Artikkeli: Uutiset 2013–2018

3.11.2015 klo 14:24

Lasten tasa-arvosta ei hevin luovuta

Vasemmistoliiton kampanjaa tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden puolesta otsikolla ”Älä varasta lapsilta” toteutetaan sekä valtakunnallisesti että paikallisesti.
Vasemmistoliiton kampanjaa tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden puolesta otsikolla ”Älä varasta lapsilta” toteutetaan sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Kuva kampanjaaineistosta.

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
‒ Sipilän hallitus on romuttamassa lasten tasa-arvoisen oikeuden varhaiskasvatukseen. Jatkossa oikeus kokopäiväiseen päivähoitopaikkaan on vain kokoaikaisesti työskentelevien, päätoimisesti opiskelevien tai päätoimisesti yrittäjinä toimivien lapsilla, toteaa vasemmistoliitto tänään julkistamassaan päivähoitomanifestissa. Vasemmistoliitto korostaa, että kyseessä on lasten oikeudet, joita ei mielivaltaisesti pidä kaventaa säästöjen varjolla.

‒ Hallituksen suunnitelmat ovat uuden lain hengen sekä perustuslain ja Yhdistyneiden kansakuntein lasten oikeuksien komitean suositusten vastaisia, koska ne asettavat lapset eriarvoiseen asemaan heidän vanhempiensa elämäntilanteesta riippuen, manifesti protestoi.

Manifesti liittyy vasemmistoliiton kampanjaan #älävarastalapsilta, jota toteutetaan sekä valtakunnallisesti että paikallisesti. Kampanja toteutetaan nyt marraskuussa.

Lue lisää kampanjasta

Tampereella jännittävä tilanne

Suuret kaupungit ovat Tamperetta lukuunottamatta päättäneet jatkaa lasten tasa-arvoista oikeutta päivähoitoon piittaamatta hallituksen syrjivistä linjauksista.

Tampereen päätöksiä odotetaan jännityksellä. Avainasemassa ovat sosialidemokraattiset valtuutetut, jotka ovat vuoroin puolustaneet lasten oikeuksia ja vuoroin myötäilleet Juha Sipilän hallituksen aikeita lakkauttaa lasten yhdenvertaiset oikeudet varhaiskasvatukseen.

Sosialidemokraattien Tampereen kunnallisjärjestön edustajisto päätti viime torstaina, ettei lasten päivähoito-oikeutta saa rajoittaa. Valtuuston päättäessä ensi vuoden talousarviosta nähdään kunnioittavatko sosialidemokraattiset valtuutetut  kunnallisjärjestön päätöstä. Myös Pirkanmaan Demarinaiset edellyttävät piirikokouskannanotossaan, ettei lasten oikeutta ja mahdollisuutta kokopäiväiseen varhaiskasvatukseen ja päivähoitoon kavenneta.

Vihreiden päättäjien kannat varhaiskasvatusoikeuteeen ovat syksyn aikana vaihdelleet. Nyt vihreät ovat saaneet rivinsä järjestykseen ja ovat päivähoito-oikeuden ennallaan säilyttämisen kannalla.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla:
Kansalaisaloite laadukkaan varhaiskasvatuksen puolesta (24.10.2015)
Demarit liukastelevat päivähoitokannoissaan (2.10.2015)
Lautakunta esittää päivähoito-oikeuden rajoittamista (25.9.2015)
Tampere: varhais- ja perusopetuksen johtokunta kannattaa subjektiivista päivähoito-oikeutta (23.9.2015)
Päivähoito on jokaisen lapsen oikeus  (22.9.2015)
Somen mahti -tuhannet puolustivat päivähoitoa (15.6.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *