Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

10.1.2016 klo 10:20

Juuri nyt: seksuaalinen häirintä ja väkivalta näkyväksi

Unioni_881x456

 

MINNA MINKKINEN
Twitterissä perjantaina käynnistynyt kampanja #lääppijä- ja #lääppijät-tunnisteilla tekee seksuaalisen häirinnän ja väkivallan näkyväksi. Ihmiset kertovat twitterissä oman tai tuttavansa epäasiallisesta kohtelusta. Kokemuksia ovat jakaneet sekä naiset että miehet.

Rajat halutaan kiinni ja rasistisia katupartioita perustetaan vedoten naisten ja lasten turvallisuuteen. Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki sanoi brittilehti The Telegraphille, ettei Suomessa ole ollut ennen seksuaalista häirintää uutena vuotena, ennen kuin tänne tuli turvapaikanhakijoita. Lisäksi Koskimäki antoi ymmärtää, ettei ennen turvapaikanhakijoita Suomessa ole juuri ollut seksuaalista häirintää. Tämä ei pidä paikkaansa.

Pari tilastotietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäelle:

Vuoden 2013 Kouluterveyskyselyn mukaan 8.– 9.-luokkalaisista tytöistä yli 60 prosenttia ja pojistakin liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten häirintä on vieläkin yleisempää. Sateenkaarinuorten hyvinvointia kartoittaneen tutkimuksen mukaan yli 80 prosenttia transnuorista on kokenut jonkinlaista häirintää.

Vuoden 2012 Tasa-arvobarometrin mukaan eri-ikäisistä aikuisista häirintää oli kokenut pienempi osa kuin nuorista. Silti noin joka kolmas vastanneista naisista oli kokenut seksuaalista häirintää kahden edellisen vuoden aikana ja miehistäkin noin joka kuudes. Seksuaalinen häirintä kohdistui erityisesti 15–34-vuotiaisiin naisiin. Heistä noin puolet oli kokenut seksuaalista häirintää miesten taholta. Samanikäisistä miehistä seksuaalista häirintää naisten taholta oli kokenut joka viides. Naisista kaksi prosenttia ilmoitti joutuneensa samaa sukupuolta olevan henkilön häiritsemäksi, miehistä kolme prosenttia.

Twiitit puhukoot puolestaan:

Eka_laapp

 

Töissä

Toissa

Julkisessa tilassa

Julkisessa

 

Baarissa, uimahallissa, kaikkialla

Baari-uimahalli-kaikkialla

 

Naisasialiitto Unioni muistuttaa, että häirintä on rikos:

 

Unioni

Kansainvälinen ilmiö

Seksismi ja epäasiallinen kohtelu ei ole  suomalainen ilmiö vaan maailmanlaajuinen. Muun muassa brittiläisen Laura Batesin perustama Everyday Sexism Project on kuvannut Twitterissä arkisia seksismikokemuksia jo vuosia. Projektin Twitter-tilin kuvauksessa kerrotaan sen dokumentoivan seksismin, häirinnnän ja väkivallan kokemuksia näyttääkseen, miten paha tilanne on, ja luodakseen solidaarisuutta.  

Everyday-sexism

 

 

 

Lue lisää aiheesta muualla verkossa:

Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena (Helsingin Sanomat 9.1.2015)

Syrjintä ja häirintä Suomessa (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Syrjintä Suomessa. Tietoraportti 2014 (Sisäministeriö)

 

Loppukaneetti

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *