Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

24.4.2016 klo 19:06

Asuinalue uhkaa tuhota Hervantajärven

AILA HOKKANEN
On ihan pakko kirjoittaa Tampereella tekeillä olevasta kaavaehdotuksesta. Toivottavasti jaksat lukea loppuun tämän pitkän selostukseni, kiitos, sillä asia on todella tärkeä oikeastaan koko Pirkanmaalle, ja sen luonnolle, sillä tästä voi muodostua ennakkotapaus Suomen luonnonsuojelulain rikkomisen sallimisesta taloudellisten etujen nimissä:

Olin maanantai-iltana 19.4.2016 mukana keskustelemassa keinoista, joilla Hervantajärven ainutlaatuisen metsän tuhoaminen voitaisiin estää. Keskustelun kokoonkutsujana oli Jari-Pekka Tamminen, puheenjohtaja Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksestä.

Asiana oli tulossa oleva kaava, joka on epävirallisten selvitysten mukaan tulossa suoraan liito-oravan elinalueen päälle Hervantajärven metsäalueelle, joka on tähän asti säästynyt enemmältä rakentamiselta. Hervantajärvi on puhdasvetinen järvi, jossa on uimaranta.

Hervantajärven alue on vanhaa metsää, joka on säästynyt tehometsätalouden hakkuilta. Siellä on luonnollisia puroja ja myös ojittamatonta suota. Tampereen Hervannassa asuu nykyisin noin 30 000 asukasta, joiden viimeinen suuri yhtenäinen virkistys- ja ulkoilualue tämä Hervantajärven metsä on. Alueella sijaitsee luontopolku, jota monet käyttävät virkistykseen, kuten ulkoiluun, suunnistukseen, marjastukseen, ja vaikka vain luonnon tarkkailuun. Itsekin olen siellä käynyt juuri äskettäin levähtämässä kiireen keskellä ja dokumentoimassa mahdollisesti katoavaa maisemaa valokuvin. Paikalle pääsee helposti kuka vain julkisilla kulkuneuvoilla.

Lisäksi alueella sijaitsee huuhkajan elinalue, siellä pesii pyy, töyhtöhyyppä ja muita vastaavia harvinaistuvia eläinlajeja. Ja tietysti on vanhaa kuusimetsää, jossa on kelopuita. On myös sekametsää, kuten haapaa, jota liito-orava käyttää ravinnokseen, sekä harvinaisia kasvilajeja.

Keskustelussa todettiin, että alueen kaavaehdotus mahdollistaa rakentamisen hyvin lähelle liito-oravan asuinalueita ja ruokailupaikkoja: Jari-Pekka Tamminen oli löytänyt runsaasti liito-oravan papanoita alueen pohjoiskärjestä, ja toinen keskustelun osanottaja taas alueen eteläkärjestä läheltä Hervantajärven ranta-aluetta.

Tampereen kaupunki aikoo suojella Hervantajärven alueesta vain murto-osan ja rakentaa 3000 asukkaan kerrostalo- ja pientaloalueen keskelle metsää. Lisäksi sinne aiotaan rakentaa pieni kauppa ja päiväkoti, mutta ei juuri muita palveluita, kuin vain raitiotie. Virkistysalueen käytölle tällainen asettaa monia esteitä; kukapa nyt toisen tontille viitsii tulla ulkoilemaan?

Aluevaltuuston ollessa koolla, moitimme alueen yleiskaavaa siitä, että rakennetun alueen hulevesialuejärjestelyt tulevat olemaan riittämättömät, ja jätevesi tulee pilaamaan alueen herkän vesistön; siis isohkon puhtaan Hervantajärven ja pienen Makkarajärven, joka on suosittu retkeilykohde. Mutta tätä arvosteluamme ei otettu juuri mitenkään huomioon päätöksenteossa ja asemakaavaehdotusta laadittaessa.

Toivon, että Maan ystävien jäsenet ja muutkin, jotka pitävät luontoarvoja tärkeänä, pitäisivät tästä Tampereen Hervantajärven ainutlaatuisesta luonnosta ja virkistysalueesta meteliä, siten, että lähetätte sähköpostia Tampereen yhdyskuntalautakunnan jäsenille, ja kaupunginvaltuutetuille.

 

Kirjoittaja on Maan ystävien jäsen ja Kaakkois-Alvarin aluevaltuutettu.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Tampereen ympäristönsuojeluyhdistyksen ja Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin tiedote: Hervantajärven luonto- ja virkistysarvot säilytettävä. (29-10.2016, PDF-tiedosto)

Luonnonsuojelujärjestöjen Tampereen kaupungille osoitettu mielipide Hervantajärven asemakaavan nro 8192 luonnoksesta. (29.10.2015, PDF-tiedosto)

 

Hervantajärvi kuva Aila Hokkanen 700px
Hervantajärvellä on paljon sekametsää, jossa kasvaa on liito-oravan ravintopuuta haapaa. Jos metsä kaadetaan, häviävät liito-oravatkin. Kuvaaja: Aila Hokkanen

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *