Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

8.3.2015 klo 12:43

Me korjaamme hyvinvointivaltion

SINIKKA TORKKOLA
Naistenpäivänä vasemmistoliiton jälleenrakentajien lupaus korjata hyvinvointivaltio on enemmän kuin paikallaan. Hyvinvointivaltion palveluiden puutteet koskettavat erityisesti naisia, jotka edelleen kantavat suurimman vastuun hoivasta. Naisten aseman parantamiseksi eivät tasa-arvoa helisyttävät sanat riitä. Tarvitaan tekoja, jotka vähentävät naisten köyhyyttä ja oikeasti parantavat naisten asemaa työmarkkinoilla.

Tasa-arvo on kaunis, juhlapuheissa toisteltu sana. Käytännössä, vaikka tasa-arvosta ollaan periaatteessa yhtä mieltä, tasa-arvoteoilla on eroa. On häpeällistä, ettei 6+6+6 -malli ole mennyt eteenpäin eduskunnassa. Mallissa vanhempainvapaassa olisi kiintiöity kuusi kuukautta kummallekin vanhemmalle. Kolmannen kuuden kuukauden jakson voisi käyttää kumpi vain vanhemmista. Malli parantaisi työn ja perhe-elämän yhdistämistä, päästäisi isät kotiin lasten kanssa ja äidit takaisin töihin. Se olisi myös keino tasata vanhemmuuden kustannukset mies- ja naisvaltaisten alojen välillä. Malli parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla ja lisäisi palkkatasa-arvoa.

Vasemmistoliiton puoluevaltuuston lauantaisessa kokouksessaan hyväksymät vaalikärjet kiteyttävät eron oikeiston ja vasemmiston välillä. Leikkausuhkausten ja kurjuuskuvien sijaan vasemmiston vaalitavoitteissa on toivoa. Me vasemmistossa rakennamme kestäviä energiaratkaisuja, pienemme tuloeroja, turvaamme, julkisia palveluita, parannamme työn tekemisen ehtoja ja rakennamme rauhaa ja turvallisuutta. Toivo rahoitetaan lisäämällä verotuloja elvyttämällä ja verovuodot tukkimalla.

Näillä tavoitteilla on hyvä mennä Pirkanmaallakin vaalikentille. Työttömyys ei vähene eivätkä palvelut parane kurjuuslauluin eikä leikkauslistoin. Pirkanmaallakin tarvitaan elvytystä. Kouluja, terveyskeskuksia ja teitä riittää korjattavaksi. Vuokra-asuntoja ja liikuntatiloja rakennettaviksi. Meidän pitää vain päättää lopettaa taantuma lietsonta ja ryhdyttävä elvyttämällä parantamaan koko Suomen taloutta. Vasemmisto on siihen valmis. Ovatko muut?

 

Kirjoittaja on sekä Vasen Kaistan päätoimittaja että Pirkanmaan vasemmistoliiton puheenjohtaja

 

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Vasemmistoliiton vaalikärjet

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliohjelma

|||
Etusivun kuva: Taysin uusi E-rakennus  munuais- ja infektiopotilaille harjakaispäivänä 5.2.2015 (Kuvaaja: Sinikka Torkkola)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *