Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

2.11.2015 klo 08:29

Kannatusmittausten sietämätön kepeys

 

CAI MELAKOSKI
Rökäletappiota perussuomalaisille ja toiseksi suosituimman puolueen asemaa sosialidemokraateille povaavat kannatusmittaukset pyöräyttivät vaalispekulaatiokarusellin jälleen käyntiin.

Ilta-Sanomat julkaisi viime viikolla valtio-opin dosentti Pertti Timoselta tilaamansa selvityksen siitä, miten kansanedustajapaikat jakautuisivat, jos vaalit olisivat nyt, ja kansa äänestäisi Helsingin Sanomien lokakuun gallupin mukaisesti.

Tulokset näyttävät oivallisilta vasemmistopuolueiden ja vihreiden kannalta. Perussuomalaiset menettäisivät peräti 16 kansanedustajan paikkaa, vihreät saisivat kuusi uutta kansanedustajaa ja vasemmistoliitto ja sosialidemokraatit neljä lisäedustajaa kumpikin.

Vasemmistoliitto saisi Ilta-Sanomien selvityksen mukaan juuri sellaisen vaalivoiton kuin kannatusmittaukset lupasivat ennen vaaleja: Pirkanmaalta lisäpaikan ja kolme lisäpaikkaa muissa vaalipiireissä.

Vaalivoittoa ei vasemmistoliitossa kuitenkaan ole lähdetty juhlimaan. Muistissa on ikävä tosiasia, joka Ilta-Sanomien jutussa näkyy unohtuneen. Kansa ei äänestänyt, kuten gallupit ennen vaaleja ennustivat.

Vaalien alla julkaistujen Yleisradion ja Helsingin Sanomien kannatusmittausten keskiarvon ja vasemmistoliiton vaalituloksen välinen ero on suuri.  Vaaliennusteet lupasivat  lähes 40 000 ääntä enemmän kuin vasemmistoliitto vaaleissa sai. Niinpä puolueen kannatuksesta hävisi vaalikampanjan kalkkiviivoilla 1,3 prosenttiyksikköä.  Siksi vaalitappio tuntui paljon suuremmalta kuin se itse asiassa oli.

Pirkanmaan vaalitulos muuttuisi Ilta-Sanomien jutun mukaan siten,  että perussuomalaiset häviäisi kaksi paikkaa, toisen vasemmistolle ja toisen vihreille. Perussuomalaisilla ja vasemmistoliitolla olisi kaksi paikkaa ja vihreillä kolme. Muutoin paikkajako olisi ennallaan, kokoomuksella ja sosialidemokraateilla neljä, keskustalla kolme ja kristillisillä yksi.

Vasen Kaistan vaalitoimitus korjasi Ilta-Sanomien simulaatiota ja otti huomioon Helsingin Sanomien huhtikuun gallupin ja vaalituloksen välisen eron. Näin  korjattuna ennuste näyttää perussuomalaisille yhden paikan menetystä. Perussuomalaisten menetetyn paikan saisivat vihreät, vasemmistoliitto saisi edelleen yhden paikan. Tietenkin voisi käydä niin, että Helsingin Sanomat tällä kertaa mittaisi vasemmistoliiton kannatuksen oikein, ja lisäpaikka tulisi. Kukapa tietää.

Vaikka vasemmistoliiton lisäpaikat ovat vielä vain toiveissa, kannattaa huomata, että kaikissa syksyn kannatusmittuksissa kannatus on kuitenkin ollut nousussa.

Tuo nousu antakoon itseluottamusta ja puhtia kuntavaalien valmisteluun. Lähes jokaisessa Pirkanmaan kunnassa olisi tärkeää saada ehdokkaiksi enemmän alle 50-vuotiaita ehdokkaita kuin viime kunnallisvaaleissa.

Vaalit ovat taas yllättävän lähellä, kunnallisvaalit ovat 524 päivän päästä.

Kirjoittaja on omaishoitaja, entinen opettaja ja Vasen Kaistan varapäätoimittaja.

 

Lue lisää muualta verkosta
IS selvitti: Jos vaalit pidettäisiin nyt, nämä kansanedustajat olisivat vaarassa pudota (Iltasanomat 26.10.2015)
Perussuomalaisia keväällä äänestäneistä enää alle puolet äänestäisi puoluetta (Helsingin Sanomat 23.10.2015)

 

Kuntavaalit1_900x550
Kuva: Cai Melakoski

*

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *