Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

3.2.2015 klo 09:21

Translaki uudistettava viipymättä

KATJA KOTALAMPI, JARKKO LAMPUOTI, MINNA MINKKINEN
Nykyinen Suomen laki polkee transihmisten ihmisoikeuksia. Törkein tämänhetkisen lain ihmisoikeusloukkaus on vaade sukupuoltaan vahvistavan henkilön lisääntymiskyvyttömyydestä. Lisäksi laki vaatii lääketieteellistä selvitystä sukupuolesta sekä elämistä sukupuoliroolissa. Toisin kuin esimerkiksi Tanskassa, sukupuolen määrittely ei Suomessa ole vain ihmisen oma ilmoitus. Nykyinen laki vaatii avioliitossa olevan puolison hyväksynnän sukupuolen korjaukseen, minkä lisäksi avioliitto on purettava ja muutettava rekisteröidyksi parisuhteeksi.

Uusi translaki korjaisi nämä ihmisoikeusloukkaukset. Suomalaiset ihmisoikeusjärjestöt vaativat lain muuttamista niin, että oma ilmoitus sukupuolesta riittäisi juridisen sukupuolen määrittelyyn. Sukupuolen tulisi olla jokaisen ihmisen oma asia, eikä lainsäädäntö voi olla tässä esteenä. Laki tulee muuttaa niin, ettei sukupuoltaan vahvistavalta ihmiseltä vaadita lisääntymiskyvyttömyyttä.

Hallitus jarruttaa sosiaali- ja terveysministeriön jo valmistelemaa translakiuudistusta joko omaa tietämättömyyttään asiasta tai vedoten yhden hallituspuolueen kapeaan ihmiskäsitykseen. Sukupuolen ilmentämistapoja on lukuisia ja on aivan kohtuutonta, että kaksinapaisesti sukupuolesta ajattelevat saavat ylläpitää ihmisoikeuksia loukkaavaa lakia.

Transihmisten kokema syrjintä ja ulkopuolelle jättäminen on kohtuutonta ilman syrjivää lakiakin. Siksi laki on muutettava viipymättä.

 

|||
Etusivun kuva: Helsinki Pride 2014, kuvaaja Minna Minkkinen

Helsinki Pride on vuosittain järjestettävä ihmisoikeustapahtuma, joka muistuttaa yhtäläisten oikeuksien kuuluvan kaikille seksuaalisesta ja sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta. ”Pride” tarkoittaa ylpeyttä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *