Artikkeli: Uutiset 2013–2018

4.3.2016 klo 08:51

Irlannin talouskurittajille tyly tuomio vaaleissa, ääntenlaskua liki viikko

Viime perjantaina pidettyjen Irlannin parlamenttivaalien lopulliset tulokset saatiin vasta tänään, torstaina. Jutussa selostetaan myös irlantilaista vaalijärjestelmää, joka tavallisesti suoriutuu ääntenlaskennasta kolmessa päivässä.
Viime perjantaina pidettyjen Irlannin parlamenttivaalien lopulliset tulokset saatiin vasta eilen, ääntenlasku vei kuusi päivää. Jutussa selostetaan myös irlantilaista vaalijärjestelmää, joka tavallisesti suoriutuu ääntenlaskennasta kolmessa päivässä.

 

Teksti ja taulukot: CAI MELAKOSKI
Vasemmiston Sinn Féin lisäsi paikkojaan yli puolella Dáil Éireannin, Irlannin parlamentin alahuoneen vaaleissa. Kansanedustajia Sinn Féinillä oli ennen vaaleja 14 ja nyt 22. Porvaripuolue Fine Gaelin ja työväenpuolue Labourin talouskurihallitus sai kansalta tylyn tuomion. Fine Gael hävisi 26 paikkaa ja Labour putosi pikkupuoleiden joukkoon saamillaan 7 edustajalla – vuoden 2011 vaaleissa Labour sai 37 paikkaa.

Talouskurisopimuksen Euroopan unionin ja Maailman valuuttarahaston kanssa vuonna 2010 tehnyt ja murskatappion vuoden 2011 vaaleissa kärsinyt Fianna Fáil voitti 24 lisäpaikkaa, mutta on 44 edustajallaan vielä kaukana vuoden 2007 vaalien 78 paikasta.

Sinn Féinin kannatus riitti vuonna 2007 neljään kansanedustajaan, nyt edustajia on 22. Tämä on seurausta sinnikkäästä työstä – irlantilainen valtamedia on tehnyt parhaansa vaietakseen puolueen näkymättömäksi, paitsi silloin kun on keksinyt aiheen mustamaalaukselle. Tämä vino asenne heijastuu myös suomalaismediaan – useimmissa uutisissa Sinn Féiniä ei ole ennen vaaleja mainittu lainkaan, tai jos on mainittu, on esimerkiksi yhdytty oikeiston väitteisiin puolueesta Irlannin tasavaltalaisarmeijan, IRA:n poliittisena siipenä.

Irlannin poliittiset asetelmat uusiksi

Jommalla kummalla suurella porvaripuolueella on aina ollut riittävästi kansanedustajia hallitusvastuuseen yksin tai yhdessä Labourin kanssa tahi pikkupuolueiden tuella. Nyt molemmat porvaripuolueet ovat heikentyneet merkittävästi, eikä Labourista enää ole apua enemmistöhallituksen kokoamisessa. Enemmistöön uudessa 158 paikkaisessa Dáilissa tarvitaan 79 edustajaa.

Pitkään näytti siltä, että Labourilla ei ole edes täyteen puhevaltaan Dáil Éireannissa vaadittavia seitsemää edustajaa. Alkuviikosta julkaistuissa vaalituloksissa Labourilla oli kuusi paikkaa, mutta Longford-Westmeathin vaalipiirissä ääniä laskettiin uudelleen kunnes lisäpaikka eilen löytyi.

Enemmistöä ei synny millään aikaisemmalla yhdistelmällä. Kahdella suurella porvaripuolueella olisi yhdessä enemmistö. Puolueet ovat kuitenkin eri mieltä Pohjois-Irlannin asemasta – Fine Gael tyytyy nykyisiin Irlannin tasavallan rajoihin, Fianna Fáil on Irlannin tasavallan yhtenäisyyden kannalla – eivätkä sen vuoksi voi istua samassa hallituksessa. Uudet vaalit saattavat olla edessä ensi kesänä.

RTÉ:n (Raidió Teilifís Éireann, Irlannin yleisradioyhtiö) Huomenta Irlanti -lähetyksessä Sinn Féinin kansanedustaja David Cullinane sanoi tiistai-aamuna, että vaikka hallitusvastuu on Sinn Féinin tavoitteena, ei puolue voi osallistua apupuolueena täysin erilaista politiikkaa toteuttavien Fianna Fáilin tai Fine Gaelin kanssa. Cullinanen mieletä kahden suuren porvaripuolueen tulisi nyt muodostaa hallitus, jolloin saataisiin selkeä poliittinen asetelma, jossa talouskuripolitiikan ajajat ja uudistusmieliset vasemmistolaiset kilpailevat kansan luottamuksesta.

Puolueiden ääniosuudet ensisijaisista äänistä ja ääniosuuden muutos vuoden 2011 vaaleista.
Puolueiden ääniosuudet ensisijaisista äänistä ja ääniosuuden muutos vuoden 2011 vaaleista. Fine Gael ja Labour panivat hallituskumppaneina toimeen talouskuriohjelman.

Vaihtoehtopuolueet ja liikkeet menestyivät

Vasemmistolaisen Sinn Féinin lisäksi vasemmistolaiseksi laskettava talouskuripoliikan vastainen liittouma Anti-Austerity Alliance–People Before Profit (Talouskurin vastainen allianssi – Ihmiset voiton edelle) kasvatti kannatustaan yltäen kuuteen paikkaan. Viime kesänä perustettu Social Democrats sai kolme paikkaa.

Vihreiden Green Party sai vuonna 2007 kuusi paikkaa, osallistui talouskurisopimuksen solmineeseen hallitukseen, ja putosi kokonaan eduskunnasta 2011 vaaleissa. Nyt vihreä puolue palasi parlamenttiin kahdella paikalla.

Sinn Féinin lisäksi Labourin ohitti sitoutumattomien ryhmän 17 paikallaan. Sitoutumattomissa on kaikenlaista väkeä, myös sosialisteja. Viime kesänä perustettu uusi yrittäjä, sitoutumattomien allianssi sai ensiyrittämällä neljä paikkaa.

Suomalainen valtamedia ymmällään

Suomalainen porvarilehdistö on loukkaantunut Irlannin kansan kiittämättömyydestä. Helsingin Sanomat otsikoi maanantaina “Irlantilaiset rankaisivat hallitusta – talouskriisin selättäjille ei jatkoa” ja kirjoitti “Pääministeri Enda Kennyn johtama hallitus ei saanut jatkoa, vaikka talouskriisistä toipuneen Irlannin talouskasvu on nyt euroalueen nopeinta.”

Helsigin Sanomat ja muut oikeistolaisen talouspolitiikan propagoijat kertovat vain osan totuudesta. Talouskuripolitiikalla on kyllä pelastettu Irlannin pankit ja saatu eliitille tärkeät talousluvut jälleen kasvuun, mutta suurimmalle osalle kansaa talouspolitiikka on merkinnyt palvelujen ja ansiotason heikentymistä, uusia veroja ja maksuja.

Miksi ääntenlasku kesti niin kauan?

Suomessa eduskuntavaalien tulos selviää muutamassa tunnissa äänestyksen päätyttyä. Miksi ääntenlasku saatiin päätökseen vasta kuudentena päivänä vaalien jälkeen?

Irlannissa käytetään niin sanottua siirtoäänijärjestelmää. Maa on jaettu 40 vaalipiiriin, joista valitaan vähintään kolme ja enintään viisi kansanedustajaa. Kansanedustajia on yksi vähintään 20 000 ja enintään 30 000 äänioikeutettua kohden.

Äänestäjät voivat asettaa haluamansa määrän ehdokkaita paremmuusjärjestykseen. Kullakin äänestyslipulla ensimmäiselle sijalle merkitty saa täyden äänen, muut ehdokkaat osaääniä. Kun ehdokkaalla on tarpeeksi ääniä tullakseen valituksi, hänen ylijäämä-äänensä ja laskennassa jo valitsematta jääneiden äänet siirtyvät muille ehdokkaille. Tästä seuraa useita ääntenlaskuja. Täpärästi valitsematta jääneillä ehdokkailla on oikeus vaatia äänten uudelleen laskua, ja näin tehtiin useissa vaalipiireissä koko alkuviikko. Neljäntenä vaalipäivän jälkeisenä aamuna oli vielä kahdeksan kansanedustajan paikkaa avoimena.

Jotta äänet eivät hajoaisi liiaksi ehdokkaiden kesken, puolueet miettivät tarkkaan, montako ehdokasta kuhunkin vaalipiiriin asettavat. Esimerkiksi Sinn Féinillä oli yhteensä 50 ehdokasta, useimmissa vaalipiireissä vain yksi.

Vaalipiirien rajoja ja edustajamääriä päivitetään säännöllisesti. Talouskuripolitiikka on johtanut varsinkin nuorten joukkopakoon  Irlannista, ja väestö on vähentynyt. Sen vuoksi kansanedustajia valittiin nyt vain 158, vuoden 2011 vaaleissa valittiin 166 kansanedustajaa.

|||

Irlannin talouspolitiikasta ja koko Irlannin alueella toimivasta Sinn Féin -puolueesta on kerrottu laajemmin vaalinalusjutussa:

Irlannin  vaalit huomenna: Sinn Féin voittoon (Vasen Kaista 25.2.2016)

 

Vasemmiston Sinn Féin on suuri puolue Pohjois-Irlannissa, mutta Irlannin tasavallassa se kuului vajaat 10 vuotta sitten pikkupuolueisiin. Europarlamenttivaaleissa Sinn Féin sai jo 3 Irlannin 11 paikasta, ja nousi nyt parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 23 paikallaan.
Vasemmiston Sinn Féin on suuri puolue Pohjois-Irlannissa, mutta Irlannin tasavallassa se kuului vajaat 10 vuotta sitten pikkupuolueisiin. Europarlamenttivaaleissa vuonna 2014 Sinn Féin sai jo 3 Irlannin 11 paikasta, ja nousi nyt parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 23 paikallaan.

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *