaalien jälkeen uutisoitiin vasemmiston saaneen 10 lisäpaikkaa. Ryhmien järjestytyessä vasemmiston GUE/NGL ryhmään liittyi 52 edustajaa, lisäystä 50%. Vasen Kaistan kesälukemisto raportoi yksityiskohtaisesti Euroopan parlamenttivaalien lopulliset tulokset vasemmiston kannalta.

Keskustaoikeisto EPP (Kokoomuksen ryhmä) säilyi tappiostaan huolimatta suurimpana ryhmänä ja sai 221 paikkaa (274 paikkaa ennen vaaleja). Sosialistien (SDP) ryhmä sai 191 jäsentä (196), liberaalidemokraatit Alde (Keskusta, RKP) 67 paikkaa (83) ja konservatiivien ECR (Perussuomalaiset) 70 edustajaa (57).

Viidenneksi suurimmaksi ryhmäksi nousi vasemmiston Euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto GUE/NGL, jolla paikkoja lopulta on 52 (35). Vihreiden EFA sai 50 jäsentä (55) ja perussuomalaisten entinen ryhmä EFD sai 48 (31).

Europarlamenttiryhmät suomeksi (Cai Melakoski)

Ryhmiin kuulumattomia europarlamentaarikkoja on nyt 52 (edellisen parlamentin päättäessä työnsä 33). Äärioikeisto ei kyennyt muodostamaan parlamenttiryhmää. Euroopan parlamenttiin valittiin nyt 751 jäsentä, vuoden 2009 vaaleissa valtakirjan sai 766 europarlamentaarikkoa.

Miksi paikkamäärät vaihtelevat niin paljon uutisissa?

Vaalien jälkeen uutisoidut ja lopulliset paikkamäärät ovat hyvin erilaisia. Esimerkiksi vasemmiston uutisoitiin vaalien jälkeen saaneen vain kymmenen lisäpaikkaa, yhteensä 45 edustajaa. Suuri osa valituista valitsee ryhmänsä vasta vaalien jälkeen.

Perussuomalaiset edustajat sijoitettiin vaalien jälkeen oikeistopopulistien EFD ryhmään, mutta päättivät lopulta liittyä konservatiivien ECR:n joukkoon. Vasemmiston GUE/NGL ryhmään laskettiin siihen aiemmin kuulunut Kreikan kommunistien kahden hengen ryhmä. KKE päätti kuitenkin jäädä parlamenttiryhmien ulkopuolelle. Sen sijaan yhdeksän parlamentaarikkoa, joiden ryhmittymisestä ei ollut varmuutta ennen vaaleja, päätti liittyä vasemmiston  ryhmään.

Uudet vasemmistolaiset ovat espanjalaisten kansanliikkeiden edustajia (Podemos 5 paikkaa ja Baskimaan Los Pueblos Deciden 1 paikka), edustajat Saksan ja Alankomaiden eläinsuojelupuolueista ja Irlannista valittu edustaja Like “Ming” Flanagan.

Äärioikeiston vaalivoiton seuraukset jäivät pelättyä vähäisemmiksi. Ranskan kansanrintama FN (24 paikkaa), Alankomaiden vapauspuolue PVV (4), Itävallan vapauspuolue FPÖ (4), belgialainen Flandersin itsenäisyyspuolue VB (1) ja Italian pohjoisen liitto Lega Nord (5) yrittivät muodostaa Euroopan vapausliitto -ryhmän (EAF) eräiden muiden maiden äärioikeistolaisten kanssa, mutta hanke epäonnistui. Parlamenttiryhmän perustamiseen tarvitaan 25 edustajaa 7 maasta.

Vasemmiston ryhmässä 26 naista ja 26 miestä

Vasemmiston ryhmään saatiin paljon uutta asiantuntemusta. Enemmistö ryhmän uusista jäsenistä edustaa talouskuripolitiikkaa vastustavia kansanliikkeitä. Ryhmän jäsenet ovat 14 maasta ja edustavat 19 puoluetta tai liikettä. Lyhyt luonnehdinta ryhmän yhteisestä poliittisesta pohjasta kuului järjestäytymiskokouksen yhteydessä seuraavalta:

– Meitä yhdistää visio sosiaalisesti tasa-arvoisesta, rauhanomaisesta ja ympäristöä säästävästä eurooppalaisesta integraatioprosessista joka perustuu kansainväliseen solidaarisuuteen. Eurooppa voi merkittävästi edistää monien ihmisten elinehtoja, mutta täämä vaatii tietenkin tiettyä poliittista tahtoa.

– Suurimmaksi osaksi ei Euroopan unionin ja sen jäsenmaiden politiikka ole vielä heijastanut tätä visiota. Tämä politiikka perustuu liian usein radikaaliin markkinaorientoituneeseen kilpailulogiikkaan EU:n sisällä ja suhteessa kolmansiin maihin. EU ei ole nykyisen talous- finanssi- ympäristö- ja globaalin ruokakriisin uhri vaan yksi sen moottoreista. (Vapaa käännös, CM. Alkuperäinen teksti englanniksi.)

Vasemmistolaisista parlamentaarikoista puolet on naisia ja puolet miehiä, GUE/NGL on ainoa ryhmä, jossa sukupuolten tasa-arvo toteutuu täydellisesti. Europarlamentin jäsenistä 37 % on naisia ja 63 % miehiä.

Gabi Zimmer Saksan vasemmistopuolue Linkestä valittiin vasemmistoryhmän presidentiksi. Kreikkalainen MEP Dimitris Papadimoulis edustaa vasemmistoa Euroopan parlamentin puhemiehistössä.

Puolet EU:n jäsenmaista on edustettuna vasemmistoryhmässä
Puolet EU:n jäsenmaista on edustettuna vasemmistoryhmässä

Vaikka EU:n pienet jäsenmaat saavat suhteellista väkilukuaan enemmän edustajia parlamenttiin, vähintään kuusi edustajaa, on pienten ja keskisuurten puolueiden vaikea saada näistä maista edustajaa. Äänikynnys on reilusti yli 10 prosenttia Kyproksella, Latviassa, Luxemburgissa, Maltalla, Sloveniassa ja Virossa. Kyproksella vasemmiston AKEL sai kolmanneksen ääniosuudellaan kaksi maan kuudesta paikasta Euroopan parlamentissa.

Lue lisää:
EU-parlamentin vasemmistoryhmän jäsenet
Kansan Uutisten artikkeli 3.7. uudesta eurovasemmistoryhmästä

 

Vasemmistoliitto voitti takaisin paikkansa Euroopan parlamentissa. Merja Kyllönen on Euroopan vasemmistoryhmän jäsen seuraavat viisi vuotta
Vasemmistoliitto voitti takaisin paikkansa Euroopan parlamentissa. Merja Kyllönen on Euroopan vasemmistoryhmän jäsen seuraavat viisi vuotta. Kuvassa vielä vaalityössä Tampereen Keskustorilla.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *