Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.6.2015 klo 09:07

Pirkkalan päivähoitopaikkoja lisätään

Kurikankulman_päiväkoti_2_900x500_JK
Teksti ja kuvat: JOUNI KALLIOLUOMA
Eräänlainen onnenkantamoinen on helpottamassa kunnallisen päivähoidon paikkapulaa Pirkkalassa ainakin joksikin aikaa. Kunta oli vuokrannut Pirkkalan seurakunnalle 2000-luvun alkuvuosina 30 vuodeksi kaksi päiväkotien yhteydessä sijaitsevaa tilaa. Pereen päiväkodissa ja Kurikankulman päiväkoti-koulussa olevien tilojen vuokrasopimuksia ei voitu irtisanoa, vaan purkaminen edellytti osapuolten yhteistä sopimista.

Kurikan päiväkoti-koulun tilojen vuokrasopimus oli sovittu päättyväksi vuonna 2033 ja Pereen päiväkodin sopimus vuonna 2035. Seurakuntaa ei sopimusten purkaminen ole kiinnostanut, vaikka kunta on neuvotteluyhteyttä hakenut päivähoitopaikkojen tarpeen kasvamisen vuoksi.

Nyt tilanne on muuttunut ja seurakunta suostunee vuokrasopimusten purkamiseen. Asia oli esillä Pirkkalan kunnanhallituksessa viime viikolla. Muutokseen on saattanut vaikuttaa Pirkkalassa viime aikoina käyty kipakka keskustelu päivähoidon tilanteesta. Useat kunnan päättäjistä ovat mukana myös seurakunnan päätöksenteossa.

Seurakunnan kanssa on sovittu, että se voi järjestää toimintansa osin muissa tiloissa. Tämän lisäksi kunta vuokraa tiloja seurakunnan ilta- ja viikonloppukäyttöön. Koska voimassa olevien sopimusten purkamisesta aiheutuu seurakunnalle kustannuksia, joutuu kunta antamaan kompensaationa vuokranalennusta 20 prosenttia seuraavan viiden vuoden ajan – eli yhden ilmaisen vuoden. Sopimus on kuitenkin kunnalle tässä tilanteessa hyvin tärkeä.

Näin pitkät määräaikaiset huoneenvuokrasopimukset eivät ole aivan tavallisia. Käytännössä on kuntalaisten verorahoilla rakennettu tiloja seurakunnan käyttöön. Sopimukset on tehty 2000-luvun alkuvuosina, jolloin Pirkkalan väestönkasvu oli jo varsin voimakasta. Voidaan vain arvailla, miksi kunta on pitänyt tarpeellisena sitoutua näin pitkäksi aikaa sopimukseen, josta ei ilman seurakunnan suostumusta voinut vapautua tilanteen muuttuessa.

Kun tilat nyt vapautuvat seurakunnalta, voidaan niihin perustaa hyvin nopealla aikataululla ja pienin kustannuksin päivähoitopaikat. Uusia paikkoja tulee jopa 28, Pereelle korkeintaan 21 ja Kurikankulmalle seitsemälle lapselle.

Varhaiskasvatuspäällikkö Liisa Almusa kertoo, että tilat vapautuvat elokuun puolenvälin paikkeilla kunnostuksen jälkeen sitä mukaa, kun tarvetta on. Tässä vaiheessa tarvittavien remonttien tai muiden investointien osalta Almusa toteaa, että mitään mittavia muutoksia ei liene tarpeen tehdä. Jonkun verran kalustusta ja varustusta hankitaan. Uuden henkilökunnan palkka on suurin menoerä.

Asiasta Vasen Kaistalla aiemmin:
Päivähoito kriisiytymässä Pirkkalassa (11.5.2015)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *