Artikkeli: Uutiset 2013–2018

15.3.2016 klo 11:39

Vielä tänään ehtii vastustaa metsien yhtiöittämistä

Metsähallituksen yhtiöittämistä vastustettiin viime viikolla pikkuparlamentin edessä järjestetyssä mielenosoituksessa, mukana myös vasemmistoliiton kansanedustajat. Vasemmiston kansanedustajat ovat esittäneet metsähallituslain hylkäämistä valiokuntakäsittelyissä. Lain kohtalo ratkeaa tällä viikolla. Tänään ehtii vielä allekirjoittaa Pysäytetään metsähallituslaki -adressin. (Kuva: Vasemmistoliitto)
Metsähallituksen yhtiöittämistä vastustettiin viime viikolla pikkuparlamentin edessä järjestetyssä mielenosoituksessa, mukana myös vasemmistoliiton kansanedustajat. Vasemmiston kansanedustajat ovat esittäneet metsähallituslain hylkäämistä valiokuntakäsittelyissä. Lain kohtalo ratkeaa tällä viikolla. Tänään ehtii vielä allekirjoittaa Pysäytetään metsähallituslaki -adressin. (Kuva: Vasemmistoliitto)

 

Liki 130 000 allekirjoittanut Pysäytetään metsähallituslaki -adressin

CAI MELAKOSKI   
Suomen luontoa ei saa yhtiöittää – pysäytetään metsähallituslaki adressi on runsaassa kahdessa viikossa kerännyt paljon huomiota, yli 128 000 allekirjoitusta ja saavuttanut osavoiton:

‒ Esitykseen uudeksi metsähallituslaiksi on tullut merkittävä muutos maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Osakeyhtiötä koskevaan lakitekstiin on lisätty sanat ”valtion kokonaan omistama”, mikä tekee yhtiön myynnistä hankalampaa. Myynti vaatisi nyt sekä lakimuutoksen että eduskunnan suostumuksen, mikä antaa tarvittaessa lisäaikaa vastarinnalle, kirjoitaa Pysäytetään metsähallituslaki -adressin perustaja Saana Katila tiedotteessaan viime viikon lopulla.

‒ Työ uuden metsähallituslain pysäyttämiseksi jatkuu kuitenkin kiivaana. Metsähallituksen yhtiöittäminen on edelleen valtava uhka Suomen luonnolle: talousmetsien lisäksi osakeyhtiö hallinnoisi yleisiä vesiä, retkeilymaita ja luontaistalousalueita, joiden käyttöön ympäristöministeriöllä ei olisi enää sananvaltaa, Katila jatkaa.

‒ Uusi laki heikentäisi myös demokratiaa, eduskunnan ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia. Julkisuuslain noudattamista ei edellytetä, joten yhteistä kansallisomaisuuttamme koskevaa tietoa häivytetään liikesalaisuuden taakse, perustelee Katila allekirjoitusten keräämisen jatkamista.

Adressi suljetaan klo 0.15 ensi yönä

Adressi sulkeutuu keskiviikkona 16.3. klo 0:15. Sanna Katila luovuttaa adressin eduskunnalle torstaina 17.3. Alustavan tiedon mukaan ratkaiseva äänestys on perjantaina 18.3.2016.

Hallituspuolueiden ryhmäjohtajien harhautus

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen eduskuntaryhmien puheenjohtajat Matti Vanhanen,Sampo Terho ja Arto Satonen julkaisivat viime viikolla tiedotteen, jossa he vakuuttivat Suomen luonnon pysyvän suomalaisten yhteisenä kansallisomaisuutena myös lain muuttamisen jälkeen.

‒ Hallitusryhmien johtajat väittävät, että Metsähallituksen metsätalousliiketoiminta on EU-säädösten vuoksi siirrettävä perustettavaan tytäryhtiöön. He perustelevat kantaansa maa- ja metsätalousvaliokunnassa kuultujen, virkavastuulla toimivien asiantuntijoiden lausunnoilla, raportoi Kansan Uutiset viime torstaina.

Kansan Uutiset kertoi, että vasemmistoliiton Markus Mustajärven ja Jari Myllykosken mukaan hallituspuolueiden ryhmänjohtajat toistelevat samaa mantraa metsätaloustoiminnan yhtiöittämisen EU-pakosta perustelematta kantaansa.

– Todellisuudessa tällaista pakkoa ei EU:sta tule, koska muun muassa kilpailukomissaari Margrethe Vestagerin mukaan EU ei vaadi Metsähallitukselta erityistä yhtiömuotoa tai organisaatiorakennetta, Mustajärvi ja Myllykoski toteavat Kansan Uutisille.

Vestager on vahvistanut asian euroedustaja Merja Kyllöselle antamassaan vastauksessa.

– Jos ei ole yhtiöittämispakkoa, ei synny myöskään pakkoa hankintasäännösten suhteen. Tosiasiat pöytään, vaativat Mustajärvi ja Myllykoski hallituspuolueiden ryhmänjohtajilta.

 

Adressin voi allekirjoittaa täällä:
Pysäytetään metsähallituslaki -adressi

Aiheesta Vasen Kaistassa:
Pysäytetään metsähallituslaki -adressin allekirjoittanut jo yli 70 000 (2.3.2015)

Aiheesta muualla verkossa:

Metsähallitus-adressin nimivyöry muutti lakiesitystä parempaan – silti yhä kelvoton (Saana Katilan tiedote Minimahdin verkkosivuilla 11.3.2016)

Pysäytetään metsähallituslaki -kampanjasivu Facebookissa (MiniMahti)

Huoli yhteisestä omaisuudestamme (Jari Myllykosken blogi 10.3.2016)

”Perussuomalaisten takinkääntö on järkyttävä” – metsähallituskiista kuumenee (Kansan Uutiset 9.3.2016)

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *