Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.9.2014 klo 09:59

Säästöpäätös nurin – ambulanssit säilyvät

Lähes 8000 henkilön adressi ja kansalaisten eri kunnissa tekemä työ johti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen äänestyspäätöksen kumoutumiseen valtuustossa. Pirkanmaan ensihoidon palvelutaso säästyi leikkauksilta.
Lähes 8000 henkilön adressi ja kansalaisten eri kunnissa tekemä työ johti Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen äänestyspäätöksen kumoutumiseen valtuustossa. Pirkanmaan ensihoidon palvelutaso säästyi leikkauksilta.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
– Päätös oli tosiaan mieleinen, sillä se vastasi käytännössä täysin sitä mitä adressissa vaadimme, iloitsee lähes 8000 allekirjoittajaa liikkeelle saaneen ”Ambulansseja ei saa vähentää Pirkanmaalla” adressin organisaattori ensihoitaja Erik Lydén.

– Säästökohteet on etsittävä jostain muualta, missä ne eivät suoraan vaikuta ihmisten terveyteen, henkeen ja turvallisuuteen. Nyt Pirkanmaan ensihoidon palvelutaso pysyy entisellään. Tampereen muutokset yksiköihin ovat itse asiassa positiivisia, sillä lopulta palvelutaso siellä jopa nousee yhden uuden perustason yksikön muuttuessa hoitoyksiköksi, summaa Lydén.

– Olen todella iloinen, että päätös kyettiin tekemään yli puoluerajojen ja asiassa maakunnan asukkaiden hyvinvointi oli selvästi tärkeimpänä tekijänä. Vaikka kuntien talous on vaikeuksissa, johonkin on vedettävä raja säästöissäkin, Lydén päättää.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus esitti valtuustolle viiden ambulanssin vähentämistä Lempäälä-Vesilahdesta, Kangasala-Sahalahdesta, Kuhmoisista, Mänttä-Vilppulasta ja Tampereelta. Tämä olisi merkittävästi heikentänyt ensihoidon saatavuutta.

Myös sairaanhoitopiirin hallituksessa leikkausesitystä vastaan äänestänyt ja päätökseen eriävän mielipiteen jättänyt hallituksen varajäsen Marjatta Stenius-Kaukonen on sangen mielissään asian saamasta käänteestä.

– Ensihoitoasetus edellyttää yhdenvertaisuutta, mutta maaseudun tilanne olisi vain huonontunut. Sitä paitsi ensihoito maaseudulla ei palvele vain maaseudun asukkaita, vaan esimerkiksi täällä Pälkäneellä tammi-elokuun A- ja B-kiireellisistä tehtävistä lähes puolet koski ulkokuntien asukkaita. Esimerkiksi Sappeen hiihtokeskuksessa ambulanssi käy talvikautena 2-3 kertaa viikossa kiireellisissä tehtävissä, eivätkä siellä suinkaan pälkäneläiset pääasiassa laskettele.

– Suuri ongelma tuntuu olevan, että keskuskuntien (Tampere ja ympäristökunnat) johto ei tunnu olevan huolissaan omien kuntiensa asukkaiden ensihoidon saatavuudesta silloin, kun he ovat oman kotikuntansa rajojen ulkopuolella, kritisoi Stenius-Kaukonen.

– Suurin syy kustannusten nousuun ovat valmiustason ja henkilöstön ammattitaitotason nostosta johtuvat palkkakustannukset. Sitä ei valitettavasti ole osoitettu, minkälaisia säästöjä ihmisten hengen säästäminen ja vakavien vammojen hoitokustannusten väheneminen on tuonut, Stenius-Kaukonen päättää.

Lue lisää:
Ambulanssiverkkoa uhkaa harvennus (Vasen Kaista 26.9.)

Muita kansalaisaktiivisuuden hedelmiä hiljan:
Voitto Tammelassa – palvelukeskus jatkaa (Vasen Kaista 21.9.)
Parviaisen pikapäätös: Nekalan kirjasto jatkaa (Vasen Kaista 10.9.)

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *