Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.7.2015 klo 08:19

Ammattiyhdistys häätää mökkiläiset

Tampereen Kirjatyöntekijäin yhdistys on määrännyt mökkiläiset purkamaan hyväkuntoiset mökkinsä.
Tampereen Kirjatyöntekijäin ammattiosasto on määrännyt mökkiläiset purkamaan hyväkuntoiset mökkinsä.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: SINIKKA  TORKKOLA, JUSSI KESTILÄ
– Kuin Laukon häätö, ikkunoita ei kuitenkaan rikottu, kuvaa Jussi Kestilä tapaa, jolla Tampereen Kirjatyöntekijäin Yhdistys kohtelee yhdistyksen kesäpaikassa Kaunistossa vuokralla olevia jäseniään.

Ammattiosasto irtisanoi kahdentoista mökin maanvuokrasopimuksen viime syksynä ja velvoitti vuokralaisia purkamaan mökkinsä toukokuun 2015 loppuun mennessä. Irtisanomista on perusteltu yhdistyksen aikeella myydä kesäpaikka. 1970-luvun alussa raivatussa ja rakennetussa  Kaunistossa on ollut jäsenten käytössä rantasauna, päärakennus sekä kolme mökkiä. Vuonna 1975 yhdistys vuokrasi jäsenilleen alueesta  noin kuuden hehtaarin alan  mökkitonteiksi.

Mökkitonteista on voimassa olevat, 1992 uusitut vuokrasopimukset, joissa vuokra-ajaksi on sovittu 50 vuotta. Vuokrasopimuksissa on kuitenkin kirjaus, jonka mukaan yhdistyksellä on tarvittaessa oikeus irtisanoa vuokrasopimus. Esimerkkinä tarpeesta on mainittu koko alueen myynti. Kiistanalaista on kuitenkin se, onko  myyntiaie riittävä peruste irtisanomiselle.

–Yhdistyksen hallituksen linja on ollut se, ettei mökkiläisten kanssa keskustella alueen kehittämisestä eikä myyntiaikeista neuvotella,  toteaa Tuula Kallio, joka on viettänyt kesiään Kaunistossa vuodesta 1993.

Jussi Kestilä on talkoillut Kaunistossa 40 vuotta. Aika monta mottia puita on tullut tehdyksi.
Kauniston isäntänäkin useita vuosia toiminut Jussi Kestilä on talkoillut kesäpaikassa 40 vuotta.

Eniten mökkiläisiä on suututtanut  yhdistyksen johdon piittaamaton asenne vuokralaisten oikeuksista. Hyväkuntoiset mökit on vain määrätty purettavaksi. Korvauksia mökeistä ei vuokralaisille ole luvattu, vaikka vuokrasopimuksen mukaan niin tulisi tehdä. Sopimukseen on kirjattu, että ”yhdistys on tarvittaessa velvollinen lunastamaan vuokratontilla olevan lomarakennuksen käypään hintaan toimikunnan ja asianomaisen keskinäisellä sopimuksella ja ehdoilla”.

– Liittotovereiden toiminta on täysin kohtuutonta, siitä on ollut ammattiyhdistystoveryys kaukana. Mökkiläiset ovat 40 vuotta pitäneet aluetta kunnossa talkoilla, ilman korvauksia, raivanneet ja rakentaneet alueen. Irtisanomiskirjeessä yhdistys määrää sähköistetyt, asumiskelpoiset mökit ja pihat hävitettäväksi. Onko tällainen toiminta mahdollista vielä 2010-luvulla, ihmettelee Kestilä, joka on mökkeillyt Kaunistossa se perustamisesta lähtien.

 Myynnistä tiukka äänestys

Kauniston myynnistä päätettiin yhdistyksen vuosikokouksessa, johon osallistui  nelisenkymmentä jäsentä yhdistyksen 1400 jäsenestä. Esitys myynnistä voitti äänestyksen niukasti.

– Vuosikokouksessa, jossa myynnistä päätettiin, tehtiin myös kannatettu esitys työryhmän perustamisesta. Työryhmää ei kuitenkaan perustettu, kuvaa Tuula Kallio kokouksen kulkua.

Yhdistyksen puheenjohtaja Aki Blom kiistää työryhmän perustamispäätöksen.
– Kokous on edennyt sovitun asialistan mukaan, asialistalla on ollut vain Kauniston myyntiasia, selittää Blom kokouksen kulkua. Lisäksi hän toteaa, että ulkopuolisten  mukaan ottaminen myyntiorganisaatioon olisi ollut hankalaa.

Irtisanomisilmoitus kirjassa
Tämäkö on kiitos vuosikymmenten talkoista, pohditaan irtisanomisilmoitusta saunakirjan viestissä.

Myyntipäätöstä Blom perustelee sillä, ettei kesäpaikka vastaa enää jäsenistön tarpeita. Keskeisin syy myyntiin on hänen mukaansa kuitenkin talous. Kauniston kulut ovat tuloja suuremmat. Puheenjohtajan mukaan yhdistyksen saamista jäsenmaksuista neljännes kuluu Kauniston ylläpitoon. Tappion euromäärää hän  ei kuitenkaan suostu kertomaan. Vuosikokouksessa käsitellyn 2013 tilinpäätöksen mukaan Kauniston käyttökulut ovat alle kuusi tuhatta euroa vuodessa. Mökkiläisten maksamat vuokrat kattavat koko alueen käyttökuluista yli kolmanneksen. Vuonna 2012 tilinpäätöksessä kulut ovat olleet päärakennuksen kattoremontin vuoksi 10 000 euroa suuremmat.

Kirjatyöntekijäin ammattiosasto on vakavarainen yhdistys,  jolla on tilinpäätöksen mukaan varallisuutta yli 350 000 euroa. Kauniston osuus tästä varallisuudesta on alle 50 000 euroa. Vuosina 2012 ja 2013 jäsenmaksutuotot ovat olleet yli 32 000 euroa  vuodessa.

Puutalkoot rajattu
Mökkiläiset ovat pilkkoneet kaikki kesäpaikassa tarvitut saunapuut. Puutalkoissa ovat Kari Sievä ja Jussi Kestilä. Kuva: Jussi Kestilän arkisto,

TEAM ja SAK vaikenevat

Kauniston mökkiläisten tulevaisuus on edelleen ratkaisematta. Tarjouksia viime talvena myyntiin laitetusta kesäpaikasta on tullut vähän. Mökkiläisille on esitetty myös tonttien ostamista. Tonttien hintapyyntö  on mökkiläisten mielestä ollut merkittävästi käypää hintaa suurempi.

Mökkiläiset ovat kääntynyt kiistassa myös ammattiliittonsa Teollisuusalojen ammattiliitto TEAMin ja  keskusjärjestö SAK:n puoleen. Teamin tuolloinen puheenjohtaja Timo Vallittu on pahoitellut tapahtumaa, mutta ei ole ottanut asiaan sen enempää kantaa. Muuta vastakaikua  kirjeisiinsä mökkiläiset eivät ole Teamilta eivätkä SAK:lta saaneet.

Jussi Kestilä on tilanteesta ihmeissään ja pahoillaan. Hän ei voi ymmärtää, miten ammattiyhdistysliike  voi kohdella jäseniään näin. 75-vuotias Kestilä on ollut  Tampereen Kirjatyöntekijäin yhdistyksen aktiivinen jäsen 58 vuotta. Hän on myös SAK:n kunniajäsen.

– Ammattiyhdistyliikkeen tehtävä perinteisesti on jäsenten edunvalvonta, ajaa jäsentensä palkka-, työsuojeluasioita ja muita sosiaalisia etuja. Ammattiliitoilla pitäisi olla myös toisenlainen tehtävä. Tarkastella liittoon kuuluvien yhdistysten toimintaa ja kuunnella jäsenistönsä ääntä. Myös silloin, kun se on epävirallista, jos jäsen, tai jäsenistö, on kokenut vääryyttä oman yhdistyksensä kautta, kirjoittaa Kestilä kirjeessään SAK:n ja Teamin hallituksille.

 

Kesäpaikkaa on kunnostettu talkoilla. Laituritalkoissa  Pasi Kallio, Raimo Kähärä, Antti Heinonen ja Kari Salminen,
Kesäpaikka on pidetty kunnossa mökkiäisten yhteisvoimin. Laituritalkoissa Pasi Kallio, Raimo Kähärä, Antti Heinonen ja Kari  Salminen. Kuva: Jussi Kestilän arkisto

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Jutun uutiskommentti: Suutarin lapset (3.7.2015)

III

Etusivun kuvassa  Jussi Kestilä istuu saunan kuistilla.

Kommentteja: 5

  1. Jokaiselle omistusmökkiläiselle annettiin mahdollisuus lunastaa tontti käypään hintaan ja näin suurin osa porukasta toimikin. Ja jotkut sen jälkeen myivät tonttinsa ja mökkinsä ja saivat sievoisen voiton. Asiasta käytiin useita palavereita, jotkut henkilöt valitettavasti eivät halunneet edes kuunnella ja väittävät, ettei heitä kuunneltu. Ammattiosaston hallitus on velvoitettu hoitamaan osaston taloutta hyvin, ja pienenevien jäsenmaksupalautusten myötä ei ollut enää järkevää pitää lomapaikkaa kun sitä käytti vain muutama jäsen vuodessa ja kuluja oli paljon. Siksi tontti lohkottiin ja osa myytiin yksityiselle ja osa jaettiin hallinjakosopimuksilla ja tarjottiin omistusmökkiläisille ensisijaisesti tontin osto mahdollisuus, yritimme puhua järkeä mutta meitä ei kaikki halunneet kuulla. Valitettavaa. Ennen kuin julkaisee tällaisia yksipuolisia juttuja kannattaa varmistua puheiden paikkansa pitävyydestä.

  2. Vielä. Kannattaa ottaa (liiton) lakimieheen yhteyttä. Tidä kuuluuko tämä liiton lakimiehelle, mutta joku osaa kertoa asian tidellisen laidan.

  3. Moro. Mieledtäni laissa on sellanen pykälä, että vuokranantaja on velvollinen ostamaan tontilla sijaitsevan rakennuksen köypään hintaan, jos vuokrasuhde puretaan/irtisanotaan. Voin olla väärössäkin, muistelin tällöistä joskus jostain lukeneeni. Terv, timpuri Nokialta

  4. Hei!
    On todella mieltä lämmittävää,että tähän Kauniston asiaan otetaan julkisesti kantaa.
    Yhdistyksen jäseniä kohdellaan todella ikävästi,mutta toivotaan,että asiat kääntyisivät vielä parhain päin.
    Kauniston asioita läheltä seurannut!

  5. Kiitos jutun julkaisusta!
    Oli oikein mieltä lämmittävää että saimme julkista tukea asiallemme! Juttu oli kattavasti kirjoitettu asioden oikeasta kulusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *