Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

5.11.2015 klo 15:51

Pistääkö Halla-aho pahemmaksi

Heikki Lakkala_syvättyHEIKKI LAKKALA
Keski-Euroopassa ainakin unkarilainen äärioikeisto käy kovilla kierroksilla, Saksassakin epäillään poliisin vuotaneen tietoja äärioikeistolaisille huligaaneille.

Nyt on Halla-aholla ja ehkä Soinillakin kovat paikat, miten pistää Unkarin pääministeriä Victor Orbánia paremmaksi (suom. pahemmaksi). Orbánin mukaan sodat ja kurjuus eivät aja ihmisiä pakoon, vaan vasemmisto ja ihmisoikeusjärjestöstöt ovat tietoisesti organisoineet kansainvaelluksen tuhotakseen kansallisvaltiot.
‒ Meidän on käännyttävä vastustaaksemme tätä salaliittoa ja petosta demokratian ja kansan puoleen, pauhasi Orbán viime perjantaina Budapestissa Italian kulttuuri-instituutissa.

‒ Muutoin tämä maanosa ei enää tule olemaan täällä elävien kansalaisten Eurooppa, vaan suuren rahan miesten ja ylikansallisten aktivistien ja ei kenenkään valitsemien toimijoiden harhaisten unelmien toteutuma, jatkoi Orban.

Itävaltlaislehden Der Standardin artikkelissa arvioidaan, että ”suurista rahamiehistä” ei ole askeltakaan ”sionistisiin rahajuutalaisiin”. Orbán ei kuitenkaan sano tätä suoraan, koska ei halua käyttää avoimen antisemistisiä sanontoja. Se, mitä hän sanoo, kuitenkin tuo hänen yleisönsä mieleen sen, mitä aina varsinaisesti tarkoitetaan: loppujen lopuksi juutalaiset ovat syyllisiä. Näin arvioi Der Standardin toimittaja, ja niin arvioisin minäkin.

Radiohaastattelussaan Orbán nimeää oletetuiksi pakolaiskriisin pääroistoiksi Yhdysvaltain armeijan sekä usalaismiljardööri Georg Sorosin, jonka säätiö edistää myös Unkarissa ihmisoikeuksia ja menneisyyden hallintaa edistäviä projekteja.

Soros on syntyään unkarilainen, joka selvisi Budapestissa Schoahista. (Sana tarkoittaa katastrofia, jota juutalaiset itse se käyttävät amerikanenglannista peräisin olevan sanan holokaustin sijasta) Hän on unkarilaisille antisemitisteille arkkityppinen juutalainen: sikarikas, spekulantti, kosmopoliitti, kansallisuudeton ja jumalaton. Soros on neuvostoblokin romahtamisesta lähtien tukenut hallituksista riippumattomia kansalaisjärjestöjä 90-luvulla, ja ehkä vieläkin.

Soros tuki järjestöä Helsinki Citizens’ Assembly (hCa tai HCA). Se on ruohonjuuritason ja yleensä kansaisyhteiskuntatason järjestöjen löyhä yhteenliittymä ja keskustelufoorumi. Se perustettiin lokakuussa 1990 Prahassa. Suomalaisia oli perustavassa kokouksessa muistaakseni 11, muun muassa vihreistä ja vasemmistoliitosta. Itse olin siellä Sadankomitealiiton puheenjohtajana ja osallistuin myös myöhempiin konferenssein.

Perustamisen yhtenä tärkeimpänä alkuunpanijana ja perustavan kokouksen merkittävimpänä avaajana oli silloinen Tsekkoslovakian presisentti Vaclav Havel. Muina perustavan kongressin puhujina olivat Saksan sosialidemokraattisen puolueen SPD:n silloinen liittokansleriehdokas Oskar Lafontaine, josta sittemmin tuli yksi Saksan vasemmistopuolue Linken johtajista, sekä Buchenwaldista hengissä selvinnyt kirjailija Jorge Semprún, Espanjan tuolloinen kulttuuriministeri, ainoa Felipe Gonzálezin sosialistihallituksen kommunistiseen puolueeseen kuulunut ministeri.

Kirjoittaja on tamperelainen käännöstieteen tutkija, kääntäjä ja tulkki, työskennellyt myös vapaana toimittajana ja kirjoittajana.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Helsinki Citizens’ Assembly
Der Standardin artikkeli (saksaksi)

|||
Etusivun kuva: Pakolaisia Unkarissa syyskuussa 2014. Kuva on Punaisen Ristin välittämä, Creative Commons -lisensoitu eli vapaasti käytettävä kuva Flickr-kuvanjakopalvelussa, kuvaaja on Stephen Ryan / IFRC.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *