Artikkeli: Uutiset 2013–2018

26.9.2014 klo 09:41

Ambulanssiverkkoa uhkaa harvennus

Teho-osastohoito ja sairaseläkkeet tulisivat kunnalle huomattavasti kalliimmiksi kuin viisi ambulanssia, neuvoo Erik Lydén Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä. Kuva: KAI JOKELA
Teho-osastohoito ja sairaseläkkeet tulisivat kunnalle huomattavasti kalliimmiksi kuin viisi ambulanssia, neuvoo Erik Lydén Pirkanmaan sairaanhoitopiiriä.

Teksti: ANNI TOLONEN, kuvat: KAI JOKELA
Kokonainen kunta ilman yhtäkään ambulanssia. Tämä on pian totta Kuhmoisissa, jos Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin kaavailemat säästötoimet toteutuvat. Sairaanhoitopiirin hallitus esittää, että pirkanmaalaisilta kunnilta leikattaisiin viisi ambulanssia. Näin sairaanhoitopiiri säästäisi vuosittain vajaat kolme euroa veronmaksajaa kohden. Säästösumma olisi yhteensä 1,15 miljoonaa euroa.
Viiden ambulanssin puutteen hallitus paikkaisi jäljelle jäävillä ambulansseilla. Hälytyksen sattuessa lähin vapaa ambulanssi hoitaisi potilaan.

– Jos asiakasta täytyy elvyttää, hän vuotaa pahasti tai on vaikka aivoinfarktin saanut, jokainen minuutti on merkityksellinen. Hoidon viivästyminen vaikuttaa myös kuntoutukseen ja toipumiseen. Teho-osastohoito ja sairaseläkkeet tulisivat kunnalle huomattavasti kalliimmiksi kuin viisi ambulanssia, ensihoitaja Erik Lydén sanoo.

Sairaanhoitopiirin valtuusto päättääkin siis elämästä ja kuolemasta. Kun lähikuntien ambulanssit joutuvat ajamaan korvaavia ajoja, seuraukset kasautuvat. Jäljelle jäävät yksiköt rasittuvat entisestään ja kiire lisääntyy. Pahimmillaan kukaan ei ole lähistöllä, kun sydäninfarktin saanut asiakas soittaa apua. Esimerkiksi Parkanosta matkaa Tays:iin on sata kilometriä. Kun kunnan oma ajoneuvo on vastaamassa naapurikunnan hälytykseen, sydäninfarktipotilas saattaa menehtyä jo ennen kuin ambulanssi ehtii paikalle.

Pirkanmaalla terveyskeskusten yöpäivystyksiä on vähitellen lakkautettu miltei kaikkialla ympäryskunnissa. Useat terveyskeskukset ovat myös iltaisin kiinni. Tämä tarkoittaa sitä, että myös lähikuntien asiakkaat tuodaan illalla ja yöaikaan Tampereelle ambulansseilla. Ambulanssien tarve onkin lähivuosina kasvanut jatkuvasti. Keskimäärin hälytyksiä tulee nyt noin 10 vuorokaudessa enemmän kuin ennen.

– Samalla kun esimerkiksi synnytyssairaaloita suljetaan, ambulansseja vähennetään. Yhtälö on vaikea, ellei mahdoton, Lydén huomauttaa.

Yhdeksän pirkanmaalaista ensihoitajaa perusti ambulanssileikkauksia vastustavan adressin kaksi viikkoa sitten. Jo 5000 pirkanmaalaista on allekirjoittanut vetoomuksen ambulanssien puolesta. Adressi luovutetaan tulevana maanantaina asiasta päättävälle Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin valtuustolle. Adressin voi yhä allekirjoittaa verkko-osoitteessa adressit.com. Se löytyy nimellä Ambulansseja ei saa vähentää Pirkanmaalla.

Ambulanssiverkon harvennus koskee  Tamperetta, Mänttä-Vilppulaa, Lempäälä-Vesilahtea, Kangasala-Sahalahtea ja Kuhmoisia.

Lisätietoja:
Ambulansseja ei saa vähentää Pirkanmaalla -adressi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *