Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

4.11.2015 klo 16:07

Ammattiliittolaiset nostavat työväenliikettä

Ay-verkosto_portaissa_900x600_Aarno_Karjalainen
Pirkanman ammattiyhdistysväki toivottamassa Veijo Laitiselle riemukkaita eläkepäiviä. Ay-päivä oli Laitisen viimeinen työpäivä.

 

Teksti: JAANA MÄKINEN, kuvat: AARNO KARJALAINEN
Työväenliikkeen ajankohtaisiin haasteisiin ratkaisuja oli puimassa alun puolensataa innokasta ammattiyhdistysaktiivia. Monipuolisuutta ratkaisuihin toi ikäjakauma parikymppisestä jo eläkeikään ehtineeseen sekä työelämässä pätkittäin tai pitkään taivaltaneeseen. Uutta näkökulmaa toivat myös kansanedustajat Anna Kontula ja Jari Myllykoski.

Työväenaatteen ohella myös vasemmistoliiton kannatus puhutti. Myllykosken mukaan nyt olisi ay-liikkeen näytön paikka. Irtautuminen politiikasta työpaikoilla tai ammattiliittojen vaaleissa vaikuttaa suoraan myös vasemmistoliiton kannatukseen. Tässä on Myllykosken mukaan ollut perussuomalaisilla hyvä rako, hän puhui leikillisesti kahdesta työväenpuolueesta.

– Mainonnallaan kokoomus ja perussuomalaiset ovat kalastelleet työläisten ääniä, tähän meidän vasemmistolaisten pitää saada kyntemme väliin ja tuoda esiin todellinen työväenpuolue vähän SKDL:n tapaan. Vakiduuni kampanja on ollut hyvä alku uudenlaiselle, aktiiville toiminnalle, painotti Myllykoski.

 

Kansanedustajat Jari Myllykoski ja Anna Kontila.  Oikealla:  JHL:n aluetoimitsija Kalle Honkanen lähettää KSL :n palvelutuottaja Veijo Laitisen eläkkeelle
Kansanedustajat Jari Myllykoski ja Anna Kontula.
Oikealla: JHL:n aluetoimitsija Kalle Honkanen lähettää KSL :n palvelutuottaja Veijo Laitisen eläkkeelle

 

Vihreyttä ja siirtolaisia

Vihreys vasemmistossa puhutti myös. Myllykoski totesi vihreän politiikan kyllä näkyvän muun muassa puhtaampana teknologiana. Kysymykseen pitäisikö olla vihreitäkin vihreämpi, totesi Myllykoski, että vihreydestä pitäisi tehdä oma lajinsa, jotta myös työläiset ymmärtävät tällaisen viherpiiperryksen. Hän muistutti, että vaikka olemme punavihreä puolue, emme oikeastaan ole kumpaakaan. Vihreyden myötä on punaisuus unohdettu, ja pidetty ehkä painolastinakin. Tulevaisuuden muutosten tuulissa tämä on hyvä pitää  mielessä  ja muistaa myös mukaan tulleet koulutetut nuoret, työläisten lisäksi.

Anna Kontula puhui maahanmuutosta ja siirtolaisuudesta ja niiden vaikutuksista työntekijöiden asemaan. Esimerkiksi Elinkeinoelämän keskusliitto on ehdottanut maahanmuuttajien kotouttamista pistämällä heidät ilmaiseksi töihin ammattiin tai koulutukseen katsomatta. Tämä vaikuttaisi kaikkien työntekijöiden asemaan.
– Jos sallitaan nyt heikennys jonkun kohdalla, on se kohta omalla kohdalla, totesi Kontula ja vaati ammattiyhdistysliikettä tarttumaan siirtotyöläisten ongelmiin.

Kontula nosti esimerkiksi rakennustyömaan, jossa suomalaiset ja virolaiset asutetaan eri parakeissa tietoisesti. Näin yhteistyötä eikä yhteistä edunvalvontaa synny. Niinpä palkka- sekä työehtoasiat kulkevat omia polkujaan kantasuomalaisilla työläisillä ja siirtotyöläisillä. Tämän ongelman ratkaisuksi Kontula ehdottikin:
‒ Pidetään työehdot ja työtapa siedettävällä tasolla ja ammattiyhdistys järjestäytyy ajamaan myös siirtolaisten asioita eli maassa maan tavalla.

Vahvistetaan aktiivien yhteistyötä

Osallistujien esittelykierroksella nousivat selvästi esiin työpaikkojen ja edunvalvonnan pulmat ja ajankohtaiset tehtävät. Keskeisinä tehtävinä pidettiin vasemmiston ammattiyhdistysverkoston yhteisöllisyyden vahvistamista ja toimintaa työtaistelutilanteissa. Yhteisöllisyyttä yli ammattiliittorajojen tarvitaan lisää.

 

Ay-verkosto_kokousvakea_600x400_Aarno_Karjalainen
Työväenliikkeen haasteita ja ratkaisuja pohdittiin pöytäkunnittain.

Pöytäkunnittaisissa keskusteluissa pidettiin tärkeänä rivijäsenten huomioon ottamista ja aktivoimista. Työpaikkavierailut ja osallistumismahdollisuuksien tarjoaminen ovat tässä hyviä keinoja. Jotta aktiivit ja työläiset puhuisivat samaa kieltä ja ymmärtäisivät toisiaa, olisi ay-sanastoa avattava.  Ymmärrettävä kieli madaltaisi kynnystä lähteä mukaan ammattiosastojen toimintaan. 

Vasen Kaistaakin voisi toiminnassa hyödyntää. Lehteen voisi kehittää oman osaston, johon esimerkiksi luottamusmiehet voisivat kirjoittaa kuulumisia työpaikoilta. Osastolle sopisivat arjen kertomuksetkin, joita kirjoittaisivat työläiset itse.

 

Pirkanmaan ay-tapaamiset Vasen Kaistassa:
Työtä, taloutta ja hyvinvointia (2.2.2015)
Maltillista kasvua talousrintamalla (9.11.2013)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *