Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

3.3.2016 klo 12:55

Katupartiointi ei kuulu sananvapauteen

SINIKKA TORKKOLA      
Oikeutta partioida kadulla on erheellisesti rinnastettu sanan- ja mielipiteenvapauteen. Katupartioinnilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä mielipiteen ilmaisemisen kanssa. Katupartointi, jonka tehtävänä on valvoa julkista tilaa, ei ole mielenilmaus vaan yritys anastaa järjestyksen pitovaltaa julkiselta vallalta.

Katupartiointi on omankädenoikeutta eikä sitä pitäisi sallia missään oloissa. Siksi onkin kummallista, että julkisen vallan anastusta on käsitelty julkisuudessa mielipiteen ilmaisuna eikä lainrikkomisen yrityksinä. Yleisradion A2:n turvallisuusilta meni väärin tulkinnassaan vieläkin pidemmällä asemoimalla fasistisen katupartioinnin vastakohdaksi lainmukaisen järjestyksen valvonnan kannattajat. Onneksi useimmat ihmisoikeuksien kannattajat ymmärsivät kieltäytyä kunniasta esittää ääripäätä.

Turvallisuusillan väärinymmärryksen asetelma ei ole poikkeuksellista vaan surullisen tavallista journalismia. Vastakkainasettelu on helpoin ja nopein tapa runnoa monimutkaiset asiat julkaistavaan kuntoon. Pikajournalismissa ajatellaan monipuolisen kuvan tarkoittavan ilmiön ääripäistä kertomista. Ääripäät on siis kaivettava esiin tavalla ja toisella, jotta saadaan aikaiseksi monipuoliseksi kuviteltua journalismia. Ääripäistä saa jututtuihin yleisöä houkuttavaa särmää, klikkausjournalismin elinehtoa.

Se, miten paljon mediatilaa katupartiointi, rasistit ja fasistit mediassa saavat, ei ole yhdentekevää. Katupartioiden marssittaminen mediassa ilman taustoitusta tukee perusteettomia väitteitä turvattomuuden lisääntymisestä, lisää turvattomuuden tunnetta ja kasvattaa huhuja väkivallanteoista. Myös valemedia saa pontta pikajournalismista.

Vain päivää ennen A2:n turvallisuusiltaa valtamedian päätoimittajat ilmaisivat huolensa  mediaksi nimittävien tahojen valheista ja vääristelystä. Kannanotossa luvataan päätoimittajien puuttuvan omien medioidensa toimintaan, mikäli tietoja pyritään tahallisesti hämärtämään tai vääristelemään. Edelleen kannanotossa todetaan solvaamisen, halveksunnan ja mustamaalaamisen ylittäneen hyvän maun rajan. Allekirjoittaneiden päätoimittajien joukossa oln myös Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen. Mitähän mieltä hän olisi turvallisuusillan annista ja faktojen tarkistuksesta.


Lisää aiheesta muualla verkossa

Päätoimittajien kannanotto  (Ylen verkkosivut 1.3.2016)

|||

 

Etusivun kuva: Turvallinen Tampere – ilman katupartioita tapahtuma Tampereella 27.1.2016. Kuvaaja: Antti Yrjönen

2016-01-27_Turvallinen_Tampere_900x600_Antti_Yrjonen

*

Kommentteja: 4

 1. Sananvapaus kuuluu jokaiselle. Jopa niille, jotka ovat kanssasi eri mieltä.
  Sinun pelkosi on aivan yhtä relevantti kuin on eri mieltä kanssasi olevien pelko hallitsemattoman maahanvyöryn seurauksista. Sinä tuot pelkosi esille pyrkimyksellä rajoittaa kansalaisten ilmaisun- ja kokoontumisenvapautta.
  Kansalaisten tulisi pelätä kaltaisiasi autoritäärisyyteen halajavia vapaudenrajoittajia, ei niitä, jotka haluavat turvata kansalaisten oikeutta koskemattomuuteen.

 2. Ei partiointi kuulu sanan- tai mielipiteenvapauteen, vaan perustuslain mukaisiin liikkumis-, kokoontumis- ja yhdistymisvapauksiin.

  Perustuslaki 9 § 1 mom
  Liikkumisvapaus

  Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

 3. Ihan totta, ettei partioidessa tarvitse pukahtaa sanaakaan.
  Mutta millä perusteella miesjoukon käyskentely kaduilla voitaisiin kieltää? Miten sitä valvottaisiin? Onhan näitä Walkerseja ollut jo vuosikymmeniä, kielletäänkö nekin?

 4. Yksikään katupartio ei ole syyllistynyt minkään näköiseen omankäden oikeuteen eikä mitään ylilyöntejä ole tapahtunut. Sen sijaan vasemmistoanarkistit mellakoi, hajoittaa omaisuutta, heittelee virkavaltaa pulloilla ja kivillä. Yhdelläkään vasemmiston edustajalla ei ole mitään asiaa arvostella katupartioita kun hyväksytään tälläinen toiminta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *