Artikkeli: Uutiset 2013–2018

3.12.2014 klo 10:34

Vanhusten arvokas elämä säästöleikkuriin?

Syksy (CM)
Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Eduskunta käsittelee tällä viikolla hallituksen esittämiä muutoksia vasta viime vuonna säädettyyn vanhuspalvelulakiin. Muutosesitys poistaisi vanhuksen arvokkaan elämän yhtenä laitoshoidon saamisen kriteerinä. Perusteiksi jäisivät lääketieteelliset syyt ja asiakasturvallisuus.

Tampereen Elkeläiset ry:n puheenjohtaja Maire Kauhanen
Tampereen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maire Kauhanen

Lakimuutoksen torjumiseksi on käynnissä allekirjoitusten kerääminen adressiin “Arvokas elämä laitospalveluja tarvitsevalle vanhukselle” ja eduskuntaan ensi viikon alussa vierailevaa lähetystöä ollaan kokoamassa.

Tampereen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maire Kauhanen sanoo:

– Mielestäni arvokkaan elämän käsitteen poistaminen laista olisi pöyristyttävää: laitoshoidossa oleva vanhus ei ole jotenkin säilytettävä rasite.  Itsestään selvää on, että ihmisen arvokkuus on säilytettävä kaikissa olosuhteissa ja loppuun saakka. Kehotan kaikkia allekirjoittamaan adressin. Olen itse sen jo tehnyt.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ei hyväksy lakimuutosta liiton verkkosivuilla julkistetussa kannanotossaan:

– Päätös kertoo siitä, ettei välttämättä ymmärretä vanhusten määrän kasvua, Paavola sanoo.

– Jo nyt kotihoidossa on asiakkaita, jotka tarvitsisivat kipeästi laitoshoitoa. Kotihoidon kriisi ei ratkea heikentämällä vanhustenhoitoa kokonaisuudessaan.

– Lisäksi arvokkaan elämän poistaminen hoidon perusteista on kummallista. Jo ihmisoikeuksien lähtökohtana on turvata arvokas elämä. Meillä Suomessa se poistetaan vanhustenhoidon perusteista liian kalliina kriteerinä, Paavola moittii.

Heikoimmilta on helpoin ottaa

Eduskunnassa vasemmistoliiton kansanedustajat ovat arvostelleet kärkevästi lakimuutosta. Annika Lapintie suomi esitystä:
– Nykyisessä laissa oikeus ympärivuorokautiseen hoitoon voi syntyä lääketieteellisten syiden lisäksi silloin, kun se on iäkkään henkilön arvokkaan elämän ja turvallisen hoidon kannalta muuten perusteltua. ”Arvokkaan elämän” poistaminen perusteista heikentäisi erityisesti muistisairaiden mahdollisuutta ympärivuorokautiseen hoitoon.

– Mihin nämä hoitoa tarvitsevat ihmiset aiotaan jatkossa ohjata? Ajaako hallitus dementikot kadulle? Ainakaan vaikeasti muistisairaiden kotihoito ei toimi ilman merkittävää lisärahaa omaishoitajien tukeen ja vapaapäiviin. Suurin osa Suomen 350 000 omaishoitajasta on jo yli 65-vuotiaita, eikä heidän työtaakkaansa voi kasvattaa.

– Hallituksen esityksen taustalla on kova ja kylmä leikkauslinja. Yli 70 prosenttia vanhuspalveluiden menoista, jotka ovat yli neljä miljardia vuodessa, syntyy ympärivuorokautisesta hoidosta. Näitä kustannuksia halutaan nyt karsia. Kaikkein heikoimmilta on helpoin ottaa, tiivistää Lapintie.

Ruutukaappaus adressista. Linkki varsinaiseen adressiin löytyy jutun lopusta.
Ruutukaappaus adressista. Linkki varsinaiseen adressiin löytyy jutun lopusta.

Nyt on kiire

Adressin aloitteentekijä Antti Holopainen toteaa adressin verkkosivulla että nyt on kiire:

– Lain eduskuntakäsittely jatkuu tällä viikolla siten, että lakiesitys tulee suureen saliin. Ensi viikolla tapahtuvat äänestykset laista eli lakiesitys joko hyväksytään tai hylätään. Eläkeläiset ry. lähti hankkeeseen mukaan levittämällä tietoa nimien keruusta jäsenjärjestöissään puheenjohtajiensa kautta.

– Pyrimme saamaan ensi viikon alkuun lähetystön eduskuntaan ja mahdollisesti ainakin pienimuotoisen mielenilmauksen eduskuntatalon eteen. Levittäkää sanaa, jos olette asian takana ja haluatte, että saamme viikon sisällä mahdollisimman laajan mielipideilmauksen, vetoaa Holopainen.

Lisätietoja:

Arvokas elämä laitospalveluja tarvitsevalle vanhukselle – adressi 
SuPerin tiedote Vanhuksilla tulee edelleen olla oikeus arvokkaaseen elämään
Vanhuksia kuurnitaan nyt olan takaa – Annika Lapintien puhe eduskunnassa

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *