Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

27.3.2015 klo 08:42

Anneli Lehtonen: Järkikin sanoo, työaika lyhyemmäksi

Ehdokasnumerokseen eduskuntavaaleissa Anneli Lehtonen sai 148.
Työttömiä on nyt 359 000 ja heistä on yli 100 000 ollut työttömänä yli vuoden. Eduskuntavaaliehdokas Anneli Lehtonen (vas.) tarjoaa työajan lyhentämistä ja elvytystä keinoksi työllisyyden parantamiseen. Oikeistolainen leikkauspolitiikka vain kurjistaa.  Ehdokasnumerokseen eduskuntavaaleissa Anneli Lehtonen sai 148. (Kuva: Marja-Liisa Torniainen)

Teksti: CAI MELAKOSKI
‒ Neljä vuotta sitten hallituksen keskeiseksi tavoitteeksi asetettiin työttömyysasteen painaminen viiteen prosenttiin, nyt se on kymmenen. Hallituksen lääkkeet ovat vain pahentaneet ongelmaa, kritisoi Anneli Lehtonen.

‒ Työllisyyden parantamista on yritetty yritysveroja laskemalla, palkkoja jäädyttämällä sekä hyvätuloisten verotusta ja julkista sektoria keventämällä. Nyt on aika ottaa käyttöön toiset keinot: lyhennettävä työaikaa ja elvytettävä taloutta, vaatii Lehtonen.

Tarmo ja hyväntuulinen hyvinvointi huokuvat Anneli Lehtosesta kun tapaamme haastattelua varten.
‒ Olen hiihtänyt 1500 kilometriä tänä talvena, hän hymyilee. Lehtonen jäi vuosi sitten eläkkeelle matematiikan lehtorin tehtävistä, ja kaikki kolme lasta ovat maailmalla. Nyt on aikaa huolehtia itsestään ja osallistua entistä enemmän yhteiskunnalliseen toimintaan.

Anneli Lehtoselle puolueen valinta oli helppoa, hän syntyi työväenliikkeeseen, Nokialla vaikuttaneeseen kansandemokraattiseen Hietaniemen sukuun. Kun vasemmistoliitto perustettiin, oli sen toimintaan liittyminen selvää. Luottamustoimia on matkan varrella kertynyt lisää, kaupunginvaltuuston jäsenyyden lisäksi hän edustaa vasemmistoa myös kaupunginhallituksessa. Nyt hän kiertää maakuntaa kansanedustajaehdokkaana ja on aktivoitunut myös sosiaalisessa mediassa.

Työajan lyhentämisellä parempia työtuloksia ja parempaa elämää

Vaalikentät ovat tänä vuonna kutsuneet hiihtolatujen lisäksi. Kuvassa Tampereen Keskustorin markkinoilla (Kuva: Cai Melakoski)
Vaalikentät ovat tänä vuonna kutsuneet hiihtolatujen lisäksi. Kuvassa Tampereen Keskustorin markkinoilla (Kuva: Cai Melakoski)

Keskeiseksi vaalityön teemakseen Anneli Lehtonen on valinnut työajan lyhentämisen. Kysyn, eikö tuo ole outo vaatimus, palkat pienenevät ja työnantajathan ajavat pikemminkin työajan pidentämistä?

‒ Tarkoitus ei ole pienentää työntekijöiden ansioita. Työajan lyhentäminen tehostaa tutkitusti työn tekoa, ja näin ollen lyhennetty työaika voi tuottaa yhtä paljon, ellei enemmänkin. Ruotsissa on sekä vanhustenhoidossa että teollisuudessa ollut useita kokeiluja kuuden tunnin työstä kahdeksan tunnin palkalla. Tuottavuus ei näytä kärsivän, ja esimerkiksi sairauspoissaolot vähenevät, tietää Lehtonen.

‒ On järjetöntä, että on valtava joukko ihmisiä tekemässä liian kiivastahtista työtä ja ylitöitä, ja samaan aikaan sadat tuhannet joutuvat olemaan työttömänä vastoin tahtoaan. Olemassaolevaa työtä on jaettava useammalle. Onhan näin tehty ennenkin, työväenliike taisteli työviikon enimmäispituudeksi 47 tuntia vuonna 1917 ja 40 tuntia vuonna 1965. Nyt 30 tunnin työviikon pitäisi riittää.

Opettajan työssä Lehtonen on nähnyt miten levottomiksi monet koululaiset ovat tulleet viime vuosikymmeninä, ja uskoo, että osasyynä ovat toisten vanhempien työkiireet ja toisten vanhempien työttömyys.

‒ Tuoreen tutkimuksen mukaan huomattavan iso osa lapsista ja nuorista kokee itsensä yksinäisiksi. Työajan lyhentämisen myötä vanhemmilla olisi enemmän aikaa perheelle. Tällöin lapsetkin voisivat paremmin, uskoo Lehtonen.

Varsinainen kestävyysvaje löytyy homekouluista

Anneli Lehtonen ei lainkaan usko, että maan asiat paranevat leikkauslistoilla. Leikkaukset eivät ole ongelman ratkaisu, vaan keskeinen osa ongelmaa.
‒ Leikkauspolitiikka on vain lisännyt köyhyyttä ja syrjäytymistä. Yhden syrjäytyneen kansalaisen hinta yhteiskunnalle on miljoona euroa. Ennaltaehkäisevään työhön tarvitaan paljon lisää resursseja, näin saavutetaan todellisia säästöjä, Lehtonen sanoo.

‒ Nyt on pantava yhteiskunta liikkeelle. Työn kohteita on viljalti, rautateiden ja teiden korjausvaje on valtava, homekoulut pitää saada kuntoon, liikuntapaikkoja tarvitaan lisää, listaa Lehtonen.

Haastattelulle varattu aika on päättymässä, vielä yksi kysymys: Hiihdät paljon, mutta aina ei ole lunta, käytätkö rullasuksia kesällä?

‒ Liikuntamuotoja on paljon, Anneli Lehtonen naurahtaa. ‒ Olen vaelluksilla varsinkin Lapissa, marjastan, ja juuri nyt minulla on kiire tanssitunnille, harrastan itämaisia tansseja. On hyvä harrastaa monenlaista liikuntaa, silloin kehittyy myös henkinen puoli monella tavalla. Hiihtäessä voi tyhjentää pään ja antaa mielen rentoutua. Hiihtäessä tulee aivan uusia ajatuksia mieleen, kun pää saa levätä. Tanssiminen ryhmässä on täysin erilaista, mutta myös hyvällä tavalla, se kehittää keskittymiskykyä ja itsekuria. Sekä hiihtäminen että tanssi antavat hyvän mielen ja olon, hymyilee Lehtonen lämpimästi.

Ehdokasprofiili, Anneli Lehtonen, ehdokas numero 148, Pirkanmaa:

 

Anneli Lehtonen, ehdokas 148
Anneli Lehtonen, ehdokas 148

Nimi ja ikä: Anneli Lehtonen, 61 v.

 

Asuinpaikka: Nokia

 

Perhe ja koti: Mies, kolme aikuista poikaa

 

Ammatti: Lehtori

 

Ammattiliitto: OAJN seniorijäsen

 

Luottamustehtäviä: Valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

 

Harrastuksia: Liikunta, lukeminen ja matkustaminen

 

Vaaliteemat lyhyesti: Ehdokkaana, jotta voisi vaikuttaa siihen, että jokaisella olisi turvallinen lapsuus, hyvä koulutus, mielekäs työ ja arvokas vanhuus

 

Kotisivut: ehdokas.vasemmisto.fi/annelilehtonen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *