Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

26.1.2016 klo 13:50

Tarkastajahoitaja valvomaan vanhustenhoitoa

Sinikka Torkkola kevät 2014, kuvaajaa ei merkitäSINIKKA TORKKOLA
Uutiset ja yleisönosastokirjoitukset vanhusten huonosta hoidosta kertovat valvonnan riittämättömyydestä. Näyttää siltä, ettei Tampereen kaupunki pysty riittävästi varmistamaan ostamiensa vanhuspalveluiden laatua. Kaupunki seuraa hoitoa säännöllisesti sekä tarkastuskäynneillä että tekemällä ylimääräisiä tarkastuskäyntejä tarvittaessa.

Tarkastuskäynneillä selvitetään vastaavatko palvelut sitä, mitä ostosopimuksessa on sovittu. Sopimuksen noudattamiseen perustuvissa tarkastuksissa on kaksi ilmeistä ongelmaa.

Ensinnäkin sopimuksiin on mahdotonta kirjata kaikkea sitä, mistä hyvä hoito koostuu. Toiseksi lyhyillä käynneillä ja papereihin perehtymällä saatu kuva hoitokäytännöistä jää helposti pinnalliseksi. Voi siis käydä niin, että tarkastuksissa kaikki näyttää toimivan, mutta käytännössä asiakkaat kärsivät huonosta hoidosta.

Vanhuspalveluiden valvontaan tarvitaan nykyistä parempia keinoja. Yksi mahdollisuus olisi kiertävä tarkastajahoitaja, joka työskentelisi parisen viikkoa kerrallaan vanhuspalveluiden yksiköissä. Osallistumalla yksikön työhön hoitaja saisi kuvan yksikön toiminnasta, sen hyvistä puolista ja kehittämistarpeista.

Tarkastusjaksolta kirjoitettu raportti näyttäisi puutteet ja ohjaisi niiden korjaamiseen. Hyviksi todettuja käytäntöjä voisi puolestaa levittää yksiköstä toiseen.

 

Kirjoittaja on ikäihmisten lautakunnan jäsen


Kirjoitus on julkaistu myös Aamulehden yleisönosastossa 26.1.2016

 

Etusivun kuva: kuvitteellinen tarkastushoitajan raportti. (Cai Melakoski)
Etusivun kuva: kuvitteellinen tarkastushoitajan raportti. (Cai Melakoski)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *