Artikkeli: Uutiset 2013–2018

27.11.2014 klo 15:09

Kontula: Sanktioilla ei estetä nuorten syrjäytymistä

Eduskuntauutisia
Eduskuntauutisia

Teksti ja kuva: CAI MELAKOSKI
Kansanedustaja Anna Kontula jätti tänään vastalauseen eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunnan mietintöön joka koskee hallituksen esitystä muutoksiksi työttömyysturva- ja muihin lakeihin. Kontula pitää työttömyysturvan vastikkeellisuutta yleensä ongelmallisena, ja nuorten muita tiukempaa sanktiopolitiikkaa erityisen huonona asiaa.

Kontula kiittää hallituksen esitystä hyvistä ja kannatettavista uudistuksista, kuten pyrkimyksestä työttömyysturvabyrokratian yksinkertaistamiseen. Mutta alle 25-vuotiaiden koulutusvelvoitteen kiristämiselle Kontula ei löydä perusteluja:

– Toistaiseksi ei ole näyttöä siitä, että työttömyysturvan ehdollistaminen olisi ehkäissyt nuorten syrjäytymistä. Päinvastoin, viime vuosien sanktiopolitiikka on yli kaksinkertaistanut tulottomien kotitalouksien määrän. Tulottomien kotitalouksien tilastoissa korostuvat erityisesti alle 25-vuotiaat, todennäköisesti juuri työttömyysturvalainsäädäntöön liitettyjen erityisehtojen vuoksi, kirjoittaa Kontula vastalauseessaan, ja jatkaa:

– Valiokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan työttömyysturvan katkeaminen johtaa helposti siihen, että nuori ajautuu ulos myös työvoimapalveluista. Siten sanktiot pikemminkin tuottavat nuorten syrjäytymistä kuin ehkäisevät sitä.

Toinen hallituksen esityksen ongelmakohta, jonka Kontulan vastalauseessaan torjuu, liittyy työn vastaanottovelvoitteen laajennuksiin. Vaatimus jopa kolmen tunnin ylittävistä työmatkoista voi olla kohtuutonta, jos henkilöllä on vaikka hoitovelvoite.

Vastalause päättyy konkreettisiin muutosehdotuksiin esitykseen työttömyysturvalaista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *