Artikkeli: Uutiset 2013–2018

25.6.2015 klo 07:41

VOV-valokuvia Telakalla

Taru Jalava: Bubbles
Taru Jalava: Bubbles

Teksti: MARJA-LIISA TORNIAINEN, kuvat: KAI JOKELA ja opiskelijat
Voionmaan kansanopiston valokuvauslinjalla yhden vuoden opiskelleet esittelevät lopputöitään Telakalla. Moni valokuvaaja on ottanut ammattinsa ensiaskeleet Voionmaalla. Opistolla on 13 vuoden yhteistyö takanaan ensi vuonna 20 vuotta täyttävän Teatteri Telakan kanssa, sillä paitsi valokuvausta opistolla opiskellaan myös teatteria ja elokuvaa sekä viestintää. Juuri nyt on kouluun haku päällä. 

Ensi vuoden alusta Voionmaa-opisto yhdistyy SAK:n ay-koulutukseen erikoistuneen Kiljavan opiston kanssa ja etsii uusia tiloja pieniksi käyneiden tilalle. Kiljavan opiskelijat ovat työssäkäyviä aikuisia. Yhdistetyn opiston toiminta laajenee muuallekin maahan. 

Kansanopisto-linjan valokuvauksen opiskelijat ovat enimmäkseen ammattiaan etsiviä nuoria, mutta sisään voi hakea missä iässä tahansa. Kuusikymmentä vuotta täyttänyt koko ikänsä valokuvausta harrastanut Eija Lehtonen antoi koulutuksen itselleen lahjaksi ja kehuu kurssin ilmapiiriä ja ryhmähenkeä. Niin tekee myös vastuuopettajana toiminut Hannu Sinisalo. Kymmenen kuukauden opinnoissa käydään läpi teknisistä perusteista alkaen dokumentti-, studio-, taide- ja luontokuvausta. Myös kuvajournalismin jakso sisältyy opintoihin. Ensimmäisen vuoden jälkeen on mahdollista suorittaa 18 kuukautta kestävä valokuvaajan ammattitutkinto.

Eija Lehtonen kuvineen
Monta ammattia taitava Eija Lehtonen oman työnsä vieressä.

 Kurssin nuorimpiin kuuluu 19-vuotias Henna-Riikka Uotila, joka aikoo jatkaa ammattitutkintoon. Hän on haaveillut valokuvaajan ammatista jo lapsuudesta saakka. Henkilökuvaus on hänen sydäntään lähinnä. Kuvillaan hän haluaa nostaa ihmisten itsetuntoa ja näyttää kuvattavasta jotain sellaista, jota ihminen itse ei itsessään näe. Hänen ihailemiaan kuvaajia ovat Richard Avedon ja Nelli Palomäki. Palomäki aloitti opintonsa Voionmaalla ja on käynyt useasti siellä opettamassa. Koulun opettajia Uotila pitää pätevinä ja inspiroituneina.

Laajan instagram-seuraajajoukon ja lehdistön huomiota kansainvälisestikin ovat ihastuttavilla luontokuvillaan saaneet Johannes Erkkilä ja Konsta Punkka. Punkka opettaakin seuraavana vuonna Voionmaalla.

 Kaikki näyttelyyn osallistuvat ovat Laura Nurmi, Verneri Salonen, Pilvi Vähämäki, Pia Hildén, Eveliina Parkkinen, Sonja Saskiia Meskanen, Mari Järvinen, Konsta Punkka, Johannes Erkkilä, Tytti Levänen, Henna-Riikka Uotila, Taru Jalava, Rosa Rönni, Aleksi Uimonen ja Eija Lehtonen.

Telakka on ravintolana viihtyisä, mutta näyttelytilana se on vaikea, jopa mahdoton. Kattohirsiin ripustettujen pienimpien vedosten  tarkasteluun tarvitsisi kiikarin. Paikka ei tee oikeutta opiskelijoiden lopputöille. Kävijät eivät niitä välttämättä edes huomioi.

Julistekuva: Rosa Rönni
Julistekuva: Laura Nurmi

 

VOV 2015 – Voionmaan opiston valokuvauslinjan lopputyönäyttely, Telakka, Tampere 25.5.-31.7.2015

 Lisää aiheesta muualla verkossa

Voionmaan opiston valokuvakoulutus
Kiljava ja Voionmaan yhdistyvät -uutinen Voionmaan opiston sivuilla
Telakka

III

Etusivun kuva: Henna-Riikka Uotilalta on mukana töitä useasta eri sarjasta. Kuvaaja: Kai Jokela.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *