Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.2.2016 klo 19:29

Yrittäjävaltuutettu tuomittiin törkeästä veropetoksesta Kangasalla

Kangasalan_valtuustoa_900x599_Pertti_Salo
Kangasalan kokoomus jätti tammikuussa valtuustoaloitteen palveluhaasteen käyttöönotosta kunnassa.

 

Teksti: JORMA MÄNTYLÄ, kuva: PERTTI SALO
Kangasalan kokoomuksen tunnettu valtuutettu Jussi Haavisto on saanut tuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta. Hän on pitkään ja näkyvästi puolustanut valtuustossa kunnallisten palvelujen tuottamista ostopalveluna yksityisiltä yrityksiltä.

Maanantaina käräjäoikeudessa tuomittu joutuu maksamaan sata päiväsakkoa yhteensä 13 100 euroa törkeästä kirjanpitorikoksesta sekä törkeästä veropetoksesta. Maksamaton vero oli 37 120 euroa.

Jussi Haavisto on Kangasalan kokoomuksen näkyvimpiä poliitikkoja. Hän on valtuutettu ja on toiminut Kangasalan kokoomuksen puheenjohtajana. Viime vuonna hän sai veljensä kanssa Kangasalan vuoden yrittäjä -palkinnon. Kunnanvaltuustossa Haavisto on usein ja kovaäänisesti arvostellut kunnallisten palvelujen kalleutta ja byrokratiaa sekä vaatinut ostopalveluja yksityisiltä yrityksiltä. Kokoomus on hiljattain jättänyt valtuustoaloitteen palveluhaasteen käyttöönotosta Kangasalla.

Jussi Haavisto on Maarakennus T.Haavisto Oy:n toimitusjohtaja. Yhtiön liikevaihto on 6,5 miljoonaa euroa ja työntekijöitä on 40. Tänä vuonna hän on ollut perustamassa yhtiötä, jonka tarkoitus on työllistää pitkäaikaistyöttömiä nuoria. Haaviston mukaan yksityinen yritys pystyy työllistämään paremmin kuin byrokraattinen kunta ja työvoimaviranomaiset.

Kangasalan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Raimo Kouhia (sd.) sanoo, että Haaviston tapaus tutkitaan aiheuttaako se toimia valtuustossa. Vuonna 2012 valtuusto erotti Tuomas Bährendin (kesk.) tämän saatua vuoden kolmen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen pahoinpitelystä.

Vasemmisto: tarkkana ostopalvelujen kanssa

Kangasalan Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä todettiin tiistaina, että kunnalliset palvelut tulee ensisijaisesti tuottaa omana työnä. Jos ostopalveluja käytetään, on varmistettava, että niitä tuottavat yritykset tuntevat yhteiskunta- ja ympäristövastuunsa sekä noudattavat lakeja ja työehtosopimuksia. Kunnan on arvioitava, millaisia sopimuksia sillä on maanrakennusliike T.Haavisto Oy:n kanssa. 

 

Toimitus on korjannut yrityksen nimen kirjoitusasua 2.2.klo 23. sekä Bährendin tuomiota 3.2.

 

Kommentteja: 11

 1. Törkeä tuomiohan ei sinällään liity siihen, onko teko tahallinen vai ei. Jos tietty euromäärä ylittyy, tulee rikoksesta törkeä.

 2. Kehtaatko vielä tulla kunnanvaltutettuna seuraavaan kokoukseen. Veropetturia tai mikä rikollista tahansa ei olekkaan valittu Kangasalan yrittäjäksi aiemmin. Toisaalta ei ole ihme, ettei Kangasala saa yritystontteja myydyksi kuten Pirkkala, Ylöjärvi tai Lempäälä. Ei rehelliset yrittäjät uskalla tulla Kangasalle.

 3. Sauli Majaniemelle. Kyse ei ole meistä ”yksikoikoisen tyhmistä ja kateellisista ihmisistä”, vaan käräjäoikeuden antamasta tuomiosta – vai oletko sitä mieltä, että oikeuden jäsenet tekevät päätöksiä kateudesta? Palkittu yrittäjä on häpeällisellä teollaan asettanut koko Kangasalan kunnan naurunalaiseksi, puhumattakaan puolueestaan. Järkyttävää.

 4. Kyllä jokainen, joka aloittaa yritystoiminnan ymmärtää, että verot on maksettava ja kirjanpito on tehtävä.

  Ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekkään suomen maassa, miten tämä tulee aina yllätyksenä yrittäjille. Se ei ole minulle auennut?

 5. Voi että,onkohan Jussi Haavisto nyt saanut hirmuiset hyödyt itselleen ja jättänyt tehtävänsä hoitamatta?
  Älkää nyt immeiset olko yksioikoisen tyhmiä ja kateellisia jostain mikä liittyy tietämättömyyteen asioista.

  1. Kyllähän todellakin näinkin pitkään yrittäjänä olleen pitäisi tietää verolainsäädännöstä jotain, jollei tiedä on parempi pistää pillit pussiin. Ja heitänpä vaan kysymyksen varovasti, että oliko tässä kaikki ? Paljonko on kuutamourakoitu jo ennen käryä ? Mitä tulee tuohon kunnanvaltuustopaikkaan, niin yhtenä valtuutetuksi pääsemisen edellytyksenä on nuhteettomuus ja hyvämaineisuus..

 6. Herra Haavisto . Teillähän on kaksi tietä, joko eroatte itse kunnallisista luottamustoimistanne tai sitten valtuuston on otettava teidän erottamisenne käsittelyyn, en epäile etteikö asiaan liittyvää aloitetta tulisi. Tuomionne on törkeistä teoista, eli kansanomaisesti tahallisista ja täysin tietoisista teoista. Kyllähän jokaisen yrittäjän pitäisi tietää, että kaikki yrityksen tai yrittäjän liiketoiminta on arvonlisäverollista, vaikka myisi vain roskia tai romuja.
  Varsinkin kun tuo käräjäoikeuden tuomio tuli törkeistä rikoksista, tulee vääjäämättä mieleen edustamanne yrityksen yleinen yrityskulttuuri ja -moraali.

 7. Eiköhän olisi fiksu teko, jos herra Haavisto itse eroaisi luottamustehtävistään, mitä kyllä suuresti epäilen. Turha on yrittäjän kiemurrella ja selitellä tietämättömyyttään verolaeista. Vaikka yrittäjä mummonsa myisi yrityksen liiketoimintaan liittyen, on arvonlisäverot maksettava. Ja kun tuomio tuli törkeästä teosta oikeus katsoo veronkierron olleen täysin tahallista ja kertonee myös ulkopuolisille jotain yrittäjän yleisestä moraalistakin.

 8. Hyvä toimitusjohtaja Jussi Haavisto,

  Olette saanut käräjäoikeudelta sakkotuomion törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä
  veronkiertorikoksesta. Tässä uutisessa ei ole olennaista, olivatko eurot ja sentit tismalleen oikein tai yrityksenne nimi oikein kirjoitettu. Olennaista oli tietoinen varastaminen ja oman voiton tavoittelu. Rakennusalan firman johtajana ja palkittuna yrittäjänä olette tehnyt häpeällisen teon. Pahoittelette tapahtunutta, syystäkin, mutta ette lupaa tehdä parannusta. Tekoa ei tee hyväksyttäväksi se, että kirjanpito- ja verokikkailu on maan tapa. Teillä olisi nyt erinomainen tilaisuus osoittaa suoraselkäisyyttä ja näyttää esimerkkiä hyvästä johtajasta eroamalla valtuustosta ja pyytämällä anteeksi tekoanne.

 9. Kiitos Jorma tämän asian nostamisesta esille tällä foorumilla! Muutaman oikaisun pyydän kuitenkin huomioimaan: En ole pitkään ja näkyvästi puolustanut kunnallisten palveluiden ostamista ostopalveluina yksityisiltä yrityksiltä. Keskeiset painopistealueeni ovat liittyneet minulle tuttuihin asioihin, rakentamiseen ja yritystoiminnan edellytysten kehittämiseen Kangasalla. Kirjoituksessa mainittu 13.100 euroa vastaa suunnilleen sitä summaa, jonka maksoin verottajalle parisen vuotta sitten. Summa koostui noin 8000,- euron veronkierrosta ja siitä seuranneesta, noin 5000,- euron veronkorotuksesta. Nyt tuomittu sakkorangaistukseni oli jonkin verran vähemmän. Osakeyhtiön toimintaa esitellessäni olen jokaisessa yhteydessä, myös kirjoittajan läsnäollessa, korostanut, että yhtiö on vain yksi tapa yhteisen pyrkimyksemme, nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseen. Kaikki keinot ovat tässä tarpeen. Olemme saaneet arvokasta apua mm. Rekola -pajalta, emmekä väheksy minkään tahon pyrkimyksiä. Bährend sai reilun vuoden ehdollista, ei 3kk. Ja lopuksi: Myös yrityksemme nimi on väärin kirjoitettu. Kirjoitus oli faktoiltaan poikkeuksellisen epätarkka. Jorman kirjoittamaksi. Mutta asia tuli selväksi. Pahoittelen nöyrimmin tapahtunutta! Terveisin Jussi Haavisto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *