Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.11.2015 klo 15:52

Astu kauppaan, älä osta, koe

Johanna Peltola
Klovni Johanna Peltola on yksi esityskaupan taiteilijoista.

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: KAI JOKELA
Mikä se sellainen kauppa on? Ei myydä mitää, mutta silti pyydetään astumaan sisään. Se on esityskauppa, joka parin viikon ajan Tampereen Aleksanterinkadulla kutsuu kaupunkilaisia suojiinsa. Kaupassa ei myydä mitään; tyhjä se kuitenkaan ole vaan täynnä. Täynnä elämyksiä.

Esityskaupassa voi kokea marraskuun kahden viimeisen viikon ajan ääntä, kuvaa, liikettä – ja yllätyksiä. Esityksiä kauppaamassa on näyttelijöitä, kirjailijoita, muusikkoja, tanssijoita ja esitystaiteilijoita, jotka haluavat töillään luoda uutta, yhteistä julkista tilaa.

Suomalaiset, tai ainakin tamperelaiset, ovat ujoja. Kaupan liepeillä kurkistellaan kiinnostuneina, mutta ovesta astuminen on vaikeaa. Mitä ilmeisemmin kaupunkilaiset tarvitsevat rohkaisua astuakseen ei-niin-tavanomaisen-putiikin ovesta sisään.
– Tarvitsemme sisäänheittäjän, madaltamaan kynnystä astua kauppaan, kuvaa ohjaaja Tommi Silvennoinen kokemuksia kaupan ensimmäisistä aukiolopäivistä.

 

Jaani Leinonen ja pallot kutsuvat astumaan esityskauppaan.
Jaani Leinonen ja pallot kutsuvat astumaan esityskauppaan.

Taide valtaa markkinapaikkoja

– Idea esityskaupasta syntyi vuosi sitten. Mietimme, miten kaupunkilaisten yhdessäolon muotoja voisi kehittää. Miten me taiteilijoina voisimme olla siinä mukana, kuvaa ohjaaja Tommi Silvennoinen kaupan syntyä.

Meillä Silvennoinen tarkoittaa Esittävien taiteiden harjoitus- ja tutkimusryhmää (ETHT), johon kuuluu eri alojen taiteilijoita, kirjailijoita, näyttelijöitä. Kaupallaan ryhmä tutkiin taiteen, kaupallisuuden ja julkisuuden rajoja ja esittää tukun kysymyksiä:
–Millä ehdoilla nykyisin voidaan olla esillä julkisessa kaupunkitilassa? Miten esitystaide voi toimia kaupallisuuden keskellä ei-kaupallisesti? Kuinka voi toimia markkinoilla markkinoimatta? Minkälaisia yhdessäolemisen uusia käytäntöjä voidaan esittävien taiteiden keinoin tuottaa kaupunkiyhteisön kaupallisissa puitteissa?

Esityskauppa on lajissaan ensimmäinen, pilottihanke, jonka tavoitteena on madaltaa raja-aitoja ja kehittää taiteellisesti kaupunkilaisten mahdollisuuksia olla yhdessä julkisessa tilassa. Käytännössä tämä tarkoittaa taiteen viemistä sinne, missä ihmiset ovat, tiloihin, joissa taidetta ei ole totuttu näkemään, kuten markkinapaikoille. Kuka tietää, vaikka tulevaisuudessa kauppakeskuksiin vaadittaisiin ja raivattaisiin tilaa esiintyvälle taiteelle.

Esityskaupassa mukana ovat tanssitaiteilijat Tuula Linnusmäki, Diina Bukareva, Noora Nenonen, Linda Kuha, Sini Vainio, Outi Yli-Viikari, Terhi Pinomäki-Lenick, Maija Ikonen, Helena Kekäläinen, Hanna Kahrola ja Raisa Foster, ohjaaja Tommi Silvennoinen, näyttelijä-teatteripedagogi Petri Mäkipää, näyttelijä-äänitaiteilija Marja Skaffari, visualisti Nadja Räikkä, lyömäsoitintaiteilija Simo Laihonen sekä esitystaiteilijat Inka Yli-Härsilä ja Riia Muurimaa ja esitystaiteilija, klovni Johanna Peltola, kuvataiteilijat Minna Eloranta, Emilia Neuvonen, Antja Sariola ja Henriikka Pöllänen, kirjailjat Alexandra Salmela, Kirsti Kuronen ja Ata Hautamäki, maratonjuoksija Jere Lokio sekä Tukkateatteri.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Esityskaupan ohjelma on nähtävissä kaupan FB-sivulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *