Artikkeli: Uutiset 2013–2018

25.3.2015 klo 15:55

PAM — ne toiset tärkeät vaalit

Joulun alla Lielanden City Marketin edessä järjestettiin mielenosoitus työantajien mielivaltaa ja käräjäoikeuden työnantajaa yksipuoilisesti suosivaa päätöstä vastaan. Jutussamme esiintyviä henkilöitä ovat käräjäpäätös kumoon kylttiä oikealla pitävä Niina Koivuniemi ja kylttilinnojen välissä keskellä lentolehtisiä käsissään pitäävä Annukka Isomaa. (Kuva: Cai Melakoski)
Joulun alla Lielanden City Marketin edessä järjestettiin mielenosoitus työantajien mielivaltaa ja käräjäoikeuden työnantajaa yksipuoilisesti suosivaa päätöstä vastaan. Jutussamme esiintyviä henkilöitä ovat ’käräjäpäätös kumoon’ kylttiä oikealla pitävä Niina Koivuniemi ja kylttilinnojen välissä keskellä lentolehtisiä käsissään pitäävä Annukka Isomaa. (Kuva: Cai Melakoski)

Teksti: CAI MELAKOSKI
Suomen suurimman yksityisten alojen ammattiliiton, Palvelualojen ammattiliiton (PAM) liittokokousvaalit alkoivat maanantaina ja päättyvät 12 huhtikuuta – viikkoa ennen eduskuntavaaleja. Häme-Pirkanmaan vaalipiirissä valitaan 48 liittokokousehdokasta 154 ehdokkaan joukosta.

PAMin Häme-Pirkanmaan aluepäällikkö Niina Koivuniemi sanoi vaaleista viime lauantaina ammattiosasto Paminan 120-vuotisjuhlilla:

Niina Koivuniemi puhui ja organisoi mielenosoitusmarssin joulukuun mielenosoituksessa työläisten oikeuksien puolesta. (Kuva: Cai Melakoski)
Niina Koivuniemi puhui ja organisoi mielenosoitusmarssin joulukuun mielenosoituksessa työläisten oikeuksien puolesta. (Kuva: Cai Melakoski)

‒ Maanantaina alkavat PAMin liittokokousvaalit. Vaalit ovat herättäneet uskomattoman suurta mielenkiintoa ja ehdolle lähti kaiken kaikkiaan 1571 henkilöä. Tämä on kolme kertaa enemmän kuin edellisellä kerralla.  Tulos onkin historiallisen hyvä – kiitos kaikille itsensä likoon laittaville!

 

‒ Teistäkin moni on ehdolla. Toivon, että jaksatte tehdä hartaudella vaalityötä ja innostaa näin kenttää mukaan vaikuttamaan. Myös tätä kautta meillä on oiva tilaisuus saada innokkaita uusia pamilaisia mukaan toimintaan. Vaalitulos vahvistetaan huhtikuun 21.päivä ja tämän jälkeen tiedämme, ketkä 393 henkilöä pääsevät mukaan PAMin historian ensimmäiseen varsinaiseen liittokokoukseen, totesi Koivuniemi.

‒ Kokouksella on suuri merkitys liiton toiminnassa, sillä siellä päätetään tavoiteohjelmasta vuosille 2016-2020. Tavoiteohjelma linjaa sen, mihin asioihin panostamme näinä vuosina. Myös hallinnon uudistuminen on hyvä nähdä koko liiton uudistautumisena. Toivottavasti PAM saa näiden muutosten siivittämänä lisää näkyvyyttä ja kuuluvuutta, yhteenkuuluvuuden tunne lisääntyy ja pamilainen identiteetti vahvistuu, kun suurempi päättäjien joukko linjaa liiton suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi, luonnehti Koivuniemi kokouksen roolia.

‒ Kokousedustajille tullaan toukokuun aikana tarjoamaan koulutusta kokoustekniikasta ja -käytännöistä, jotta myös ensikertalaiset voivat tuntea olonsa varmaksi ja tervetulleeksi liittokokouksessa. Itse kokous tulee varmasti olemaan hieno kokemus meille kaikille! Toivon todella, että vaalit ja liittokokous inspiroivat jäsenistöä kautta maan innostumaan ammattiosastojen toiminnasta ja myös tätä kautta me pamilaiset saamme voimaa ja vahvuutta toimintamme tueksi, innosti Koivuniemi.

 

Palvelualojen ammattiliitto PAM

Palvelualojen ammattiliitto PAM ry on Suomen suurin yksityisten alojen työntekijöiden ammattiliitto. PAMiin kuuluu yli 230 000 jäsentä, joista naisia on 80 %. PAM perustettiin vuonna 2000 neljästä ammattiliitosta: Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liitto (HRHL), Teknisten- ja erikoisammattien liitto (Tekeri), Kiinteistötyöntekijäin liitto (KTTL) ja Liikealan ammattiliitto.

PAM on neuvotellut yhdessä työnantajien kanssa 42 työehtosopimusta.

 

 

 Työnantajan rikkeet kriminalisoitava!

Annukka Isomalla on käynnissä kaksi vaalikampanjaa. 12.4. päättyvissä PAMin liittokokousvaaleissa hänen numeronsa on 1561, 19.4. pidettävissä kansanedustajain vaalissa hänen numeronsa Pirkanmaan vaalipiirissä on 141.
Annukka Isomalla on käynnissä kaksi vaalikampanjaa. 12.4. päättyvissä PAMin liittokokousvaaleissa hänen numeronsa on 1561, 19.4. pidettävissä kansanedustajain vaalissa hänen numeronsa Pirkanmaan vaalipiirissä on 141.

Annukka Isomaa on Vasen Kaistan lukijoille tuttu suosittujen Senegal-kirjoitusten ja eduskuntavaaliehdokkuutensa vuoksi. Kysyimme Isomaalta, millä mielellä hän on asettunut ehdokkaaksi myös PAMin vaaleissa:
‒ Haluan muuttaa isoja linjoja PAMin liittokousvaaleissa. Haluan että liitto tulee lähemmäs jäsentä. Pääluottamusmiehenä  olen nähnyt ja kuullut paljon kentän syvistä ongelmista. Työnantajat rikkovat lakia koko ajan ja puhuvat ay-liikkeen laittomista lakoista.

‒ Isoin teemani PAMin kokoukseen on sanktioiden eli sakkojen saaminen työnantajille heidän laittomista työtaistelutoimistaan.

‒ Työnantajat rikkovat itse koko ajan työrauhaa. Mielestäni se on työrauhan rikkomista, kun ei noudateta työehtosopimusta tai työsopimuslakia, korostaa Isomaa.

‒ Tällä hetkellä riittää kun työnantaja ”kiinni jäätyään” korjaa asian. Työnantajat eivät saa kuitenkaan sakkoa omista laittomista työtaistelutoimistaan.

On kertakaikkiaan kriminalisoitava työantajan rikkeet työehtosopimuslakia ja työsopimuslakia vastaan, vaatii Isomaa.

 

 

Lue lisää:

PAMin liittokokoussivut (muun muossa vaalikone)

Jo riittää mielivalta — työväki yhteisrintamassa (Vasen Kaistan kuvareportaasi 20.12.2014 mielenosoituksesta, joihin kuvateksteissä viitataan.)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *