Artikkeli: Uutiset 2013–2018

25.4.2016 klo 07:55

Kyllönen: EU ei pakota yhtiöittämään

Merja Kyllönen STOP TISA 900x600
TTIP on vasta alkua. Salamyhkäisesti valmisteltu palvelukauppasopimus TiSA uhkaa avata vapaalle kilpailulle kaikki palvelut, myös terveydenhoidon ja juomaveden. Merja Kyllönen ja  EU:n vasemmistoryhmä vastustavat sopimuksen solmimista. Kuva on Euroopan parlamentin vasemmistoryhmän kuvagalleriasta.

 

Toimittaja: PÄIVI TYNI
Tampereella lauantaina vieraillut europarlamentaarikko Merja Kyllönen ihmettelee hallituksen intoa yhtiöittää julkisia palveluja. Hänen mukaansa uudistukset eivät vaadi yhtiöittämistä, eikä EU niihin pakota.

– Sekä sote-uudistukselle että liikennesektorin vallankumoukselle on selkeä tarve, mutta miksi sotkea näihin muutenkin haastaviin uudistuksiin ideologinen yhtiöittäminen, ihmettelee Kyllönen.

– Mihin ongelmaan yhtiömuoto tai kallis yksityinen raha olisi vastaus? Yhtiöiden logiikka johtaa yleensä yhteiskunnallisen kokonaisedun tavoittelun katoamiseen. Yhtiösalaisuus vaikeuttaa valvontaa ja meillä on jo monta esimerkkiä epäonnistuneesta omistajaohjauksesta valtionyhtiöissä, Kyllönen perustelee.

– EU:ta on turha käyttää tekosyynä. EU ei velvoita jäsenmaita yhtiöittämään sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluja eikä EU velvoita yhtiöittämään liikenneinfraa. Rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisen tai kalustoyhtiön perustamisen kanssakaan ei ole kiire, Kyllönen jatkaa.

Kyllösen mukaan Suomi on tällä hetkellä puhdasoppisempi kuin isot EU-maat; me tulkitsemme direktiivejä kirjaimellisesti, noudatamme siirtymäaikoja tarkasti ja jopa ennakoimme, mitä komissio mahdollisesti jossain vaiheessa tulee vaatimaan. Muut jäsenmaat vetävät direktiivien tulkinnassa ja sisämarkkinoiden toteuttamisessa reilusti kotiinpäin.

– Brysselistä katsottuna näyttää siltä, että hallitus käyttää valikoivia perusteluja. Silloin kun muutos on hallitukselle mieleinen, etsitään EU-lainsäädännöstä muutokselle pakottavat perusteet. Kun taas muutos nähdään ikävänä, ollaan valmiita pullikoimaan vastaan, kuten esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistön lausunnot asedirektiivistä osoittavat, Kyllönen sanoo.

Palveluita yhtiöitettäessä avoimuus ja suora demokraattinen hallinta korvautuvat liikesalaisuuksilla ja hallitusammattilaisten vallankäytöllä. Jos vielä aletaan kilpailla markkinoilla, pakottaa kilpailuneutraliteetti usein haitallisiin ratkaisuihin. Kyllönen ihmetteleekin, miksi suomalaisten peruspalvelut ja perusinfra halutaan asettaa tällä tavalla haavoittuvaisiksi ja kenen etua tässä ajetaan.

Myös Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen oli mukana Tampereen Tammelantorilla. Pekonen on ehdolla puolueen puheenjohtajavaalissa.

Kyllöstä olivat jututtamassa muun kansan mukana paikalliset vasemmistoliittolaiset. EU-direktiivien ja yhtiöittämisen lisäksi puhetta oli esimerkiksi TTIP-sopimuksesta.

 

Merja Kyllönen (oik.) ja Anna-Kaisa Pekonen joivat kuumaa kahvia lämmikkeksi tuulisella Tammelantorilla
Merja Kyllönen (oik.) ja Anna-Kaisa Pekonen joivat kuumaa kahvia lämmikkeksi tuulisella Tammelantorilla. Kuva: Tiina Heikkilä.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla
Salainen sopimus liikuttaa Tammelasta Hannoveriin (24.4.2016)
Tehdäänkö liikenteelle carunat? (22.4.2016)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa
Merja Kyllösen verkkosivut
Vasemmistoliiton puheenjohtajaehdokkaat (vasemmistoliiton puoluekokoussivut)

 

 

Kommentteja: 1

  1. Vain laaja kansanliike voi estää kahjot yhtiöittämis-ja yksityistämishankkeet sanoo:

    Nyt laaja kansanliike pystyyn soten ja väylien yhtiöittämistä vastaan. Mukaan ammattiyhdistysliike, kansalaisjärjestöt ja porukkaa yli puoluerajojen. Kuten Metsähallituslaki osoitti, ne tekevät mitä haluavat, koska hallituspuolueiden fiksut rivijäsenet uhkaillaan/lahjotaan/kiristetään/huijataan hullujen lakien taakse. Eduskunnassa opposition mahdollisuudet ovat rajalliset, vaikka kovaakin yritystä vaikuttaa olisi.

    SOTEN JA VÄYLIEN YHTIÖITTÄMINEN/YKSITYISTÄMINEN VOIDAAN ESTÄÄ VAIN JA AINOASTAAN LAAJAN KANSANLIIKKEEN VOIMALLA! Ihmiset pitää saada tajuamaan, että sotea ei pidä avata ollenkaan kilpailulle ja valinnanvapaus on silmänkääntötemppu, jolla kokoomus petaa jättipottia riskikapitalisteille. Väylien yhtiöitys nostaa tavallisen kansan maksuja ja kohta ne väylät myydään myös ulkomaisille sijoittajille. Yhtiöittämishankkeet ovat pöyristyttäviä demokratian kannalta. Kyllä ihmiset voidaan helpostikin saada mukaan kansanliikkeeseen, jos heille vain kerrotaan näistä uhkista.

    Nyt ollaan niin vakavien asioiden kanssa tekemisissä, että nysvääminen ja piipitys jossain nurkassa ei nyt käy ollenkaan. Jo TTIP, CETA:n ja TISA:n takia ollaan äärimmäisen vakavan paikan edessä. Hullun uusliberalistihallituksen hullut hankkeet voivat olla mahdottomia perua jatkossa jos ja toivottavasti kun valta vaihtuu! Tämä tulisi nyt jokaisen muistaa! Vasemmistoliiton pitää hiillostaa SDP:tä ja ay-liikettä niiden mielipuolisesta asenteesta kauppasoppareihin!

    Toistan vielä kerran: Sote-ja väyläpuhallus voidaan estää vain ainoastaan laajan ja aidon kansanliikkeen avulla. Liike ei saa olla leimautunut vasemmistopuolueiden hankkeeksi. Hallituspuolueiden kansanedustajien pitää hukkua yhtiöittämistä vastustaviin sähköposteihin ja jopa kymmenien tuhansien mielenosoituksilla pitää osoittaa, että tämä ei kertakaikkiaan käy. Opposition keinot eduskunnassa eivät riitä eikä kohtelias kritiikki oikeistomedian antamalla rajallisella media-ajalla auta nyt ollenkaan. Vastassa ovat kovakalloiset ja pirulliset uusliberalistit, jotka ovat täysin valmiita puskemaan hankkeensa jääräpäisesti läpi. Yhtenä kannustimena voi olla juuri TTIP/CETA/TISA: Kun ne saadaan voimaan ja sitten paljastuu sopparien karmea totuus kansalle, sen jälkeen yksityistämisen edistäminen voi käydä tosi hankalaksi. Uusliberalisteillä on kiire toimia juuri nyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *