Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

25.5.2015 klo 06:41

Mitä feminismi on?

Minna Minkkinen 2013 kuva Pasi TiitolaMINNA MINKKINEN
Monella tuntuu olevan vankka näkemys siitä, mitä feminismi on. Meiltä feministeiltä ei juurikaan ole kysytty, keitä te olette ja mitä tavoittelette. Mediassa feministit on alentavasti leimattu loukkaantujiksi ja mielensä pahoittajiksi. Keskustelut kuhisevat oletuksia ja ennakkokäsityksiä, jotka eivät ole totuuksia vaan oletuksia.

Feministit eivät ole mikään yhtenäinen joukko. Feministejä on kaikissa yhteiskuntaluokissa, sukupuolissa, ammateissa, etnisissä ryhmissä ja kaikissa vähemmistöissä. Vielä kerran. Ei ole yhtä tapaa olla feministi. Kaikki feministit eivät ole samanlaisia ja tavoittele samalla painoarvolla tasa-arvoasioita. Siinä missä yksi feministi käyttää aikansa sukupuolinormien purkamiseen, voi toinen käyttää aikansa asevelvollisuuden saamiseksi tasa-arvoiseksi. Feministit eivät ole mikään salaseura, jossa viikonloppuisin kokoonnutaan torille polttamaan rintaliivejä ja laulamaan feministilauluja.

Yhdistävänä tekijänä kantaa radikaali ajatus siitä, että jokainen ihminen on samanarvoinen ja jokaisella tulee olla yhtäläiset mahdollisuudet riippumatta ihmisen sukupuolesta. Aika radikaalia eikö totta?

Feministit eivät kuulemma tajua, että maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin huomauttaa epätasa-arvoasioista. Pitäisi kuulemma keskittyä oikeisiin ongelmiin. Huolestuttavaa on, että epätasa-arvoa ei nähdä oikeana ongelmana. On klassinen herruustekniikka sanoa, että asiasi on tyhmä, koska maailmassa on tärkeämpiäkin asioita. Odotan edelleen sitä listaa, jossa on listattuna maailman tärkeimmät asiat ja niiden hoitojärjestys. Onko ykkössijalla lapsikuolleisuus, nälänhätä vai valtion talous?

Mitä SINÄ olet tehnyt jotta maailma olisi parempi paikka? Jos sinulla itselläsi ei ole innostusta edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, miksi kiellät sen toisilta? Minulle feminismi on tapa katsoa yhteiskuntaa.

Epätasa-arvosta huomauttaminen ja tasa-arvon edistäminen leimataan nykyään helposti mielensä pahoittamiseksi ja loukkaantumiseksi. Tällainen kommentointi on omiaan alentamaan niiden ihmisten argumentointia, jotka epäkohtia esille tuovat. Faktaan ivalliset lausahdukset eivät ainakaan perustu, sillä epätasa-arvoinen maailma ei ole mielipidekysymys, vaan toistaiseksi vallitseva todellisuus.

Muistin virkistykseksi sanottakoon vielä, että feminismi ei ole miesvihaa, feminismi ei tavoittele naisten ylivaltaa ja feministi ei halua tuhota miehiä maailmasta. Jos olet eri mieltä, toivon että esität luotettavaa, tietoon pohjautuvaa faktaa väitteideni kumoamiseksi.

 

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Tamperelaistutkija lyö miesvaltaa David Hassehoffilla 16.5.2015

Äitikansalainen 10.5.2015

Näyttely feminismistä haastaa katsojansa 4.5.2015

III

Etusivun kuva: Minna Minkkinen

 

Kommentteja: 1

  1. Todiste miesvihasta on itse feministien eepos Valerie Solanan: SCUM-manifesti joka vihaa miehiä niin että tappaminen on ainut tapa päästä eroon miehistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *