Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.5.2015 klo 08:31

70 vuotta työtä lasten ja nuorten parhaaksi

Pinskumiitti_800x251

Teksti: ANNI HAKOLAMPI ja HARRI ASIKAINEN, kuvat SANNI KARLSTRÖM
Kesäkuun alussa 1945 perustettiin Suomen Demokratian Pioneerien Liitto ry, tuttavallisemmin Pinskuliitto, organisoimaan uudenlaista toimintaa vähävaraisille työläisperheiden lapsille, joiden pääasiallisena tehtävänä siihen saakka oli osallistua perheen elatukseen työpanoksellaan.

Miittimaskotit
Miittimaskotit

Samalla lapsia kasvatettiin ymmärtämään eri yhteiskunnallisia ilmiöitä ja arvoja sekä kannustettiin kansainvälisyyteen ja rauhantyöhön. Pioneeritoiminnassa on kasvanut moni politiikan, taiteen ja tieteen alalla vaikuttanut merkkihenkilö. Pioneeritoimijat ovat aktiivisesti olleet edistämässä muun muassa Yhdistyneiden Kansakuntien, YK:n lasten oikeuksien sopimuksen syntymää.

Nykyään järjestön toiminta on edelleen aatteellista, mutta puoluepoliittisesti sitoutumatonta ja  voittoa tavoittelematonta toimintaa lasten, nuorten ja perheiden puolesta. Jokainen pioneeriarvot omakseen tunteva on lämpimästi tervetullut mukaan. Pioneerit järjestävät mm. leirejä, kerhoja, retkiä, ulkomaanmatkoja, tapahtumia, solidaarisuushankkeita ja koulutusta. Pioneereille tärkeitä arvoja ovat mm. tasa-arvo, solidaarisuus, rauha ja ympäristönsuojelu.

70-vuotista taivalta juhlistetaan Turussa 12.–14.6.2015 järjestettävässä lasten, nuorten ja perheiden tapahtumassa, PinskuMiitissä.Tampereelta järjestetään linja-autokuljetus tapahtumaan.

PinskuMiitti on nuorten apuohjaajien keksimä nimitys juhlatapahtumalle. Tapahtumaan sisältyy roppakaupalla ohjelmaa kaikenikäisille: musiikkia, teatteria, karnevaalitunnelmaa, toimintapisteitä ja näyttelyitä. Raision ylpeys Aina-laivakin on paikalla, ja juhlan kruunaavat rakkaat pioneerilaulut. Juhlavuoden kunniaksi on tehty myös oma pinskupostimerkki.

PinskuMiitin myötä Turkuun saapuu satoja lapsia, nuoria, perheitä ja ikipioneereja kaikkialta Suomesta. Lauantaina Varvintorilla on festarihenkinen ja kaikille avoin PinskuBiitti, jossa esiintyvät muun muasssa Rokkikokki, Karu kopla ja pinskunuorten omia kokoonpanoja. Ikipioneereille on järjestetty omaa ohjelmaa joka päivälle. Sunnuntaina ohjelmassa on ainakin pinskumusikaalin ensiesitys.

 

Lisätietoa tapahtumasta ja pioneeritoiminnasta

 

Rokkikokki
Rokkikokki

 

Karu kopla
Karu kopla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *