Artikkeli: Uutiset 2013–2018

6.12.2015 klo 12:15

Suomalaiset eivät anna lippunsa vettyä kaunasta tai pelosta likaisenharmaaksi

Kansanedustaja Anna Kontulan itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2015
Kansanedustaja Anna Kontulan itsenäisyyspäivän puhe 6.12.2015

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI   
Kansanedustaja Anna Kontula piti tänään itsenäisyyspäivän puheen Ruovedellä. Puhe on myös tallennettu etukäteen videolle, ja se on nähtävissä muun muassa Kontulan YouTube-kanavalla ja tämän jutun lopussa.

Kymmenminuuttisessa puheessa arvioidaan itsenäisyyden kriteereitä ja ilmapiirin viimeaikaista kovenemista:
‒ Kun tähän maahan nyt kaivetaan yhä syvempiä kuiluja, kun kasvavat varallisuuserot tai rasistinen väkivalta eivät enää ylitä uutiskynnystä, on hyvä muistaa, että kerran ajateltiin toisin; että ihmisen koti ja isänmaa ovat siellä, missä työ ja leipä tasataan. Missä sinun ihmisarvoasi kunnioitetaan ja saat kantaa kortesi kekoon.

Puhe sisältää tiiviin yhteenvedon suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta ja suomalaisten äitien ja isien keskesistä huolen- ja ilonaihesta vuosikymmneten saatossa. Myös uskontoihin liittyvät teemat ovat Kontulan luupin alla.

Puhe kuvaa vallitsevaa yhteiskunnallista ilmapiiriä ja politiikkaa synkin värein, mutta Kontula luottaa siihen, että lopulta kelpo suomalaiset kokoavat voimansa puolustamaan kansan parhaita perinteitä:

‒ Itsenäinen Suomi kasvoi aikanaan siitä vakaumuksesta, että meidän tulee huolehtia toisistamme. Siksi nämä rauhanveteraanit perustivat tähän maahan kansanterveysjärjestelmän, lapsilisät ja jalkapalloseurat. He kehittivät oppivelvollisuuden ja kirjastot, koska uskoivat sivistyksen olevan kansakunnan onnen ehto. He ymmärsivät sosiaalipolitiikan ja talouspolitiikan kohtalonyhteyden: miten kaikki hyötyvät, kun jokaiselle annetaan mahdollisuus kukoistaa.

Tässä vakaumuksessa ei ole mitään vanhentunutta, vaikka päivästä toiseen virtaava talouspuhe sen usein peittää. Juuri tässä on perintöosamme, itsenäisen Suomen ydin. Suomi ei ole pankki, eikä kasarmi.  Suomi on meidän kotimme.

‒ Tässä maassa asuu kelpo ihmisiä, syviä kuin metsänsä, vakaita kuin kallionsa. Haluan uskoa, että kun valinnan hetki tulee, he eivät anna Suomen lipun vettyä kaunasta tai pelosta likaisenharmaaksi.

‒ Lopulta tärkein saamamme perintö on kyky nähdä olemassaolevan yli sellaista, mikä voisi olla totta. Tarkoitan tällä luottamusta siihen, että työllä, tahdolla ja solidaarisuudella me voimme jättää lapsillemme hieman enemmän kuin itse olemme saaneet, viihtyisämpiä kaupunkeja, vihreämpiä metsiä, sekä naapureita, joilta uskaltaa pyytää apua. Me voimme tehdä yhteiskunnan, jossa lapsemme kasvavat tunnistamaan oman ja muiden arvon, uskoo Kontula.

Koko puheen voi katsoa ja kuunnella tässä:

 

 

Muita Anna Kontulan videoita Vasen Kaistassa:

Vaalivideot menestys: Jopa 70 000 katsojaa (18.4.2015) 

Vasemmiston vaalivideot valloittavat (5.4.2015) 

Tilaa Anna Kontulan videokanava (21.2.2015) 

*

Anna Kontulan YouTube-kanava 

Anna Kontulan verkkosivut 

*

Kommentteja: 3

  1. Erinomainen puhe, mitä koskettavinta ja ajatelluinta tekstiä, Kiitos, Anna Kontula.

  2. Upein Itsenäisyyspäiväpuhe jonka olen ikinä kuullut ja olen kuullut niitä paljon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *