Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

10.7.2015 klo 09:49

Tampereelle 223 004 sähköntuottajaa

Jouni_Siren_kapeaJOUNI SIREN Vaikka tämän kesän keleistä ei uskoisi, Suomessa saadaan vain 40 prosenttia vähemmän auringonsäteilyä kuin Välimerellä. Ei siis ihme, että aurinkoenergian hyödyntäminen on Suomessakin kovassa nousussa. Uusin tulokas on Helsingin Suvilahden voimala, jossa on 1 188 aurinkopaneelia.

Tampereella olisi 29 700 mahdollista aurinkovoimalan paikkaa (vuoden 2012 tieto) ja 223 004 mahdollista aurinkosähköntuottajaa (tilanne 1.1.2015). Aurinkovoimalaksi soveltuu jokaisen rakennuksen katto, ja sähköntuottaja voi olla jokainen tamperelainen.

Omakotitaloissa Suomessa on meneillään jo aurinkosähköbuumi, mutta mukaan pitäisi saada myös kerrostalojen asukkaat. Tampereen kaupunki voisi näyttää esimerkkiä. Kaupungin pitäisi aloittaa sähkölaitoksen kanssa hanke, jossa kunnallisten rakennusten katoista tehdään aurinkovoimaloita.

Ensimmäisiä kerrostalosähköntuottajia voisivat olla kaupungin vuokrataloyhtiöiden asukkaat. Tampereen Vuokratalosäätiöllä, Tampereen Vuokra-asunnot Oy:llä ja Kotilinnasäätiöllä on satoja kiinteistöjä, joissa on noin 14 000 asuntoa.

Olisi tietysti kohtuullista, että asukkaat hyötyvät kattovoimalastaan. Kun paneelit on maksettu, niiden tuotto tulisi vähentää asukkaiden sähkölaskusta.

Periaatteessa sähkölasku voisi kuittautua oman katon tuotannolla kokonaan. Nykytekniikalla kerrostalokaksion koko sähkönkulutus voidaan kattaa viidellä paneelilla ja kesällä sähköä saataisiin yli tarpeen. Paneelit kehittyvät koko ajan tehokkaammiksi.

Seuraava vaihe voisivat olla kaupungin muut noin 800 kiinteistöä, joiden katot ovat tältä osin hukkakäytössä. Kun toimiva malli olisi kehitetty, muutkin vuokrataloyhtiöt, yksityiset asunto-osakeyhtiöt ja omakotiasujat voisivat seurata esimerkkiä. Lopulta jokainen tamperelainen voisi olla sähköntuottaja ja aurinkopaneelit samanlainen itsestään selvä osa huoneistoa kuin vinttikomero.

Pelkällä päivänpaisteella ei pärjätä, mutta aurinkosähkö voisi olla iso osa kokonaisuutta. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan Tampereen katot voisivat tuottaa aurinkosähköä 260 megawatin teholla. Sillä voitaisiin tuottaa vuositasolla noin 12 prosenttia ja kesäisin jopa neljäsosa Tampereen sähkön tarpeesta.

Helsingissä Suvilahden voimalan 1 188 paneelia maksoivat 600 000 euroa. Niiden tuotanto vastaa laskennallisesti 137 keskivertokaksion sähkönkulusta. Investointi kaksiota kohti on siis 4 380 euroa, jotka säästyvät ajan mittaan sähkömaksuissa.

Energiaremontin tarve ei tietenkään koske vain Tamperetta. Lappeenrannan teknillisen yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan koko Suomen energiantarve voitaisiin tuottaa uusiutuvista lähteistä vuoteen 2050 mennessä. Aurinkovoiman osuus koko energiantuotannosta olisi 10 prosenttia. Siihen tarvittaisiin 100 000 aurinkovoimalaa eri puolille Suomea. Se on paljon, mutta ei ollenkaan mahdotonta.

Kansantaloudelle energiaremontti olisi plussaa. Viime vuonna 21,6 prosenttia Suomen kuluttamasta sähköstä oli tuontitavaraa, josta maksettiin ulkomaille 700 miljoonaa euroa. Rahoille olisi käyttöä kotimarkkinoilla. Aurinkopaneeleja valmistetaan nykyään myös Suomessa, ja tuontilaitteidenkin asennus- ja huoltotyöt työllistävät täkäläisiä.

Rahan luulisi kiinnostavan porvariakin. Jos kaikkien Tampereen rakennusten omistajat lähtisivät alentamaan sähkömaksujaan, remontista syntyisi 660 miljoonan euron urakka (vuoden 2012 hinnoilla). Se on enemmän kuin kolme Rantaväylän tunnelia.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen tulisi kaupan päälle.

Kirjoittaja on Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja.

 

Aiheesta muualla:

Suomeen rakennettava 100 000 aurinkovoimalaa (Yle.fi 7.6.2015)
Hämeenpuistoon valmistui suuri aurinkovoimala (Tamperelainen 16.1.2014)

|||

Etusivun kuva: Tampereen keskustassa on paljon vapaata tilaa aurinkovoimaloille. (Kuva: Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *