Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.3.2015 klo 09:20

Jutila ja Minkkinen: Maksuton ehkäisy nuorille

Minna Minkkinen ja Varpu Jutila Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin kynnyksellä hetki ennen kokouksen alkua. Kuva: Cai Melakoski
Minna Minkkinen ja Varpu Jutila Tampereen kaupunginvaltuuston istuntosalin kynnyksellä hetki ennen kokouksen alkua. Kuva: Cai Melakoski

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
Kaupunginvaltuutetut Varpu Jutila ja Minna Minkkinen ehdottavat eilisessä Tampereen kaupunginvaltuuston kokouksessa jättämässään aloitteessa, että kaupunki tarjoaa alle 20-vuotiaille maksutoman ehkäisyn ja riittävästi tietoa ehkäisyvälineiden käytöstä. Niissä kunnissa, joissa näin on menetelty, ovat säästö- ja terveysvaikutukset merkittäviä.

Raumalla lasketaan, että yksinomaan alle 20-vuotiaille tehtyjen aborttien väähenemisen ansiosta kaupunki säästää jopa 100 000 euroa vuodessa. Forssassa raskauden keskeytyksien määrä on laskenut radikaalisti. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat jo pitkään suositelleet kunnille maksuttoman ehkäisyn ja siihen liittyvän terveysvalistuksen järjestämistä nuorille.

 

Minna Minkkisen ja Varpu Jutilan aloitteen allekirjoitti suuri joukko muitakin valtuutettuja.
Minna Minkkisen ja Varpu Jutilan aloitteen allekirjoitti suuri joukko muitakin valtuutettuja.

Jutilan ja Minkkisen valtuustoaloite maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille:

Seksuaali- ja lisääntymisterveys on olennainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia ja siten merkittävä osa kansanterveyttä.

Vaikka aborttien määrä onkin yleisesti ollut jo vuosia laskussa, lisääntymisterveyden edistämistä on syytä edelleen tehostaa. Toistuvien klamydiatartuntojen määrä on noussut. Tippuritartunnat ovat nousseet etenkin nuorten naisten keskuudessa. Lisäksi erityisesti maahanmuuttajien ja nuorten keskuudessa on puutteita seksuaaliterveystiedoissa. THL:n Sotkanet-palvelun tietojen mukaan Pirkanmaalla 8.- ja 9.-luokkalaisista 14,5% kyselyyn vastanneista ei ollut käyttänyt ehkäisyä viime yhdynnässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014 – 2020, että kunnat tai kuntayhtymät tarjoaisivat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisyn maksutta. Toimintaohjelmassa esitetään lukuisia toimenpiteitä nuorten ja aikuisten seksuaaliterveyden parantamiseen. Nuorille, kuten aikuisillekin, tulee olla tarjolla eri ehkäisyvälineitä, ja erityisesti nuorten miesten ehkäisytietoisuuteen tulee panostaa.

Kunnat, jotka tällä hetkellä tarjoavat nuorille maksuttoman ehkäisyn, kertovat sen tuovan selvää säästöä. Rahaa säästyy aborttien määrän laskiessa. Lisäksi maksuttomia kondomeja tarjoamalla säästetään sukupuolitautien hoitomaksuissa.

Järjestämällä nuorille maksuton ehkäisy sekä tarjoamalla riittävästi tietoa ehkäisyvälineiden käytöstä ja esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista saadaan hyvinvoivia ja vastuullisia aikuisia. Erityisesti maksuttomien kondomien on oltava helposti saatavilla ja otettavissa huomaamattomasti.

Esitämme, että Tampereen kaupunki ryhtyy tarjoamaan alle 20-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn sekä panostaa erityisryhmien seksuaaliterveyteen.

 

 

Jutilan ja Minkkisen tiedote aloitteesta tavoitti hetkessä tuhansia lukijoita sosiaalisessa mediassa.
Jutilan ja Minkkisen tiedote aloitteesta tavoitti hetkessä tuhansia lukijoita sosiaalisessa mediassa.

Lisää aiheesta:

 

Ilmainen ehkäisy käänsi Rauman aborttiluvut laskuun (Yle.fi 19.2.2015)

 

Tampereen Vasemmistonuoret vaati maksutonta ehkäisyä nuorille helmikuussa:
Vasemmistonuoret: Maksuton ehkäisy tuo säästöjä
(Vasen Kaista 21.2.2015)

 

Valtuustoaloite: Maksuton ehkäisy alle 20-vuotiaille oululaisille (Hannasarkkinen.fi 23.2.2015)

 

Ilmaisen ehkäisyn edelläkävijä: Forssassa toivotaan mieluummin turvallisesti seksiä harrastavia nuoria kuin teiniäitejä (Yle.fi 25.2.2015)

 

Varpu Jutila

Minna Minkkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *