Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

13.2.2015 klo 13:32

Mäntylä: Riittävätkö eläkerahat?

Jorma Mäntylän vaalikampanja on käynnistynyt.
Jorma Mäntylän vaalikampanja on käynnistynyt.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Joutuvatko nuoret maksamaan suurten ikäluokkien eläkkeet? Onko eläkeikää pakko korottaa kestävyysvajeen takia? Missä ovat eläkerahastojen miljardit? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia Jorma Mäntylän tukiryhmän eläketapahtumassa eilen Uudenkylän Tapiolassa. Tilaisuus oli samalla vasemmistoliiton ehdokkaana Pirkanmaalla olevan Mäntylän eduskuntavaalikampanjan avaus.

Tapahtuman puhujat Jorma Mäntylä ja Kansaneläkelaitoksen johtava tutkija Pertti Honkanen kävivät perusteellisesti läpi suomalaisen eläkejärjestelmän ja eläkeuudistuskeskustelun unohtamatta kansainvälisiä vertailuja ja esimerkkejä. He osoittivat, että eläkeläisten syyllistäminen ja väite eläkerahastojen ehtymisestä ovat täysin perusteettomia.

‒ Eläkerahastojen rahat riittävät eläkkeiden maksamiseen, ja oikein käytettynä niiden varoja voitaisiin käyttää tehokkaammin. Meillä olisi jopa varaa maksaa hiukan parempia eläkkeitä, ja eläkerahastojen varoja voitaisiin käyttää elvyttäviin investointeihin Suomessa nykyistä enemmän, kertoi Mäntylä.

Mäntylä esitti neljä vaatimusta eläkerahastoista ja niiden varojen käytöstä:
‒ Ne ovat varojen ohjaaminen nykyistä enemmän kotimaahan sekä eettisesti hyväksyttävä ja julkisuudessa läpinäkyvä sijoitustoiminta. Uskallan myös väittää, että eläkeiän nostamispaineita on liioiteltu. Lisäksi vaadin, että eläkepolitiikka on pidettävä kansallisissa käsissä Suomessa, esitti Mäntylä. Vaatimusten yksityiskohtaiset perustelut ja koko puhe on luettavissa Jorma Mäntylän blogissa.

Pertti Honkanen
Pertti Honkanen

 

Pertti Honkanen esitteli tilastot jotka osoittivat, että rahoja kerätään eläkerahastoihin joiden väitetään ehtyvän, vaikka useimpina vuosina rahastojen varoja ei olisi tarvittu eläkkeiden maksuun. Rahastoissa valtava kansallisomaisuus on tyystin demokraattisen kontrollin ulkopuolella.

Honkanen listasi Suomessakin seurattavia OECD-maiden eläkepolitiikan trendejä:
– Ikärajojen nostaminen; varhaiseläkkeiden lakkauttaminen tai niille pääsemisen vaikeuttaminen; eläkkeiden laskukaavojen tiukentaminen; eläkkeiden indeksisuojan heikentäminen; uutena elementtinä ”elinaikakerroin”; yksityisten eläkkeiden, rahastoivien ja maksuperusteisten järjestelmien suosiminen.

Molemmat puhujat katsoivat, ettei eläkkeitä uhkaa eläkettä saavien kasvava määrä, vaan eläkevarojen sijoittaminen kansainväliseen riskipeliin.

‒ Eläkerahastojen varoja on sijoitettava vaikkapa suomalaisiin cleantech – yrityksiin, ja näillä varoilla on ostettava Suomen valtion velkakirjoja. Se pienentäisi Suomen valtionvelkaa ja mahdollistaisi julkisia infra-investointeja, vaati Mäntylä.

 

 


Lue lisää:

Rahat riittävät eläkkeisiin ‒ eläkerahastot investoimaan Suomeen (Jorma Mäntylän puhe)
Pertti Honkasen kirjoituksia Kelan tutkimusblogissa
Pertti Honkanen: Eläkerahastot, uusliberalismi ja kestävyysvaje (Artikkeli Vasemmistofoorumilla)

Pertti Honkanen ja Jorma Mäntylä tutkivat Mäntylän uusinta työtä: Friedrich Engelsin kirjan Työväenluokan asema Englannista suomennosta. Teos julkistetaan 24.2. klo 13 Työväenmuseo Werstaalla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, kahvitarjoilun vuoksi pyydetään ilmoittautuminen: esko,juhola_AT_intokustannus.fi.
Pertti Honkanen ja Jorma Mäntylä tutkivat Mäntylän uusinta työtä: Friedrich Engelsin kirjan Työväenluokan asema Englannista suomennosta. Teos julkistetaan 24.2. klo 13 Työväenmuseo Werstaalla. 

 

Eduskuntavaaliehdokas:
Nimi ja ikä: Jorma Mäntylä, 61 v.
Asuinpaikka: Kangasala
Perhe ja koti: Avoliitossa, 3 aikuista lasta
Koulutus ja ammatti: Tutkija, toimittaja, yhteiskuntatieteiden tohtori
Luottamustehtäviä: Kunnanvaltuutettu, rakennus- ja ympäristölautakunnan jäsen
Harrastuksia: Luontovalokuvaus

Netissä:
blogi.kaapeli.fi/jmantyla
www.flickr.com/photos/jorma_m
https://twitter.com/Jorma_Mantyla

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *