Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

31.3.2015 klo 13:48

Järkkärillä tanssittiin viimeinen valssi

Jäähyväiset Järkkärille ja Sorin nuorisotalolle! –tilaisuus päättyi viimeiseen valssiin haikean, lämpimän ja hauskankin iltapäivän päätteeksi.
Jäähyväiset Järkkärille ja Sorin nuorisotalolle! –tilaisuus päättyi viimeiseen valssiin haikean, lämpimän ja hauskankin iltapäivän päätteeksi.

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Talkoilla rakennettu, vuonna 1950 avattu Tampereen Työväen Järjestötalo – vuodesta 1969 Sorin nuorisotalo – puretaan ensi kesänä. Lauantaina talon käyttäjät eri ajoilta kohtasivat yhteisesti järjestetyssä, Teatteri Siperian emännöimässä haikean hyväntuulisessa jäähyväisjuhlassa.

Iltapäivä käynnistyi lapsille suunnatulla ohjelmalla, Peter Pan ja Kapteeni Koukku tovereineen Mikä-Mikä-Maasta esittivät lauluja Teatteri Lahjattomien tulevasta Jonkun on oltava PAN musikaalista, pioneerit järjestivät ongintaa ja Kalle Hyötysen tukiryhmä paistoi ja tarjoili muurinpohjalättyjä etupihalla.

Ulla-Leena Alppi
Ulla-Leena Alppi

 

Varsinaisen juhlan avasi ja juonsi Ulla-Leena Alppi, syntynyt samana vuonna kuin Järjestötalon rakentaminen alkoi. Järkkäri ja erityisesti Lapsikuoro Varpuset olivat olennainen osa Alpin lapsuutta.

 

Diabolovirtuoosi Henri Kangas, Sorin Sirkus.
Diabolovirtuoosi Henri Kangas, Sorin Sirkus.

 

Sorin Sirkuksen diabolovirtuoosi Henri Kangas käynnisti ohjelman komealla esityksellään. Kuten nimestäkin ilmenee, alkoi tänä vuonna toimintansa 30-vuotisjuhlaa viettävä, ylistetty ja rakastettu lasten- ja nuorten Sorin Sirkus juuri näissä tiloissa.

 

Rakennushistoriallisesti arvokas rakennus

Seija Hirvikallio
Seija Hirvikallio

Rakennushistoriallisen selvityksen talosta laatinut arkkitehti Seija Hirvikallio selosti talon historiaa ja arkkitehtonisia arvoja. Hän kertoi, että sodan jälkeen lailliset toimintaoikeudet saaneen SKP:n ja sodan jälkeen perustetun SKDL:n järjestöt perustivat Tampereen Järjestöyhdistyksen, joka oli rakentamisen taustavoima.

Rakennusmestari Orvo Leiniöltä tilattiin suunnitelmat Tampereen Työväen Järjestötalon rakentamiseksi vuonna 1948.

Hirvikallio kertoi, että järjestölainavelkakirjat laskettiin liikkeelle Järjestötalon rakentamisen rahoittamiseksi. Tunnuslauseeksi nostettiin juhlavasti: ”Omaan taloon tänä työväenliikkeen historian merkkivuotena!”

‒ Rakennustyöt aloitettiin 1.4.1949 ja pula rakennusmateriaaleista leimasi työtä, kertoi Hirvikallio laatimaansa rakennushistorialliseen selvitykseen nojautuen.
‒ Laudoitusmateriaalina käytettiin jopa 30 cm pitkiä laudanpätkiä. Uusi järjestötalo rakennettiin talkootyönä. Ruoka- ja kahvipalkka oli talkoolaisille maksettu korvaus työstä Talkoisiin osallistuneet pikkupojat oikoivat kaupungin työmailta saatuja vanhoja nauloja ja naulat käytettiin uudelleen. Harjannostajaisia vietettiin elokuun lopussa 1949 ja talon vihkiäisiä juhlittiin 4.-5.3.1950.

‒ Tunteja rakentamiseen käytettiin kaikkiaan 42 251 tuntia, selvitti Hirvikallio: ‒ Sekatyöt 25 724 tuntia – kirvesmiehen työt 7055 tuntia – betonityöt 2079 tuntia – muuraustyöt 1694 tuntia – putkityöt 1524 tuntia – maalaustyöt 1092 tuntia – sähkötyöt 919 tuntia. Rakennus maksoi 3 277 000 markkaa. Työn sankareina palkittiin talkoopäällikkö Paavo Klàsen Finlaysonin osastosta, Anna Sten Tampereen Demokraattisista naisista ja nokkatimpuri Vilho Linden. Klásenille ja Stenille lahjoitettiin Leninin kipsiset rintakuvat.

‒ Vuonna 1969 talo siirtyi kaupungin omistukseen ja sai nimen Sorin nuorisotalo. Toimintaa talossa järjestivät kaupungin kulttuuri- ja kansainvälisten asioiden toimisto sekä nuorisotoimisto. Sorilla järjestettiin diskoiltoja, tanssikursseja, harrastusjärjestöjen ja eläkeläisjärjestöjen toimintaa. Pohjakerroksen kerhotilat toimivat muun muossa Pispalan Sottiisin majoituspaikkana. Pohjakerroksessa toimi 1970-luvulla myös vaikeuksissa oleville nuorille suunnattu kriminaalihuollon selviytymisasema. Sorin Sirkus toimi pitkään juhlasalin tiloissa vuodesta 1985 alkaen. Ravintolaa on ylläpidetty yleisötilaisuuksien yhteydessä talkoovoimin itsepalveluperiaatteella. Nuorisotoimisto lopetti toimintansa talossa vuonna 2009 ja talo suljettiin. Kesäkuusta 2010 teatteri Siperia on toiminut talossa yhteistyökumppaneineen.

Puheensa lopuksi Seija Hirvikallio arvioi talon perinnettä ja tyyliä. ‒ Sotien jälkeen materiaalipula vaikutti rakennusten ulkonäköön ja puurakentaminen voimistui. Tyypillistä oli sahatun rimalaudoituksen käyttö julkisivuverhoilussa, mikä oli halvempaa kuin käyttää höylättyä paneelilautaa. Ikkunamuodot yksinkertaistuivat suorakaiteen muotoisiksi ja kaksijakoisiksi. Ikkunat tehtiin yleensä pieniksi, koska lasi oli kallista. Lasi sai olla korkeintaan kolme millimetriä paksua. Ikkunoiden vuorilaudat tehtiin kapeiksi ja yksinkertaisiksi.

‒ Järjestötalon juhlasalin ikkunat tehtiin poikkeuksellisen isoina. Itä- ja länsiaurinko antoivat valoa isoon saliin, jonka itäreuna jäi pahasti rautatiepengerryksen varjoon. Sisätiloissa on säilynyt alkuperäiset ajalle tyypilliset verhoilut. Juhlasalin seinissä on 1940-luvun arkkitehtuurille tyypilliset vanerikasetit ja aula- ja taustatiloissa keisaripaneeleilla verhoillut seinät ja katot. Vaatetilan sirot, kääntyvät vaatenaulakot ovat alkuperäiset. Sorin nuorisotalo edustaa 1940-luvun lopulle tyypillistä seurojentalojen ja työväentalojen arkkitehtuuria. Vasta 1950-luvulla alettiin suunnitella työväentalojen tyyppipiirustuksia, tiesi Hirvikallio.

 

Kauko Laakso ja Pauli Nieminen
Kauko Laakso ja Pauli Nieminen

Laakso sai oikoa nauloja, Nieminen kantaa lautoja

Seuraavaksi puheenvuoron saivat Kauko Laakso ja Pauli Nieminen, joilla oli omakohtaisia muistoja jo Järkkärin rakennusvaiheista. Nieminen kertoi  ylpeänä, että hän oli  saanut kantaa lankkuja nokkatimpuri Vilho Lindenille, joka Hirvikallion selvityksen mukaan oli palkittu työn sankarina. Laakson mukaan talkootunteja oli huomattavasti enemmän, kuin Hirvikallio raportoi. Raportissa oli vain ammattimiesten talkootunnit, pioneerit ja nuoret tekivät valtavasti talkootöitä muun muossa keräilemällä ja oikomalla nauloja.

Laakso teki talon alkuvuodet sangen eläviksi kertomuksillaan pioneerien, Tampereen Sisun, 70-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävän, yhä esiintyvän Kanerva-kuoron toiminnasta. Nieminen kuvasi värikkäästi ammattiyhdistysliikkeen toimintaa talossa ja vähän muuallakin 1950 ja 1960 –luvuilla.

 

Eila Rimmi
Eila Rimmi

 

Seuraavaksi Eila Rimmi esitti Arvo Turtiaisen runon Muurarit tarinoivat lauantai-iltana kokoelmasta Leivän kotimaa niin upeasti kuin vain leipuri osaa.

Kalle Hyötynen
Kalle Hyötynen

Hyötynen ja vasemmiston valtuustoryhmä vastustivat purkupäätöstä

Yhdyskuntalautakunnan jäsen Kalle Hyötynen kertoi talon viimeisistä vaiheista Tampereen kaupungin hallinnossa ja toimielimissä. Sisä-Suomen poliisilaitoksen tilannekeskus muuttaa Jyväskylästä Tampereelle ja Sorin nuorisotalo puretaan tilannekeskukselle rakennettavien tilojen tieltä.
Hyötynen on asian käsittelyn eri vaiheissa osoittanut, että poliisille löytyy tilaa rakentamiselle Hervannasta Poliisiammattikorkeakoulun yhteydestä, ja vedonnut Hirvikallion selvityksen osoittamiin Sorin nuorisotalon kiistattomiin kulttuuriarvoihin. Kalle Hyötysen toimintaa asiassa on selostettu aikaisemmin Vasen Kaistassa, tämän kirjoituksen lopussa löytyy linkki juttuihin.

Hyötynen kertoi myös omista kokemuksistaan talossa, hän oli 1980-luvun alussa osallistunut punk-yhtyeensä kanssa Sorilla järjestettyyn Rock-musiikin Suomen mestaruuskilpailun karsintoihin.

 

Venla-Moisio_Susanna-Ihanus_450x380_CM
Teatteri Siperian toiminnanjohtaja Venla Moisio ja Improvisaatioteatteri Snorkkelin tuottaja Susanna Ihanus järjestivät aulaan myös teatterien esittelypöydän.

 

Teatterit Siperia ja Snorkkeli – talon viimeiset toimijat

Talon nykypäivästä kertoi Teatteri Siperian toiminnanjohtaja Venla Moisala. Suomalaisen teatterin kehittämiseen pyrkivä, vuorovaikutuksessa ympäröivän yhteiskunnan kanssa toimiva ammattiteatterille on myönnetty Tampereen kulttuuriteko 2010 ‒palkinto ja vuonna 2011 Eino Salmelaisen tunnustuspalkinto.

Teatterin ohjelmistossa olevalla näytelmällä KONEET! Tampereen nousu ja tuho on kaksi esitystä huhtikuussa ja neljä toukokuussa Sorilla. Toukokuun lopussa vuokrasopimus päättyy, ja kesäkuussa talo puretaan.

Teatteri Siperian toiminta jatkuu syksyllä Työväentalon neljännessä kerroksessa. Teatterilla on myös yhteistyötä Tampereen Teatterin kanssa, joten Teatteri Siperia tulee esiitymään myös Frenckellin näyttämöllä.

Improvisaatioteatteri Snorkkeli osallisti katsojat ja irroitti iltapäivän äänekkäimät naurut.
Improvisaatioteatteri Snorkkeli osallisti katsojat ja irroitti iltapäivän äänekkäimät naurut. Snorkkeli on Tampereen vanhin improvisaatioteatteri, perustettu vuonna 1999.

 

Myös Improvisaatioteatteri Snorkkeli on toiminut Sorin nuorisotalolla, ja jatkaa yhdessä Siperian kanssa Työväentalossa.

Snorkkeli sai paljon uusia ystäviä yleisön villinneellä, riemastuttavalla improvisaatioesityksellään.

Juha Arhinmäki
Juha Arhinmäki

Koululaisliikkeen yhteiskunnallinen koulu

Iltapäivän viimeiset tarinat kertoi Juha Arhinmäki, joka muisteli 1970-luvun koululaisliikkeen vaiheita. Kun Sorin nuorisotalo käynnistyi 1969, Tammermaan Teiniyhdistys sai sieltä toimiston, järjesti kokouksiaan ja muuta toimintaa, julkaisi Tammermaan Koulusanomia.
Arhinmäki oli itse Teiniliiton aktiivi Helsingissä, mutta hänet kutsuttiin aina Tammermaan Teiniyhdistyksen syys- ja kevätkokouksiin johtamaan puhetta. Arhinmäki kertoi teinitoiminnan suuresta merkityksestä yhden sukupolven yhteiskunnalliselle aktivoitumiselle. Sorin nuorisotalolla moni tuleva kansanedustaja ja muu myöhempi yhteiskunnallinen vaikuttaja piti ensimmäiset julkiset esityksensä.

 

Iltapäivän kääntyessä lauantai-illaksi virittäydyttiin Orient‑yhtyeen tahdittamaan.viimeiseen valssiin Järkkärin paljon uusien ihmisuhteiden syntyjä todistaneella parketilla


Lue lisää:

SORIN NUORISOTALO Rakennushistoriallinen selvitys Arkkitehtitoimisto Seija Hirvikallio 27.7.2010

Vasen Kaista, uutiset Sorin nuorisotalosta

Teatteri Siperia
Teatteri Lahjattomat
Sorin Sirkus
Improvisaatioteatteri Snorkkeli

 

Orient–yhtye säesti yhteislaulut ja tanssin.
Orient–yhtye säesti yhteislaulut ja tanssin.
Nuorisoliittolaistoverit Veijo Laitinen ja Merja Sillanpää esilauloivat yhteislaulun Vapauden Kaiho.
Nuorisoliittolaistoverit Veijo Laitinen ja Merja Sillanpää esilauloivat yhteislaulun Vapauden Kaiho.
Täpötäysi teatteri Siperian katsomo osallistui antaumuksella ohjelmaan.
Täpötäysi teatteri Siperian katsomo osallistui antaumuksella ohjelmaan.

Viimeinen valssi Järjestötalolla.
Viimeinen valssi Järjestötalolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *