Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

1.10.2014 klo 00:38

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna…

Hirvitalo - Pispalan nykytaiteen keskus
Hirvitalo – Pispalan nykytaiteen keskus

SIRKKA-LIISA VIRTANEN
Kaupunginhallituksen liiketoimintajaosto käsitteli tiistaina realisoitavien kiinteistöjen listaa. Tarpeettomiksi käyneiden tai tyhjillään olevien kiinteistöjen rinnalle oli listattu myös täynnä elämää olevia kohteita, joista ei myytäessä ole odotettavissa edes suuria tuottoja. Yksi tällainen kohde oli Pispalan Nykytaiteenkeskus Hirvitalo.

Hirvitalo on toiminut vuodesta 2006. Se voitti juuri syyskuussa Vuoden taideteko- palkinnon työstään nykytaiteen arvostuksen ja aseman edistämisessä. Hirvitalossa järjestetään kuukausittain vaihtuvia näyttelyitä, jotka ovat maksuttomia niin kävijöille kuin taiteilijoillekin. Hirvitalon toimintaa pyörittää Pispalan kulttuuriyhdistys. Näyttelyiden ohella Hirvitalo on alueen asukkaiden julkinen olohuone, jolla on suuri merkitys erityisesti Pispalalle ominaisen yhteisöllisyyden mahdollistajana. Se tukee aktiivisesti asukaslähtöistä kulttuuritoimintaa ja on tarjonnut toimintatilat mm.lasten kuvataidekoululle, pyöräpajatoiminnalle ja Suomen Talkoot ry:n kaupunkikasvatusprojektille. Kaupungin onnittelut ja kiitos Hirvitalolle Vuoden Taideteko- voitosta ja todella monipuolisesta asukastoiminnasta oli tyly: ei muuta kuin myyntiin.

Yhtä käsittämätön myyntikohde on Kurpitsatalo, jonka kaupunki on vuokrannut Kurpitsaliikkeelle kunnossapitovelvoitteella. Kurpitsaliike syntyi 1997 kasvimaiden viljelijöiden ja ystävien huolestuessa harrastuksensa ja Pispalan kulttuurimaiseman tulevaisuudesta. Kurpitsaliike on palkittu mm.työstä sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden hyväksi. Myös Kurpitsatalo on täynnä toimintaa, jota pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Toiminnassa ja talolla järjestettävissä tapahtumissa on huomioitu kiitettävällä tavalla myös lapset.

Kolmas rahalliselta arvoltaan vähäinen mutta kulttuurisesti merkittävä kohde listalla on Rajaportin perinteikäs sauna oheisrakennuksineen. Sauna on vanhin toiminnassa oleva yleinen sauna, joka on kansallisestikin käsite.

Tein kokouksessa esityksen Hirvitalon, Kurpitsatalon, rajaportin saunan ja siihen liittyvän ompelijan talon poistamiseksi listalta. Esitystäni kannatti vihreiden Jaakko Mustakallio. Ehdotukseni hävisi äänestyksessä 5-2 Kokoomuksen, Sosiaalidemokraattien ja Kristillisdemokraatin äänestäessä ehdotuksen hylkäämisen puolesta.

Listoilla oli myös Onkiniemen voimala ja tehdasrakennus, jossa tällä hetkellä on usean taiteilijan työtilat. Jaakko Mustakallio esitti että tehdastilojen mahdollisuudet pitää kultturikäytössä jatkossakin selvitetään. Kannatin Mustakallion esitystä mutta senkin äänestyksen hävisimme.

Nyt listoille jääneiden kiinteistöjen osalta myymisen valmistelu jatkuu. Ne tuodaan aikanaan yksitellen päätösasiana vielä eteemme lopullisen myyntipäätöksen tekemistä varten. Siihen saakka on aikaa yrittää vaikuttaa ja yrittää saada myyntihaluisia tajuamaan että jos kaupunki myy nuo tilat ja vie edellytykset kaikelta siltä toiminnalta, jota nyt lukuisat vapaaehtoiset asukkaat ja järjestöt pyörittävät ei kaupunki itse taatusti saa niillä talorahoilla vastaavaa toimintaa aikaiseksi.

Ja myynti-innon keskellä on hyvä muistaa että näiden rahalliselta arvoltaan varsin pienten, yhteisöllisyyttä tukevien olohuoneiden hävittäminen on ristiriidassa pormestariohjelman ja valtuuston hyväksymän kaupunkistrategian kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa ja yhteisöllisyyttä edistävien tavoitteiden kanssa.

Sirkkaliisa Virtanen on Tampereen kaupunginhallituksen ja liiketoimintajaoston vasemmistoliittolainen jäsen

Kommentteja: 5

  1. Rajaportin sauna pitää ehdottomasti säilyttää, sekä ko. rakennuksen lähipiirin kiinteistöt. Wanhoja kiinteistöjä tulee vaalia, niitä on enää hyvin vähän Suomen kaupunkinäkymässä.

  2. Mulle oli yllätys, että kaupunki omistaa Koskipuiston Rosson kiinteistön, sen omistamisessa nyt ei mitään järkeä olekaan ja on sen verran mainiolla paikalla, että siitä voi oikein hyvän hinnan saadakin. Taas nuo kolme Pispalan rakennusta ovat sellaisia paikkoja, että ei niitten myymisessä ole järjen hiventäkään. Toki tontit ovat arvokkaita, eli voi niistä muutaman sata tuhatta euroa saada ja uusi omistaja jyrää kaikki nuo vanhat talot maan tasalle ja rakentaa ruman asuintalon tilalle. Saadanpa Pispalastakin sitten todella paljon tylsempi paikka. Jos taas joku oikeasti kuvittelee, että mikään noista rakennuksista nykyisessä olomuodossaan kiinnostaa rahamiehiä niin paljon, että haluaisivat rakennukset myös säilyttää, niin on aika herätä todellisuuteen.

  3. Mikä velvollisuus pispalalle on tämmöisiä kaupungin rahapussista järjestää? Tasapuolisuuden vuoksi, joka kaupunginosaan kanssa samankaltaiset talot ja ne saavat päättää mitä niillä tekevät.

    1. Hieno idea, kaupunginosista täytyy vain löytyä ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään (vapaaehtois-)työtä yhdessä. Tampereen kaupunki ei ole luonut Pispalan yhteisöjä, päinvastoin ollut enemmän kapulana rattaassa.

      Sitten etsimään sopivia tiloja ja kysymään kaupungilta, voiko niitä käyttää. Erittäin yksinkertaista ja vaivalloista, jos/kun kaupunki haluaa pitää tilansa tyhjänä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *