Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.8.2015 klo 18:44

Valtuustoaloite työttömien terveystarkastuksista

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Terveystarkastukset tavoittavat Tampereella vain seitsemän prosenttia työttömistä. Valtuutettu Sirkkaliisa Virtanen (vas.) teki tänään kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle aloitteen, joka toteutuessaan johtaisi pitkäaikaistyöttömien terveystarkastusten järjestelyjen parantumiseen.

Tampereella on vain kolme terveydenhuoltajaa hoitamassa työttömien terveystarkastuksia. Työttömiä Tampereella on 18 500 joista pitkäaikaistyöttömiä on 5 500.

– Terveystarkastusten jonotusajat ovat pitkiä ja ajanvarauksesta on toistuvasti kehotettu soittamaan uudelleen seuraavalla viikolla, koska kaikki ajat on  kyseiseltä viikolta jo annettu. Saamieni yhteydenottojen mukaan kutsuntatarkastusten aikaan aikoja ei ole annettu työttömille ja joitakin soittajia on pyydetty yrittämään uudelleen vasta useiden viikkojan päästä, kuvasi vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Sirkkaliisa Virtanen tilannetta valtuustokyselyssään ennen valtuuston tämänpäiväistä kokousta.

‒ Työttömien terveystarkastuksilla on toimintakykyä ja terveyttä ylläpitävät ja edistävät vaikutukset yksittäisten työttömien elämään mutta myös varhaisen puuttumisen ansiosta vaikutukset kaupungin talouteen, perustelee Virtanen aloitettaan.

‒ Palvelusta tiedottamista pitää tehostaa ja ajanvarausta helpottaa esimerkiksi ottamalla käyttöön takaisinsoittosysteemi. Myös pitkäaikaistyöttömille suunnatun kutsumenettelyn käyttöönotto tavoittaisi riskiryhmät nykyistä paremmin, ehdottaa Virtanen.

 

Valtuustoaloite kokonaisuudessaan:

Sirkkaliisa Virtanen ja vasemmistoliitto esittävät, että kotihoidontyöntekijöille myönnetään vapaa pysäköintioikeus.
Sirkkaliisa Virtanen valtuuston kokouksessa kesäkuussa. Kuva: Sinikka Torkkola.

Kutsumenettelyn ja ajanvarauksen takaisinsoittosysteemin käyttöönotto pitkäaikaistyöttömien terveystarkastyksissa

Työttömien terveystarkastusten tarkoituksena on edistää työttömien terveydentilaa, hyvinvointia sekä työ- ja toimintakykyä. Tarkastukseen voi hakeutua joko itse tai saada lähetteen sosiaalitoimesta tai jostain työttömille palveluja tarjoavilta tahoilta. Palvelu laaja-alaisine terveystarkastuksineen on erityisen tärkeää pitkäaikaistyöttömille, joilla ei aina itsellä ole tarpeeksi fyysisiä tai taloudellisiakaan voimavaroja  lähteä selvittelemään palveluverkkomme moninaisuudesta heille tarpeellisia palveluja.

Tampereella on yli 5500 pitkäaikaistyötöntä ja kaikkiaan työttömiä 18 500. Kaikista työttömistä tarkastuksiin hakeutunee tai lähetetään vain noin 7%.  

Työttömien terveystarkastusten merkitys ja vaikuttavuus hyvinvoinnille, varhaiselle sairauksiin puuttumiselle ja toimintakyvylle on saatujen kokemusten pohjalta niin kiistaton että kattavuutta pitää saada korkeammaksi. Työttömien terveystarkastuksilla on toimintakykyä ja terveyttä ylläpitävät ja edistävät vaikutukset yksittäisten työttömien elämään mutta myös varhaisen puuttumisen ansiosta vaikutukset kaupungin talouteen. Palvelusta tiedottamista pitää tehostaa, ajanvarausta helpottaa esim.ottamalla käyttöön takaisinsoittosysteemi. Myös pitkäaikaistyöttömille suunnatun kutsumenettelyn käyttöönotto tavoittaisi riskiryhmät nykyistä paremmin.

Esitän,

että työttömien terveystarkastusten ajanvarauksessa otetaan käyttöön takaisinsoittosysteemi,

että työttömien terveystarkastuksista tiedottamista tehostetaan

että luodaan toimintamalli, jolla pitkäaikaistyöttömät kutsutaan terveystarkastuksiin

 

Asiasta lisää Vasen Kaistassa viime viikolla:
Työttömien terveystarkastukset takkuavat (13.8.2015)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *