Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.8.2014 klo 07:50

Vasemmisto suomi hyvinvointikertomusta

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: vasemmistoliiton valtuustoryhmä
– Tässä hyvinvointikertomuksessa  on sama rakenteellinen ongelma, joka on myös vuoden 2012 hyvinvointiraportissa. Kummastakin raportista uupuu laaja palvelujärjestelmän kuvaus. Raportin tavoite on olla työväline valtuustolle, jotta se voi seurata Tampereen hyvinvointistrategian toteuttamista. Raportti on parhaimmillaan tiedolla johtamisen väline. Nyt se ei sitä ole, suomi Minna Minkkinen Tampereen kaupungin hyvinvointikertomusta kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina.

Minna Minkkinen vaatii hyvinvointikertomukselta toimenpideehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi, pelkkä pahoivointien listaus ei riitä.
Minna Minkkinen vaatii hyvinvointikertomukselta toimenpideehdotuksia ongelmien ratkaisemiseksi, pelkkä pahoivointien listaus ei riitä.

– Hyvinvointikertomus ei vastaa valtuutetulle kysymyksiin mitä on tehty ja mitä tullaan tekemään. Raportti on nyt pahoinvointikertomus. Ymmärrän että vuosiraportissa ei ole kaikkia palveluita avattuna, mutta tärkeää olisi saada kokonaiskuva myös niistä palveluista, jotka ovat toimineet hyvin. Muun muassa asunnottomuuden hoitamisessa on saatu hyviä tuloksia,

Sirkkaliisa Virtanen kiinnitti puheenvuorossaan huomiota hyvinvoinnin lähtökohtiin. Hyvinvointikertomuksessa painottuu edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon toimialalta nousevat hyvinvointimittarit,  vaikka hyvinvoinnin edellytykset luodaan noin 80 prosenttisesti muualla.

– Sosiaali- ja terveyspalveluja laajemmin hyvinvointiin vaikuttavat sellaiset perusasiat kuin koulutus, kaavoitus, asuminen, liikenne ja ravitsemus. Tärkeänä pidän myös liikunnan ja kulttuurin merkitystä. Hyvinvoinnin suurin este Tampereella on synkkä työllisyystilanne ja lapsiperheiden kasvava köyhyys, totesi Virtanen puheenvuorossaan.

Ulla-Leena Alppi kiinnitti puheenvuorossaan huomiota siihen, etteivät tilastot kerro kaikkea. Esimerkiksi kaikki asunnottomat nuoret eivät näy asunnottomuustilastoissa.
–  Kaupungin velvollisuus on löytää nämäkin nuoret ihmiset ja auttaa heitä eteenpäin arjen hallinnassa, vaati Alppi.

 Parempaa tietoa Tampereesta

Minkkinen vaati, että jatkossa Tampereen kaupungin hyvinvointikertomuksessa tulee olla esillä toimialakohtaiset tiedot toteutetuista ja suunnitelluista toimenpiteistä. Raportissa tulee olla kaupungin eri toimialojen toiminnan kuvaus suhteessa tavoitteisiin. Esimerkiksi terveyden edistämisestä on kerrottava, mitä liikuntatoimessa on tehty, mitä tavoitteita on asetettu ja mitä toimenpiteitä on tehty tavoitteisiin pääsemiseksi.

–       On hälyttävää, että Tampereella jossa toimii UKK-instituutti ja Tampereen yliopisto jotka tuottavat tietoa hyvinvoinnista on Tampereen hyvinvointikertomuksessa käytetty mittareina valtakunnallisia tilastoja. Tampereen tilanteesta ei valtakunnalliset mittarit kerro mitään., jatko Minkkinen.

Vasemmalla Kaistalla lisää Tampereen kaupunginvaltuuston elokuun kokouksesta:
Kiihdystysajoille loppu Kalevan puistotiellä
Tammelan palvelukeskuksen toiminta jatkunee

Lisää aiheesta muualla verkossa:
Tampereen hyvinvointikertomus 2013

Minna Minkkisen vinkit toimivista hyvinvointiraporteista:
Heinolan hyvinvointikertomus
Vantaan hyvinvointikertomus
Ylöjärven hyvinvointikertomus

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *