Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

29.9.2015 klo 08:17

Sitkeä edunvalvoja luottaa tulevaisuuteen

- Kyllä me neuvotella haluamme, mutta saneluun emme suostu, vastaa Niina Koivuniemi väitteisiin SAK:n hallituksen jäsen
– Kyllä me neuvotella haluamme, mutta saneluun emme suostu, vastaa Niina Koivuniemi väitteisiin SAK:n  haluttomuudesta osallistua yhteiskunnalliseen sopimiseeen. Koivuniemi on SAK:n hallituksen jäsen

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: CAI MELAKOSKI
– Pamin tehtävä on huolehtia, että työntekijä elää palkallaan, tiivistää Palvelualojen ammattiliiton PAM ry:n järjestöjohtaja Niina Koivuniemi ammattiliiton tehtävän.

Yhdeksi virkkeeksi niputettu tehtävä antaa helposti kuvan yksikertaisesta ja silkoisesta tehtävästä. Käytännössä ammattiliitot valvovat paitsi työnehtosopimusten myös lain noudattamista. Aina asiat eivät  neuvotteluissa etene ja asioita on ratkottava työtuomioistuimessakin. Viimeksi näin kävi viime keväänä, jolloin työtuomioistuimessa käsiteltiin Nokian Alkon lisätuntikiistaa.

Pam voitti kiistan, jossa työnantaja ei antanut osa-aikaisille työntekijöille lisätunteja vaan palkkasi uusia työntekijöitä. Lain mukaan osa-aikaisille on kuitenkin tarjottava lisätunteja ennen uusien työntekijöiden palkkaamista. Alkon työehtosopimuksessa on lisätyöstä sovittu lakia täsmällisemmät määräykset.

Työtuomioistuin totesi päätöksessään Nokian Alkon rikkoneen lakia ja työehtosopimusta. Päätös on myös ennakkotapaus, sillä se on ensimmäinen työtuomioistuimessa käsitelty lisätuntien saantia koskeva juttu. Tapaus on vielä osin kesken, sillä vuosikaudet lisätunneitta jääneet työntekijät hakevat korvausta työnantajalta saamatta jääneiden työtuntien palkoista.

Junamatka kääntyi etelään

Niina K 3 rajattu
– Sipilän hallituksen linja, joka kaventaa pätkätyöntekijöiden oikeuksia koeaikoja pidentämällä ja kurjistamalla määräaikaisten työntekijöiden oikeuksia, on askel taaksepäin. Ei askel kohti parempaa hyvinvointia, vaan pahoinvointia, kommentoi Niina Koivuniemi hallituksen politiikkaa.

Koivuniemi on ollut uudessa tehtävässään kesäkuun liittokokouksesta lähtien. Järjestöjohtaja on käyttöön sulahtanut tittelin lyhennys vaikka ihan virallisesti Koivuniemi on valittu liittokokouksessa Pamin hallituksen puheenjohtajan Ann Selinin henkilökohtaiseksi varajäseneksi ja järjestöjohtajaksi. Syy monimutkaiseen titteliin on ammattiliitossa käynnissä oleva organisaatiouudistus.

Valinnan myötä työmatkan suunta muuttui, junailu Toijalasta Tampereelle kääntyi junamatkaksi Toijalasta Helsinkiin. Monet ovat aprikoineet työmatkan pituutta,

– Toijalasta en ole muuttamassa minnekään, minulla on täällä perhe, mies ja neljä lasta sekä luottamustehtävät kaupunginvaltuustossa, kuittaa Koivuniemi uumoilut muuttoaikeista.


Matkailusta lisää töitä

Toisin kuin viime päivien julkisesta kirjoittelusta voisi päätellä, ei ammattiyhdistysliike seiso jalat tanassa vastustamassa. Tulevaisuuden näkymiä etsitään aktiivisesti, hyvinvoiva, työllistävä elinkeinoelämä on myös työntekijän etu.

Matkailuala on Pamin yksi kärkihankkeista.Toimiva infrastruktuuri, kielitaitoiset työntekijät  sekä turvallisuus ovat Suomen valttikortteja kansainvälisessä kilpailussa matkailijoista. Siksi onkin kummallista, että matkailua, tulevaisuuden alaa hoitaa ministeriössä vain yksi virkamies, mutta maataloudessa viranhaltijoita on moninkertaisesti, ihmettelee Koivuniemi.

– Luomalla työpaikkoja matkailualalle, satsataan tulevaisuuteen. Satsaukset ja rohkeat uudet ideat tuovat suomelle kilpailukykyä, eivät Suomen hallituksen kaavailemat leikkaukset. Matkailu on yksi Suomen mahdollisuuksista. Ala työllistää jo nyt 140 000 työntekijää ja laajentumismahdollisuuksia on paljon, jos vain talous lähtee toipumaan, miettii Koivuniemi tulevaisuuden näkymiä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

PAM – ne toiset tärkeät vaalit (23.3.2015)
Jo riittää mielivalta – työväki yhteisrintamassa, Juttu City-marketin lisätuntikiistasta (20.12.2014)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Työhullu joukkojen villitsijä (Kansan Uutiset 19.9.2015)
Niina Koivuniemestä PAMin Ann Selinin varajäsen (Kansan Uutiset 2.6.2015)
Alkon työntekijät voittivat lisätuntikiistan  (PAM-lehti, 22.5.2015)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *