Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

23.2.2015 klo 09:14

Olá Portugali ‒ Minne menet?

Neilikkavallankumouksen vuosipäivä viime huhtikuulta Ovarin kaupungintalon edustalta. Palokunnan soittokunta soittaa kukkien katveessa.
Neilikkavallankumouksen vuosipäivä viime huhtikuulta Ovarin kaupungintalon edustalta. Palokunnan soittokunta soittaa kukkien katveessa.

Heikki_Toivainen-vinjettikuvaTeksti ja kuvat: HEIKKI TOIVAINEN
Portugalissa ammattiyhdistysliike on ahtaalla ja siksi järjestäytymisaste on alhainen. Palkat ovat kehnot. Vaikka kolmihenkisestä työläisperheestä molemmat vanhemmat ovat töissä, jää kaikkien peruskulujen jälkeen tilipussiin tyhjä reikä. Tuhlailuun ei ole varaa. Nähtäväksi jää, seuraako Portugalin kansa Kreikan tietä ja siirtyy EU:n nöyryyttävästä talouspolitiikasta vasemmiston voittoon seuraavissa vaaleissa.

Portugali on noin kolmannes Suomen pinta-alasta ja maassa asuu noin 11 miljoonaa ihmistä.  Portugali on tunnettu entisajoilta merenkulusta ja maailmanvalloituksistaan. Henrik Purjehtija ja Pedro Alvares Cabral olivat 1400 – 1500 -luvun purjehtijoita. Vasco da Gama oli Portugalin tunnetuin merenkulkija ja hänen kunniakseen on Lissaboniin rakennettu oma Vasco da Gama-keskus. Ostoskeskus on rakennettu vuoden 1985 maailmannäyttelyä varten ja koko alue on hyvin suosittu tutustumiskohde Lissabonissa.

Kaikissa vierailemissani kaupungeissa (Lissabon, Porto, Guimbra, Braga ja Aveiro) on patsaita ja muita muistomerkkejä  maan entisistä hallitsijoista, taiteilijoista ja suurmiehistä.

On arvioitu että varsinainen Portugalin valtio olisi alkanut hahmottua 800 vuosisadalla. Ensimmäinen kuningaskunta syntyi 1200- luvulla. Portugalista, entisestä siirtomaaisännästä, tuli vasta 1970-luvulla demokraattinen valtio. Portugali on myös yksi Euroopan Unionin perustajista.

Entisistä siirtomaista, kuten Mosambikista, Angolasta, Portugalin Guineasta ja Macaosta, maahan on muuttanut siirtolaisia, jotka ovat rikastuttaneet maan eurooppalais-arabialaista kulttuuria.

Jerenimos mausoleumi, munkkiluostari joka kertoo maan historiasta
Jerenimos mausoleumi, munkkiluostari joka kertoo maan historiasta

Portugalilaiset ovat ylpeitä historiastaan

Pyreneiden niemimaan länsiosaa ovat hallinneet viimeisen 3100 vuoden ajan eri kansat: iberit, tartessolaiset, keltit, foinikialaiset, karthagolaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, germaanit ja monet muut kansat. Kaiken muutoksen takana ovat olleet loputtomat veriset sodat ja hallitsijoiden vaihdot.

Satamien saaminen rannikolta on ollut yksi merkittävimmistä syistä saada maa haltuunsa. Gibraltarin salmen hallinta antoi mahdollisuuden valvoa merenkulkua. Portugalilaiset ovat ylpeitä historiastaan ja siitä kertoo parhaiten Lissabonissa Jerenimos -mausoleumissa, entisessä munkkien luostarissa, oleva historianäyttely. Alueella on myös Antropologinen museo, jossa pääsee tutustumaan maan historiaan kivikauden ajoille saakka. Historian tutkijat ovat arvioineet, että Portugalin luolissa on kuollut viimeinenkin neanderthalin ihminen.

Talouskriisin juuret ovat syvällä

Portugalilaiset ihmiset ovat viimeiset sata vuotta olleet maantieteellisesti eristyksissä muusta Euroopasta, sillä maa sijaitsee valtameren ja Espanjaan rajautuvan vuoriston välissä. Myös siirtomaiden itsenäistyminen on vähentänyt maan poliittista ja taloudellista merkitystä. Nyky-Portugalin talouskriisin juuret ovat kaukana viime vuosisadalla eikä maan nykyinen elinkeinorakenne  auta muuttamaan tilannetta helposti.

Palveluelinkeinojen osuus on noin 70 prosenttia ja teollisuuden noin 25 prosenttia. Maassa on valtavia luonnonvaroja, kuten uraania, mutta hallitus ei halua hyödyntää niitä. Maa on tuontisähkön ja -energian varassa. Maailman raaka-ainehintojen heittelyt ovat myrkkyä maan taloudelle.

Ay-liike ja vasemmisto  maan alla

50 vuotta maata diktatorisesti hallinnut Antonio de Oliveira Salazar rajoitti kansalaisvapauksia,  salaisella poliisilla oli laajat toimivaltuudet. Taloudellinen kehitys oli hyvin hidasta. Ammattiyhdistysliike ja vasemmistopuolueet olivat maan alla vuoteen 1974 asti.

Vaikka neilikkavallankumous oli ja meni, niin tänä päivänä vielä näkyy ihmisten asenteissa pelko liittyä ammattiyhdistysliikkeeseen. Vallankumouksen jälkeen suuryritysten ja oikeistolaisen hallituksen tukemat tiedotusvälineet pitivät yllä valtavaa herjauskampanjaa ammattiyhdistysliikettä ja järjestäytymistä vastaan. Työpaikoilla peloteltiin ja uhattiin irtisanomisilla niitä, jotka halusivat liittyä ammattiliittoihin

Poliittinen ilmapiiri muuttumassa

Asenteet ovat tiukassa edelleen. Viime talvena poliisit tunkeutuivat opettajien ammattijärjestön tiloihin etsimään laitonta mielenosoitusmateriaalia. Joka viides työikäinen on työttömänä. Tästä on seurannut se, että liittoihin ei työpaikan menettämisen pelon vuoksi liitytä. Portin takana on heti tulossa uusi työntekijä entisen tilalle.

Yksi syy, joka hidastaa ammatillista järjestäytymistä, on hallituksen luoma työttömyyskorvausjärjestelmä, jolla pystytään takaamaan 60-90 prosentin ansiotaso aiemmin maksetusta palkasta. Tätä ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksetaan yhdestä kolmeen vuotta. Sen edellytyksenä on aktiivinen työnhaku joka kuukausi. Jokaisen on todistettava kuukauden välein olleensa työhaastattelussa. EU-vaalien tulos ennakoi, että seuraavissa vaaleissa nousevat vasemmistopuolueet ensimmäistä kertaa hallitusvaltaan, koska talouskriisi ja EU:n asettama säästökuuri on ajanut ihmiset ja perheet ahtaalle.

Sosiaalijärjestelmä on hatara

Tänä päivänä ammattiyhdistysten tilanne on edelleen  lukossa, sillä järjestäytymisprosentti on hyvin alhainen, jopa reilusti alle 10 prosenttia  Osa työnantajista käyttää tilannetta hyväkseen ja  painostavat irtisanomisilla: jos liityt ammattiliittoon ja alat ajamaan omia ja toisten etuja paremmiksi työt loppuvat.

Keskimääräinen palkka esimerkiksi tehdastyössä on 500 – 800 euroa kuukaudessa Pienistä palkoista seuraavat vielä pienemmät eläkkeet ja köyhyysloukku on odotettavissa hyvin monelle vanhukselle.  Eläkkeet ovat 50 prosenttia palkkatasosta. Tapasinkin usein vanhuksia kerjäämässä rahaa ohikulkijoilta.

Maan sosiaalijärjestelmä ei kykene auttamaan heikoimpaan asemaan ajautuneita pitkäaikaissairaita ja eläkeläisiä. Myös lastenkodit ovat hyvin paljon hyväntekeväisyyskeräysten varassa. Yksinhuoltajaperheiden tilanne on myös vaikea. Yhden palkalla ei tule toimeen, sillä pelkät asumiskulut vievät palkasta jopa yli puolet. Elämiseen tarvittava raha ei riitä ja monet lapsiperheet tulevat hyvin pienellä toimeen.

Karnevaalit Ovarissa
Karnevaalit Ovarissa

Huumori ja musiikki ovat arjen lääkettä

Portugalilaiset ihmiset ovat tunteellisia, ystävällisiä ja ahkeria työntekijöitä. Huumori ja leikinlasku keventävät iloisesti arkea. Arjen iloihin kuuluu myös musiikki. Portugalin talven katkaisevat maaliskuun alussa viidellä eri paikkakunnalla Samba-karnevaalit. Näyttävimmät juhlitaan Ovarissa, jossa itse asuin ja työskentelin.

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa matkakertomustani Portugalista. Seuraavissa jutuissa tarkastellaan luontoa ja ihmisiä sekä kulttuuria ja tapoja.

Kommunistipuolueen mielenosoitus hallituksen säästöjä ja palkkaleikkauksia vastaan Aveirosta keväällä 2014.
Kommunistipuolueen mielenosoitus hallituksen säästöjä ja palkkaleikkauksia vastaan Aveirosta keväällä 2014.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *