Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.3.2016 klo 09:23

Pirkanmaan Vasemmisto: jäsenäänestys puheenjohtajasta sitovaksi

Aino Kaisa Pekonen (kuvassa oikealla) kertoo: Vuonna 2007 minut valittiin Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi. Ensimmäisen piirikokouspuheeni pidin Tampereella, Pirkanmaan piirikokouksessa heti saman vuoden syksyllä. Jännitti ihan vietävästi. Tänään ympyrä sulkeutuu. Pidän tänään vihon viimeisen piirikokouspuheeni puolueen varapuheenjohtajana Tampereella, Pirkanmaan piirikokouksessa. Jännittää vaan vähän. Kuvassa vasemmalla Hannu Lehikoinen ja SInikka Torkkola.
Aino Kaisa Pekonen (kuvassa oikealla) kertoo: Vuonna 2007 minut valittiin Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi. Ensimmäisen piirikokouspuheeni pidin Tampereella, Pirkanmaan piirikokouksessa heti saman vuoden syksyllä. Jännitti ihan vietävästi. Tänään ympyrä sulkeutuu. Pidän tänään vihon viimeisen piirikokouspuheeni puolueen varapuheenjohtajana Tampereella, Pirkanmaan piirikokouksessa. Jännittää vaan vähän.
Kuvassa vasemmalla Hannu Lehikoinen ja Sinikka Torkkola. (Kuva: Aarno Karjalainen)

 

Teksti: AIRI KARJALAINEN   
Poliittinen tilanne ja valmistautuminen kesäkuun puoluekokoukseen aktivoi suuren joukon jäseniä osallistumaan Pirkanmaan Vasemmiston eiliseen kevätpiirikokoukseen Tampereen vanhalla kirjastolla.

Puolueen varapuheenjohtaja ja puheenjohtajaehdokas sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvioi ajankohtaista poliittista tilannetta. Hän muun muassa arvosteli hallituksen työmarkkinapolitiikkaa. Ei ole luottamusta siihen, että hallitus pitäisi oman osansa sopimuksesta, kun osa SAK:n jäsenliitoista ei hyväksy sopimusta, vaikka SAK:n hallitus hyväksyi sen.

‒ Ja miksi olisi? Hallitus ei ole selvästi luvannut pitää kiinni omasta osuudestaan, vaan uhkailee palkansaajia ja työttömiä lisäleikkauksilla. Voi sanoa, että maan hallitus on tämän kolmikannan heikko lenkki, Pekonen sanoi.

Ainutlaatuinen jäsenäänestys puolueen puheenjohtajasta

Yleiskeskustelussa käytettiin kymmenkunta puheenvuoroa. Ensimmäisen puheenvuoron käytti oma kansanedustajamme Anna Kontula. Hän korosti Vasemmistoliiton jäsenäänestystä puheenjohtajista historialliseksi.

‒ Koskaan eikä mikään puolue ole aikaisemmin järjestänyt jäsenäänestystä puheenjohtajastaan, Kontula sanoi. Jäsenäänestys on herättänyt huomiota ja tuonut uusia jäseniä.  

Toinen asia, johon Kontula puuttui, oli puolueen punavihreys, jota ainakin media käyttää saadakseen aikaan jutuissaan puolueen kahtiajakoa. Todellisuudessa puolueesta ei löydy enää erikseen punaista tai vihreää osaa, vaan ne ovat sulautuneet yhteen. Vasemmistoliiton jako punaisen ja vihreän on mennyttä aikaa.

Kokoukseen osallistui liki 80 henkilöä
Kokoukseen osallistui liki 80 henkilöä. (Kuva: Virva-Mari Rask)

 

Ulla-Leena Alppi kiinnitti huomiota Vasemmistoliiton talouspoliittisen linjan selvittämisen tärkeyttä. Hän totesi, että meidän on saatava suurelle yleisölle viesti perille, että nykyiselle, hallituksen harjoittamalle leikkauspolitiikalle on vaihtoehto.

Useammissa puheenvuoroissa korostettiin rauhanpolitiikan merkitystä ja vastustettiin kaikenlaista yhteistyötä Naton kanssa. Seppo Koskima totesi, että rauhanpolitiikka kaipaisi päivitystä ja sotilaalliseen varustautumiseen menevät rahat tarvittaisiin koulutuksen ja sivistyksen edistämiseen ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Antti Salonen otti kantaa puheenvuorossaan kilpailukykysopimukseen ja totesi, että se pitäisi hylätä. Hän korosti, että yleisessä keskustelussa puhutaan saavutetuista työväen eduista ja niistä kiinnipitämisestä. Salosen mielestä saavutettuja etuja ovat esim. johtajien bonukset ja optiot, eivät duunarin lomarahat, työajat ja palkat. Esim. kahdeksan tunnin työpäivän saavuttaminen oli koko yhteiskunnan kannalta edistysaskel, ei saavutettu etu.

Mikko Kuoppa nosti esille eläkeuudistuksen tekemisen, jolloin 14 kansanedustajaa äänesti eduskunnassa elinikäkertoimen käyttöönottamista vastaan, koska ko. kerroin tulee leikkaamaan rajusti tulevaisuudessa eläkkeitä. Lisäksi hän kiinnitti huomiota mediassa käytävään mielipidemuokkaukseen.

Sitovat jäsenäänestykset tehtävä mahdollisiksi

Piirikokous päätti suosittaa, että Pirkanmaalta valittavat puoluekokousedustajat kunnioittavat puolueen neuvoa antavaa jäsenäänestystä puolueen puheenjohtajasta. Samalla päätettiin edistää yhdistyslain muuttamista siten, että poliittiset puolueet ja muut yhdistykset voisivat lain mukaan järjestää sitovia jäsenäänestyksiä.

Lopuksi piirikokous suositteli jäseniään allekirjoittamaan kansalaisaloitteen uudeksi äitiyslaiksi.

 

Lue puoluevaltuutettujen valinnasta Vasen Kaistasta:

Pirkanmaan puoluevaltuutetut valittu (20.3.2016)

Lue lisää muualla verkossa:

Pirkanmaan Vasemmistoliiton tiedote piirikokouksesta

Piirikokous suosittaa sitoutumista jäsenäänestyksen tulokseen (Piirikokouksen kannanotto)

Verorahoitteiset palvelut turvattava (Piirikokouksen kannanotto)

Äitiyslaki

Aino-Kaisa Pekosen poliittinen tilannekatsaus puoluevaltuustossa lauantaina (Kansan Uutiset 19.3.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *