Artikkeli: Uutiset 2013–2018

19.11.2015 klo 11:08

Valkeakoskella säilyy tasa-arvoinen päivähoito äänin 23 – 20

Teksti: HARRI ASIKAINEN
Valkeakosken kaupunki ei kasvata päiväkotiryhmien enimmäiskokoa eikä rajoita oikeutta kokopäiväiseen päivähoitoon. Näin päätti valtuusto kokouksessaan äänin 23-20. Tasa-arvoisen varhaiskasvatuksen puolesta ja ryhmäkokojen kasvattamista vastaan äänestivät vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien valtuutettujen lisäksi muutama yksittäinen valtuutettu.

Valkeakosken kaupunginvaltuuston maanantainen kokous maanantaina venyi myöhään iltaan.  Käsiteltävänä oli vuoden 2016 talousarvio, vuosien 2017–2018 taloussuunnitelma ja uusi kouluverkkosuunnitelma.

Ehkä eniten valtuutettuja, hetkittäin tunteikkaastikin, puhuttanut aihe oli päivähoito-oikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen kasvattaminen Sipilän hallituksen linjausten mukaisesti. Valtuuston enemmistö ei halunnut heikentää lasten ja perheiden oikeuksia laadukkaaseen päivähoitoon.

Vasemmisto puolusti kyläkouluja

Valtuusto kävi myös veroista vilkasta keskustelua. Ilman riittäviä tuloja yksikään kunta ei pysty tarjoamaan asukkailleen kunnollisia palveluita. Vasemmistoliitto esitti tuloveroprosentin korottamista 20:een nykyisen 19,75 sijaan tulevien investointien rahoittamiseksi ja palvelujen turvaamiseksi. Valtuusto kuitenkin torjui ehdotuksen selvin numeroin 36-7.

Kokoomukselle erityisesti näyttää veroprosentin korottaminen olevan jokseenkin mahdoton ajatus. Kokoomus ei myöskään halua ottaa velkaa lisää, joten ainoa looginen johtopäätös lieneekin, että he haluavat karsia kuntalaisten palveluita, vaikka asiasta käyttävätkin kauniimpaa nimitystä ”rakenteelliset uudistukset”.

Valtuusto hyväksyi lukuisten äänestysten jälkeen uuden kouluverkkosuunnitelman. Vasemmistoliiton mielestä suunnitelmasta päättäminen olisi tullut lykätä ensi keväälle, jolloin 500 oppilaan Roukon koulun kuntotutkimus valmistuu ja tiedetään mitä koululle on tehtävä. Roukon koulu jouduttiin joitakin viikkoja sitten tyhjentämään sisäilmaongelmien vuoksi ja oppilaat sijoittamaan väliaikaisesti useisiin eri paikkoihin.

Valtuuston enemmistö kuitenkin halusi päättää kouluverkosta jo nyt vaikka asialla ei olisi ollut mikään kiire. Kouluverkkosuunnitelmassa on mukana usean pienehkön kyläkoulun lakkauttaminen ja yhden uuden koulun rakentaminen.

Vasemmistoliiton valtuutettu Harri Asikainen esitti Leppälän ja Sassin koulujen säilyttämistä,  mutta valtuusto äänin 10-31 oli toista mieltä. Haukilan koulu päätettiin lakkauttaa yksimielisesti.

Perusopetusryhmien enimmäiskoot ja lain määräämää laajemmat oikeudet ilmaiseen koulukuljetukseen  säilyvät. Kokoomus olisi nuokin halunnut poistaa.

 

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Kangasala pitää kyläkoulut (17.11.2015)
Tampereella jatkuu tasavertainen päivähoito äänin 33 – 34 (16.11.2015)
Vuorentaustan nuorisotilan toiminta jatkuu (11.11.2015)

|||
Etusivun kuva: Valkeakosken komeaa tehdasmaisemaa. Kuva: Heikki Toivainen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *