Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

13.1.2016 klo 08:28

Persujen tarkkailua II – ulkopoliittinen mahalasku

Jorma Mäntylä (189x400)JORMA MÄNTYLÄ   
Perussuomalaiset ovat lyhyellä hallitustaipaleellaan pahoin alistuneet kokoomuksen talutusnuoraan. Sosiaalipoliittisten takinkäännösten takia lähes puolet kannattajista on lähtenyt. Julkisuudessa on liian vähän kritisoitu persujen surkeaa mahalaskua ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Demarit Erkki Tuomioja ja Kimmo Kiljunen ovat näpäytelleet ulkoministeri Timo Soinin ja tämän aseenkantajan, puolustusministeri Jussi Niinistön kokematonta toilailua ulkopolitiikassa ja maanpuolustuksessa. Muutoin kaksikko on saanut olla melko rauhassa. Vasemmistoliiton oppositiopolitiikka on ollut passiivista ja latteaa erityisesti ulkopolitiikassa. Se näkyy laahaavissa gallupeissa, kun demareilla menee hyvin.

***

Timo Soinin ja Jussi Niinistön ulkopolitiikan helläkätinen kohtelu julkisuudessa johtuu tiedotusvälineiden euro- ja Nato-myönteisyydestä. Poliittiset toimittajat näkevät mihin suuntaan kaksikko vie Suomea, ja sehän sopii valtamedioille. Kokoomusvallan puudelit haluavat Suomen EU:n ja Naton kaikkiin ytimiin.

Vuonna 2008 Uuden Suomen haastattelussa Timo Soini tarjosi Suomelle Norjan mallia. Se olisi jäsenyys Natossa, mutta ei EU:ssa. Sittemmin hän täsmensi tämän olevan hänen henkilökohtainen linjansa, ei puolueen linja (US 14.2.2011). Lyhyen hallitustaipaleen aikana eurokriitikot Soini ja Niinistö ovat tukeneet suomalaissotilaiden lähettämistä niin EU:n kuin Naton kriisinhallintasotiin, ja Nato-optio on tietenkin voimassa.

Jos kaksikko jatkaa kokoomuksen talutuksessa vielä täydet kolme vuotta, Suomi on lopulta sekä EU:n että Naton jäsen.

Suurin voittaja on silloin kokoomus. Se on 20 vuotta pompotellut hallituksissa apupuolueita, jotka tekevät likaiset työt ja maksavat laskut kokoomuksen kootessa taloudellisen ja poliittisen hyödyn. Nyt hallituskumppanina on persujen lisäksi kepu. Pääministeri Juha Sipilä teki raskaan arviointivirheen antaessaan ulkoministerin paikan kokemattomalle Timo Soinille. Yritysjohtaja Sipilä ei ymmärrä ulkopolitiikan merkitystä.

***

Timo Soinin ensimmäinen mahalasku tuli heti ulkoministerikauden alussa Etykin 40-vuotisjuhlissa. Venäjän delegaation tulo Suomeen estettiin.

Demarien Eero Heinäluoma toivoi, että hallitus tekisi kaikkensa, jotta Venäjän valitsemat edustajat pääsisivät juhlakokoukseen. Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi yritti järjestää Venäjän valtuuskunnalle poikkeusluvan osallistua Etyk-juhlakokoukseen (Yle 2.7.15). Eurokriitikko Soini totteli kuitenkin nöyrästi Euroopan unionin linjausta. Venäjällä hämmästeltiin Suomen suunnanmuutosta. Timo Soini perusteli viiteryhmän valintaa: ”Jos olisi ratkaissut toisin päin, niin olisi ollut rintamakarkuri ja yhteisen pakotepolitiikan pettäjä. Ei saanut valita, tuleeko hudaa, vaan kummalta puolelta sitä tulee” (Ulkopolitiikka 3/2015).

Vasemmistoliitto vaikeni kesällä Etykistä. Puolue keskittyi presidentti Sauli Niinistön Venäjän matkan arvosteluun ja translakiin. Yhtä hiljaista oli viime loka-marraskuussa, kun Nato järjesti valtavan Trident Juncture –sotaharjoituksen Välimerellä. Mukana oli Suomen ilmavoimien Horneteja sekä 150 erikoisjoukkojen miestä. Viime toukokuussa Suomi lähetti sotilaskouluttajia Irakiin. Operaatio on niin salainen, että lähtijöiden nimiä ja kuvia ei julkisteta Isisin kostoiskujen pelossa (Yle 18.5.15). Vasemmalla vaiettiin, aivan kuin olisi annettu hiljainen hyväksyminen.

Se on vaarallista vaikenemista, sillä Isisin synty on välitöntä seurausta Yhdysvaltain ja Britannian hyökkäyksestä Irakiin 2003. Koska olot alueella eivät ole rauhoittumassa, on vain ajan kysymys, milloin Suomelta pyydetään lisää, kuten Hornetien lähettämistä Syyriaan. Tämä voi toteutua, jos Syyriaan perustetaan lentokieltoalue, jollainen oli jo Libyassa 2011. Oli ministeri Carl Haglundista kiinni, etteivät Suomen Hornetit silloin pommittaneet Libyaa (Aamulehti 1.11.2013).

***

Taannoisessa Ulkopolitiikka –lehden haastattelussa paljastui armottomasti Timo Soinin kokemattomuus. Toimittaja kysyi hänen kantaansa Nato-jäsenyydestä: ”Tiedät kysyessäkin, etten vastaa tuohon sillä lailla, että saisit siihen selvää kantaa, koska minulla ei ole selvää kantaa. Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään.” (Ulkopolitiikka 3/2015.)

Ulkoministerimme siis ei tiedä miten Natoon pitäisi suhtautua! Taisipa Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstierna olla oikeassa jo 400 vuotta sitten opastaessaan poikaansa Johan Oxenstiernaa ulkopolitiikan taidossa: ”Poikani, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”

Oxenstiernat muuten luovivat taitavasti katolisten ja protestanttien välisessä 30-vuotisessa sodassa, joka päättyi Westfalenin rauhaan 1648. Olenpa utelias näkemään millaiset rauhansopimukset joskus tehdään, kun nyt meneillään olevat Lähi-idän ja Afrikan sodat joskus loppuvat.

Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat valmiita viemään Suomen näihin sotiin. Soini haluaa jatkaa Suomen sotilaallista osallistumista Afganistanissa Naton Resolute Support -operaatiossa: ”Suomi edistää vakautta alueella ja kantaa osansa kansainvälisestä vastuusta. Kriisinhallintayhteistyö on myös osa Suomen ja Naton välistä kumppanuusyhteistyötä. Osallistumalla pyrimme myös vaikuttamaan muuttoliikkeen hallintaan”, Soini perusteli Suomen Nato-edustuston tiedotteessa 7.12.15.

Afganistanin miehityksen jatkuessa pakolaisvirran ulottuminen Suomeen asti on taattu. Soinin aseenkantaja Jussi Niinistö on valmis lähettämään suomalaisia sotilaita heti vaikka pakolla sotimaan myös Ranskan entisiin siirtomaihin: ”EU:n keskinäisen avunannon velvoitteen kohdalla on syytä miettiä, olisiko pakollisuus uskottavuuden vuoksi tarpeellista. Suomi on ilmaissut halunsa auttaa Ranskaa muun muassa tarjoamalla lisää henkilöstöä Malin ja Libanonin kriisinhallintaoperaatioihin. Myös kurdisotilaiden koulutusohjelmaa Pohjois-Irakissa on tarkoitus jatkaa ja tehostaa.” (Uusi Suomi 18.12.15.)

Puolustusministerimme ei muista perustuslain 127. pykälän sisältöä: ”Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen.” Eurokriitikkona esiintyneen Niinistön linjaus tarkoittaa, että laissa säädetty velvollisuus puolustaa Suomea laajenisi velvollisuudeksi taistella ulkomailla muiden EU-maiden puolesta. Onko Euroopan unionista jo tullut Niinistön isänmaa? Eipä ihme, että Niinistö sai kimppuunsa jopa Aliupseeriliiton (Yle 23.12.15). Sotilaat tietävät, että sotaretkiltä entisiin siirtomaihin tulee paluupostissa ruumisarkkuja.

Suomalaisten lähettäminen pakolla ulkomaille sotimaan sai viimein Vasemmistoliiton heräämään. Pariisin terrori-iskujen jälkeen puolueen eduskuntaryhmässä todettiin, että Suomen lainsäädäntö kieltää sotilaallisen avun antamisen, eikä Suomen sotilaallisesti liittoutumattomana maana pidä ryhtyä tarjoamaan sotilaallista apua muille EU-maille.

Puolueen kannanoton oli laatinut kansanedustaja Markus Mustajärvi.

***

Ruotsin Oxenstiernojen aikaan Espanjassa vaikutti kirjailija Miguel de Cervantes (1547-1616). Kun tarkkailen Timo Soinin ja Jussi Niinistön ulkopoliittista kohellusta, en voi olla rinnastamatta kaksikkoa hänen romaanihahmoihinsa, ritaria leikkivään Don Quijoteen ja aseenkantaja Sancho Panzaan.

Sanchon arvio omasta itsestään sopii hyvin Jussi Niinistöön: ”Kelpaan vähän joka paikkaan.” Hänen ja Don Quijoten ystävyyttä yli säätyrajojen Cervantes kuvasi osuvasti: ”Syöt lautaseltani ja juot samasta astiasta kuin minä.”

Tuskinpa Niinistö olisi puolustusministeri ilman Soinia.

Sancho Panza ylpeili sukkeluudellaan: ”Osaan sananlaskuja enemmän kuin mahtuu kokonaiseen kirjaan, ja puhuessani niitä tulee suuhun yhtä haavaa niin paljon, että ne tyrkkäävät toisiaan ulos pyrkiessään.”

Valtiovarainministerin virkaa pakoillut Timo Soini pärjäsi oppositiossa letkeän huumorin avulla. Se ei auta, kun pitää ratkoa vedetäänkö Suomi Naton mukana entisissä siirtomaissa käytäviin sotiin. Siellä vastassa ei ole tuulimyllyjä. Mustia kapinalippuja heiluttavat ja kuolemaa halveksivat fanaatikot ovat hetkeäkään epäröimättä valmiita iskemän niin suomalaisia sotilaita kuin puolustuskyvyttömiä siviilejä vastaan.

Ritari Soini ja aseenkantaja Niinistö pelaavat Nato-peliä korkein panoksin. Vasemmiston vaikeneminen tässä pelissä antaa heille vapaat kädet.

***

Kirjoittaja on kangasalalainen kunnanvaltuutettu, YTT, tutkija

Lue myös kolumnin edellinen osa persujen kuntapolitiikasta:

Persujen tarkkailua (Vasen Kaista 13.9.2014)

Etusivun artikkelikuva:

Soini_ja_Niinisto_Naton_portista_600x381
Timo Soini ja Jussi Niinistö ovat viemässä Suomea sisään Naton portista.
Vasemmassa kuvassa Don Quijote ja Sancho Panza Gustave Doren piirroksessa 1800-luvulta. Nato-portin kuvan oikealla on ottanut Esko Seppänen Brysselissä.
*

 

 

 

Kommentteja: 1

  1. Hyvä kirjoitus. Persut eivät ota kantaa muuhun kuin maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyviin asioihin ja niihinkin vain kriittisesti.. Kaikissa muissa kysymyksissä Timo Soini ja muut persut jättävät kaikki ovet avoimiksi. Persujen poliittinen taktiikka näyttäisi nojautuvan siihen, että koska persut eivät ole asioista mitään päätöksiä tehnyt, ei persuja voisi mistään syyttääkään. Kovin taitamattomalta ja opportunistiselta vaikuttaa persujen politiikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *