Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

15.7.2015 klo 09:56

Tervanpoltto tuoksui Narvan markkinoilla

Tervanpoltto oli Narvan markkinoiden pisin ja kiehtovin osuus.
Tervanpoltto oli Narvan markkinoiden pisin ja kiehtovin osuus.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERATeksti ja kuvat: MARKO HEIKKILÄ
Narvan markkinat ovat osa sitä markkinaperinnettä, jonka juuret juontavat satojen vuosien taakse. Aiemmin Antin-päivän markkinoina tunnettu tapahtuma järjestettiin heinäkuun toisena viikonloppuna. Alkutahdit tosin annettiin jo edeltävänä keskiviikkona, kun perinteinen tervahauta markkina-alueella sytytettiin.

Viiden vuoden välein järjestettävä tapahtuma keräsi tänä vuonna yleisömäärän, joka näkyi koko Narvan kylän alueella. Autojen määrän perusteella tuntui, että koko kylän alue on liian pieni tälle kovasti kävijöitä keränneelle tapahtumalle.

Markkina-alueella kojut ja teltat tarjosivat monipuolista aktiviteettia niin lapsille kuin lapsenmielisillekin. Alueelta löytyi muun muassa pallon heittoa ja tavaraongintaa sekä tämän päivän markkinahenkeen kuuluvaa kylän kulttuurielämän ja muun toiminnan esittelyä.

Kun alue kävi tutummaksi, myös perinteisempi markkinahenki alkoi löytyä. Ehdoton ykkössuosikki oli tervahaudan polttaminen. Polttajat siirtelivät hiiltynyttä puuta sivuun ja varmistivat sen, ettei hauta syty ilmiliekkeihin. Tärkeää näytti olevan se, että hauta palaa multaisen peittonsa alla hitaasti ja tervaa tuottaen.

Markkinaväkeä hemmoteltiin myös useilla kulinaristisilla nautinnoilla. Vesilahtelainen rievä ja nokipannukahvit saivat välipalaa haluavan yleisön tyytyväiseksi. Samoin herkullinen rosvopaisti sai veden herahtamaan kielelle, vaikka hintaansa nähden annoskoko olikin vaatimaton.

Paikallisen kulttuuriperinteen esittelyä oli mahdollista seurata historiallisen kulkueen muodossa. Kauniit ja värikkäät puvut veivät katsojan ajatukset satojen vuosien päähän, pirkanmaalaisen elämäntavan historiaan.

Myös tämän päivän kulttuuritarjontaa oli runsaasti esillä. Heinäkuun lopussa järjestettävä Kurki-festivaali tuo muun muassa Aikakone-yhtyeen ja Matti Nykäsen esiintyjiksi paikallisen ravintolan alueelle.

Riina Parviainen
Riina Parviainen

 

Teatteria seuraaville ja historiallisesta kulttuurista kiinnostuneille vesilahtelaisten omaan historiaan liittyvä teatteriesitys Elinan surma  saa ensi-iltansa syyskuun 19. päivä. Teatteri Kurjen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Riina Parviainen kehuu esitystä:

‒ Esitys on tehty kokonaan paikallisin voimin. Noora Kylliö on käsikirjoittanut ja ohjannut esityksen. Näytelmä perustuu Laukon kartanon tapahtumiin, Klaus Kurjen ja Elinan avioliittoon.

Elinan surma on paikallisen mittapuun mukaan kunnianhimoinen produktio. Vesilahden nuorisoseurantalolla esitettävään näytelmään on saatu mukaan runsaasti osallistujia.

‒ Näytelmässä on mukana seitsemänhenkinen orkesteri, joka soittaa koko esityksen ajan. Kaiken kaikkiaan mukana on parisenkymmentä osallistujaa. Toivommekin paljon yleisöä esityksiin, sanoo Parviainen.

Markkinat olivat kokonaisuudessaan onnistunut kokemus. Suuria pettymyksiä kävijälle ei jäänyt. Sateen kastelemat ja osittain kuraiset kävelytiet toivat oman haasteensa alueella etenemiseen. Muuten pelkästään positiiviset tunnelmat jäivät markkinoilta mieleen. Paikallisen nuorisoseuran järjestämät markkinat ovat todellinen koitos seuralle. Voi hyvin ymmärtää sen talkoohenkisen toiminnan vaativuuden, jolla näin suuri tapahtuma saadaan järjestettyä. Narvan kylässä asuu noin tuhat asukasta ja pelkästään perjantaina kävijöitä oli yli viisinkertainen määrä. Seuraavat Narvan markkinat ovat viiden vuoden päästä. Toivottavasti yhtä hyvä maalaishenki on silloinkin väsyneen markkinakävijän muistoissa.

|||

KESÄKAISTA on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolella kesäsuomea, ehkä kauempanakin.

Kesäkaistalla ilmestynyt:
Kesäkaista: Hatanpään arboretum (14.7.)
Tervanpoltto tuoksui Narvan markkinoilla (15.7.)
Sarja jatkuu.

Kesäkaistan tunnuskuva: Cai Melakoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *