Artikkeli: Uutiset 2013–2018

29.7.2014 klo 11:44

Sosiaalinen asuminen ahtaalla Pirkkalassa

Hakatien aravakohde Pirkkalassa (Kuva: Jouni Kallioluoma)
Hakatien aravakohde Pirkkalassa (Kuva: Jouni Kallioluoma)

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA, kuvat: JOUNI KALLIOLUOMA

Pirkkalan kunta myi vuokratalonsa vuonna 2008. Tuolloin päättäjille vakuuteltiin, että nyt asunnot siirtyvät ammattimaisesti toimiville yrityksille, jotka pitävät ne hyvässä kunnossa ja vuokrat edullisina. Vasemmistoliitto vastusti myymistä, koska ei uskottu kaupasta seuraavan kuntalaisille mitään hyvää. Ja kuinkas sitten kävikään. Nämä ammattimaiset yritykset ovat alkaneet katua kauppojaan ja kohde toisensa jälkeen on pitänyt vapauttaa aravarajoituksista, kun niiden ylläpitäminen on koettu liian kovaksi taakaksi vuokrabisnekselle.

Myynnin jälkeen on jo 96 asuntoa vapautettu ennenaikaisesti aravarajoituksista. Sen lisäksi 36 asuntoa on vapautunut rajoituksista aravalainsäädännön mukaisen ajan mentyä umpeen. Pirkkalan vasemmistoliitto johdonmukaisesti vastustanut asuntojen ennenaikaista poistamista aravasäännöstelystä, koska sosiaalista asuntokantaa ei Pirkkalassa ole läheskään tarpeeksi. Vapauttaminen merkitsee vuokratason huomattavaa korotusta, asuntojen muuttumista omistusasunnoiksi tai rakennusten purkamista ja uusien kovan rahan asuntojen rakentamista paikalle. Riittävällä arava-asuntokannalla hillittäisiin myös muiden vuokra-asuntojen vuokrien nousua.

Pirkkalan kunnanhallituksessa oli kesäkuussa käsittelyssä lausuntopyyntö Suomen Vuokrakodit Oy:n hakemuksesta aravarajoituslain mukaisista rajoituksista vapauttamiseksi Hakatie 1:n vuokrataloissa. Hakatie 1 on valmistunut vuonna 1977. Siinä on 28 asuntoa ja aravarajoitukset ovat voimassa normaalisti 29.6.2039 asti.

Suomen Vuokrakodit perusteli hakemustaan kohteen huonokuntoisuudella sekä sillä, että nykystandardit ja energianormit täyttävän talon aikaansaamiseksi ainoa vaihtoehto olisi talojen purkaminen.

Vapautus aravasääntelystä voidaan myöntää, jos se edistää alueen asuntomarkkinoiden toimivuutta tai ehkäisee asuntojen vajaakäyttöä sekä tästä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä, tai muusta erityisestä syystä. Kasvukeskusalueilla ja muilla sellaisilla paikkakunnilla, joilla vuokra-asunnoille on kysyntää, asuntomarkkinaperusteinen rajoituksista vapauttaminen ei ole yleensä mahdollista, vaan sille on oltava jokin poikkeuksellinen erityinen syy.

Vasemmisto vastustaa Hakatien asuntojen poistamista aravasäännöstelystä, koska hakemus on selvästi perusteeton. Asia palautettiinkin kunnanhallituksesta uuteen valmisteluun. Mutta riittääkö jatkossa poliittista tahtoa hankkeen alasampumiseen?

Hakatien kohteen väitetystä huonokuntoisuudesta ei esitetty mitään selvitystä, vaan vain pelkkä väite. Vasemmiston käsityksen mukaan hakijan pitää pystyä esittämään poikkeuksellinen erityinen syy hakemukselleen. Selvityksenä tulisi olla puolueettoman tahon tekemä kuntokartoitus sekä selvitys niistä toimenpiteistä, joita kohteen kunnostamiseksi ja kunnossa pitämiseksi on tehty, jotta kohteen korjausedellytyksiä ylipäänsä voitaisiin arvioida. Pirkkalan vasemmistoliiton mielestä ei voi olla niin, että laiminlyömällä kiinteistön kunnossapidon voisi ennenaikaisesti vapautua aravarajoituksista.

Hakemuksessa mainittua vaatimusta nykystandardit ja energianormit täyttävän talon aikaansaamisesta ei ole olemassa. Perustelu on itse asiassa aivan kummallinen. Valtajoukko maassamme olevista rakennuksista on sellaisia, että ne eivät viimeaikaisia energiatehokkuusvaatimuksia täytä. Sillä perusteella ei kuitenkaan voida vaatia kaikkea vanhaa rakennuskantaa – Turun tuomiokirjosta alkaen – purettaviksi. Ei siis myöskään Hakatien kohdetta. Energiaremontin tekeminen Hakatiellä sitä vastoin olisi todennäköisesti liiketaloudellisestikin kannattava investointi.

Vuokra-asuntoa jonottaa Pirkkalassa jatkuvasti noin 250–300 hakijaruokakuntaa. Pirkkalassa ei vuonna 2013 valmistunut ainuttakaan aravarajoitusten alaista kohdetta. Koko Tampereen seudullakin jäätiin selväti alueen kuntien ja valtion välillä tehdyssä maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevassa ns. MAL-sopimuksessa asetetuista tavoitteista, vaikka väestömäärä kasvaa.

Pääosa Pirkkalaan tänä vuonna valmistuvista aravavuokra-asunnoista on tarkoitettu erityisryhmille, joten ne eivät mitenkään korvaa nyt haettuja ja jo aikaisemmin myönnettyjä ennenaikaisia vapautuksia.

Pirkkalassa rakennetaan kyllä vuokra-asuntoja, mutta lähinnä niin sanottuja kovan rahan sellaisia. Niiden vuokrataso pitää huolen siitä, että vähätuloisilla ei kuntaamme ole asiaa. Tämä lienee poliittisen oikean laidan toivekin. Jo nyt ollaan tilanteessa, jossa esimerkiksi sosiaalitoimistolla on vaikeuksia sijoittaa pulaan joutuneita perheitä asumaan, koska kohtuuhintaisia asuntoja ei kerta kaikkiaan ole. Eikä tilanne näytä helpottuvan, vaan päinvastoin.

Hakatien rivitalojen tilalle haluttaisiin ehkä kerrostaloja
Hakatien rivitalojen tilalle haluttaisiin ehkä kerrostaloja

Kommentteja: 2

  1. Kyllä suurin syy tähän kaikkeen, on ihan Suomen Vuokrakotien toiminta. Koko elinaikanani firman asunnoissa asunnoille ei ole tehty mitään muuta kuin ulko-oven maalausta ja varaston maalausta ulkopuolelta. Sisällä Pirkan talohuolto teki jotain töitä, senkin huonosti, Lassila&Tikanojan talkkari joutunut hanat korjaamaan kunnolla etteivät lähteneet vuotaa enää, kun SVK myi toiselle firmalle ja vaihtui sekä isännöinti ja tämä huoltoyhtiö.

    Realian isännöitsijä sanoi asukaskokouksessa, että va ei ole edes tehnyt taloille kuntokaroitusta, puhumattakaan että olisi ottanut selvää ovatko lapsien leikkipaikat ja niiden kunto nykystandardien mukaiset. On selvää sekin, ettei sisällä ole tehty mitään, kun itse muutin lattiassa oli edellisen asukkaan koiran raapimat muovimatot. Eivät haittaa, mutta ei se oikeinkaan ole, luovuttaa asunnot kunnossa minkä poistaminen maksaisi vähän.

    Eivät ne edes jääkaappia uusineet, vasta Realian isännöinti sen vaihtoi, lieden myös.

    Eli asunnot ovat osaltaan päässeet huonoon kuntoon, mutta vain siksi, koska SVK ei ole näistä pitänyt huolta.

    Nyt kun on uusi va ja isännöinti, alan uskoa, että näissä asunnoissa on vielä tulevaisuutta 🙂 Realia vaihtoi jo ulkoroskikset uusiin, vanhat olivatkin aataminaikaisia koska edelleen sitä vanhaa vuokranantajaa eivät nekään ole kiinnostaneet pätkääkään.

  2. Vuokra-asumisen puolesta ja vanhoilla vuokra-asunnoilla törkeää taloudellista keinottelua vastaan järjestetään vuokralla asuvien ihmisten toimesta Pirkkalan keskustassa MIELENOSOITUS KESKIVIIKKONA 13.08.2014 KLO 18.00 alkaen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *