Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

5.1.2016 klo 08:28

Oikeisto jyrää Puolassa

Puola_valokiilassa_900x500
Grafiikka: Cai Melakoski


Teksti: HEIKKI LAKKALA   

Puola on muutaman vuoden kuluessa kolmas keski- tai itäeurooppalainen EU-maa, jossa vapailla vaaleilla valittu hallitus loukkaa demokraattisia ja oikeusvaltioperiaatteita. Romaniassa jälkikommunistiset voimat pyrkivät suojaamaan itseään korruptiosta seuraavilta rangaistuksilta. Sitten Unkarissa ja nyt Puolassa ovat nationalistis-konservatiiviset hallitusvallan saaneet puolueet asialla.

Puolassa oikeistolainen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolue Prawo i Sprawiedliwość (PiS) sai yksinkertaisen parlamenttienemmistön noin 38 % kannatuksella. Sen jälkeen siellä on ollut merkkejä autoritaariseen järjestelmään pyrkimisestä.

Puolueen johtajan Jarosław Kaczyńskin  pitkäaikaisena tavoitteena on ollut luoda järjestelmä, jossa on vahva hallitus, vahva presidentti,  isänmaallinen ja ankaran katolinen maa, josta liberaalisuus on juurittu pois.

Hänen esikuvanaan on maailmansotien välisen ajan Puola, jolloin marsalkka Józef Piłsudski hallitsi maata autoritaarisesti liki kymmenen vuotta. Kaczyńskin tavoitteena on ollut luoda kommunismin raunioille järjestelmä, jossa on tiettyjä piirteitä vapaista markkinoista ja demokratiasta, mutta joka ei ole vapaamarkkinatalous eikä demokratia.

Koulujen opetussisältöön on tarkoitus puuttua niin, että kouluissa välitettäisiin isänmaallista historiankäsitystä. Ulkomaalaisten oikeutta omistaa tiedotusvälineitä aiotaan rajoittaa. Myös maan salaiset palvelut on tarkoitus alistaa johtavan puolueen valvontaan. Jo edellisellä valtakaudellaan Kaczyński yritti käyttää salaisia palveluita poliittisten vastustajien painostamiseen.

PiS:n johtaja Kaczyński on ajanut läpi lakimuutoksia, jotka tekevät perustuslakituomioistuimen toimintakyvyttömäksi. Uuden lain mukaan se voi tehdä päätöksiä vain 2/3 enemmistöllä. Myös tuomioistuimen riippumattomuuden takaavaan pykälään aiotaan puuttua.

Muutokset ulottuvat myös syyttäjälaitokseen. Käytännössä vallanjako lakiasäätävään, toimeenpanevaan ja tuomiovaltaan ollaan tuhoamassa. Johtavat virkamiehet ja tuomarit valitsee hallitseva puolue. Myös julkisoikeudellinen yleisradio on alisteltu puolueen holhoukseen. Lisää lehtimiehiin kohdistuvia toimia on odotettavissa

Maassa on ollut laajoja mielenosoituksia hallitusta vastaan, Varsovassa parhaimmillaan viitisenkymmentätuhatta mielenosoittajaa ja koko maassa yhteensä 100 000.

Myös entinen Solidaarisuus-liikkeen (Solidarność) johtaja ja Puolan presidentti Lech Wałęsa on tuominnut jyrkästi nykymenon ja varoittanut jo ennen joulua hänelle tyypilliseen dramatisoivaan sävyyn, että “Puola on sisällissodan partaalla.”

Myös EU:sta on tullut kovaa kritiikkiä. EU-parlamentin puhemies Martin Schulz puhui jo ennen joulua valtiokaappauksen kaltaisista tapahtumista. EU-komissio aikoo puuttua Puolan uuteen medialainsäädäntöön. Komissio on varoittanut jo pariin otteeseen Puolaa eurooppalaisten perusoikeuksien ja sopimusten loukkaamisesta.  

Tiedotusvälineistä vastaava komissaari Günther Oettinger puhuu sen puolesta, että EU:n niin sanottu oikeussvaltiomekanismi aktivoitaisiin Puolan kohdalla, jolloin jos Puola rikkoo oikeusvaltioperiaatteita, se menettää äänivaltansa EU:ssa.

Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn sanoi, että PiS:n johtama Puolan hallitus kieltää kritiikin ”ulkoa päin tulevana sekaantumisena”, lähtee se samalle tielle, jota Neuvostoliitto aikanaan kulki. Myös hänen mielestään Puolaa pitäisi uhata sillä, että Puolalta otettaisiin pois äänioikeus EU:ssa.

Sisäpoliittinen EU:n uhmaaminen on sinänsä ristiriidassa Puolan EU-politiikan kanssa, mutta linjassa sen kanssa, että Puola on pyrkinyt erottamaan sisä- ja ulkopolitiikka tiukasti toisistaan.  

Jopa tiukimmille kovan nationalistisen linjan edustajille on ollut selvää, että Puola on riippuvainen EU:sta kahdestakin syystä.

Ensinnäkin taloudellisesti: kehitysrahastoista tulee kymmenisen miljardia. Toisaalta maa haluaa NATOn lisäksi turvatakuita myös EU:lta itseäänkin kohtaan aggressiivisena pitämäänsä Venäjää vastaan.  

Nyt tämä sisä- ja ulkopolitiikan toisistaan erossa pitäminen ei tunnu enää onnistuvan. Puolan nykyhallitus ei millään muotoa kuitenkaan pidä EU:ta yhteisenä eurooppalaisena periaatteellisena projektina, vaan yhteisönä, jossa eri valtiot kamppailevat omien etujensa puolesta.

 

Aiheesta lisää muualla verkossa (Saksankielellä)

Wałęsa warnt vor Buergerkrieg in Polen (Der Standard 18.12.2015)

Neuer Nationalismus – Ein Polen ganz nach seinem Geschmack (Faz.net 24.12.2015)

Das polnische Dilemma (Faz.net 30.12.2015)

Polens Rechtsstaat wird abgebaut (Der Standard 1.1.2016)

Grundrechteverstoß: EU-Kommission überlegt Verfahren gegen Polen (Der Standard 3.1.2016)

Aiheesta suomenkielellä:

Kaczynskin Puola kohti Unkarin mallia (Verkkolehti Kansan Uutiset 6.11.2015)

Puolan uudella puolustusministerilla antisemitistinen tausta  (Verkkolehti Kansan Uutiset 11.11.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *