Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

12.5.2016 klo 08:41

RuokaNysse on köyhien kauppa-auto

Kuvateksti: Vanha kauppa-auto kiertää Tampereen kaupunginosia jakamassa EU:n ruoka-apua. Apu on monelle tärkeä, vaikka tuotevalikoima ei päätä huimaa.
Vanha kauppa-auto kiertää Tampereen kaupunginosia jakamassa EU:n ruoka-apua. Vuonna 2015 RuokaNysse jakoi yli 20 000 ruokakassia. Apu on monelle tärkeä, vaikka tuotevalikoima ei päätä huimaa.

 

Teksti ja kuvat: PÄIVI TYNI
Miltä tuntuisi asioida kaupassa, jossa kaikki on ilmaista, mutta valikoima toisaalta hyvinkin suppea ja osin myös tylsä? Vaihteluakin olisi, mutta se olisi täysin sattumanvaraista. Lisäksi kauppa olisi auki vain joka toinen viikko, tunnin ja vartin kerrallaan. Tämä on todellisuutta monille virallista köyhyysrajaa pienemmillä tuloilla eläville tamperelaisille.

Tampereella ei ole samanlaista satojen metrien ruokajonoa, josta Helsingissä on paljon uutisoitu. Meillä asia on onneksi hoidettu viisaammin ja huomattavasti hienotunteisemmin. Eri kaupunginosissa kiertää evankelisluterilaisen seurakunnan ylläpitämä RuokaNysse. Tämä nysse on vanha kauppa-auto, joka on järjestetty ruoka-avun jakamiskäyttöön. Ruoka-apu on monelle pienituloiselle tervetullut, jopa välttämätön, konkreettinen lisä taloudenpitoon.

Ruoka-apuna jaetaan EU:n tarjoamia viljatuotteita: vehnäjauhoja, makaronia, puurohiutaleita ja müsliä. Jaossa on myös kananmunia ja margariinia sekä maitojauhetta. Lisäksi seurakunnat ovat ostaneet jaettavaksi naudan- ja sianlihasäilykettä sekä hernekeittoa. Vakitarjontaa monipuolistavat kauppojen lahjoittamat niin sanotut päiväystuotteet, useimmiten erilaiset leivät ja joskus pullat. Toisinaan tarjolla on kinkkua, juustoja ja maitotuotteita, kuten jugurttia. Herkkujakin saattaa joskus päätyä valikoimaan, kun niiden viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päiväys on käsillä.

Kuvateksti: Keliaakikolle, laktoosi-intolerantille tai vegaanille ruoka-avun valikoima olisi melko haastava. Sämpyläjauhotkin ovat pelkkää vehnää, mutta leseiden kera
Keliaakikolle, laktoosi-intolerantille tai vegaanille ruoka-avun valikoima olisi melko haastava. Sämpyläjauhotkin ovat pelkkää vehnää, mutta leseiden kera. Tällä kerralla tarjolla oli myös kinkkua ja juustoja.

 

RuokaNysse kiertää kaupunginosissa neljänä arkipäivänä viikossa. Yhden päivän aikana auto ehtii kahteen tai kolmeen jakopaikkaan. Perheen koon mukaan määritellään, kuinka monta “kassia” saa noutaa. Yksinasuva saa yhden “kassin” – eli kunkin tuotteen kohdalla hyllyn reunassa lukevan määrän tuotetta. Tuotteiden keräilyä valvovat kuljettaja ja vapaaehtoistyössä toimiva apuhenkilö.

Ruoka-avun piiriin pääseminen kohtalaisen helppoa

Ruoka-avun piiriin pääsee ottamalla yhteyttä oman seurakuntansa diakoniatyöntekijään ja sopimalla tapaamisen. Taloudellisesta tilanteesta täytyy esittää jokin tosite, esimerkiksi tiliote tai toimeentulotukipäätös. Diakonilta saa kortin, johon on merkitty oman alueen jakoajat ja joka toimii asioinnin lupalappuna. Kuljettaja kuittaa käynnit. Lupalappu pitää uusia muutaman kuukauden välein. Pyhinä ja loma-aikoina ruokajakelua ei ole.

Asian arkuuden vuoksi kaikki eivät halua asioida oman kaupunginosansa jakopaikalla ja tällöin voi sopia toisen paikan. On käynyt niinkin, että aikuiset ovat raportoineet lapsilleen näiden kavereiden vanhempien käyvän hakemassa ruokaa ja ruoka-apuasiakkaiden lapsia on alettu kiusata tästä.

Jakelun piiriin pääsemiseksi ei tarvitse kuulua kirkkoon eikä välttämättä hakea toimeentulotukea. Esimerkiksi se, että pääasiallisena tulona on vain työttömän peruspäiväraha tai työmarkkinatuki, riittää. Suomessa ei siis rahallisten sosiaalietuuksien katsota turvaavan kaikkien ihmisten riittävää ruuansaantia.

|||

Ruoka-avusta Vasen Kaistassa:

Totta liki miljoonalle – tätä on köyhyys (20.8.2015)

RuokaNysse muualla verkossa:

RuokaNyssen kotisivut

Tutkimus: Ruoka-apu on monelle tamperelaiselle vältämätöntä (Tampereen kaupungin tiedote 8.4.2013) 

EU:n ruoka-avusta muualla verkossa:

EU:n ruoka-apu yhteisön vähävaraisimmille (Maaseutuviraston verkkosivusto) 

EU:n asetus vähävaraisimmille suunnatun eurooppalaisen avun rahastosta (Euroopan unionin virallinen lehti 12.3.2014)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *