Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

3.7.2015 klo 09:24

Suutarin lapset

 

Kauniston mökki ja piha
Tämän ja 11 muuta mökkiä Tampereen Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen johto määräsi purettavaksi.

SINIKKA TORKKOLA
Neuvotteluvalmius, osallisten kuuleminen, päätöksenteon avoimuus ovat käytäntöjä, joita ammattiyhdistysliike toivoo työnantajien noudattavan. Työnantajaa velvoittaa laki yhteistoiminnasta, aivan sammutetuin valoin päätöksiä ei voi tehdä lakia rikkomatta. Ammattiosaston päätöksentekoa ei lailla vaadita yhteistoiminnalliseksi. Olettaisi kuitenkin, että avoimuutta ja neuvottelua vaativa ammattiyhdistysliike noudattaisi samoja käytäntöjä omassa toiminnassaan. Kesäpaikka Kauniston tapauksessa oletus osoittautui vääräksi. Tampereen Kirjatyöntekijäin Yhdistyksen johto käyttäytyy kuin pahempikin öykkärityönantaja.

Kesäpaikka Kauniston myyntipäätös tehtiin muodollisesti oikein, osaston vuosikokouksessa äänestämällä. Kokouksessa oli läsnä alle 40 yhdistyksen jäsentä, alle  kolme prosenttia yhdistyksen 1400 jäsenestä. Myyntipäätöstä äänestyksessä kannatti niukka enemmistö, vähemmän kuin kaksi prosenttia jäsenistöstä. Päätöksen jälkeen asia eteni hyvin suoraviivaisesti. Vuosikokouksessa päätettyä työryhmää ei perustettu. Kaunistossa vuokralla olevien jäsenten kanssa yhdistys ei ole edes yrittänyt neuvotella. Irtisanomiskirjeet ja vaateen purkaa mökit vuokralaiset saivat syksyllä. Sittemmin yhdistyksen ja mökkiläisten yhteydenpito kulki asianajotoimistojen kautta.

Kauniston tapaus on rujo. Vuonna 1892 perustettu ammattiosasto on riitautunut jäsentensä kanssa. Yhdistyksellä on toki ollut tarvetta miettiä Kauniston tulevaisuutta sekä tuotannollisista että taloudellisista syistä. Tulevaisuutta voisi pohtia myös yhteistoiminnallisesti ja etsiä toiminnan lopettamiselle vaihtoehtoja. Täydellinen irtisanominen ei ole ainoa vaihtoehto. Tätähän ammattiyhdistysliike on yrittänyt opettaa työnantajille  jo pitkään. Olisiko nyt sisäisen koulutuksen aika, saisi suutarinkin lapsi kengät.

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla:

Ammattiyhdistys häätää mökkiläiset (2.7.2015)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *