Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

25.5.2016 klo 11:43

Systeemi ei ole tehty elämää varten

Minna Minkkinen 2013 kuva Pasi Tiitola

MINNA MINKKINEN    
Jälleen kerran uutisoidaan kummia työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) päätöksistä. Pientä plektrapuuhastelua harrastava mies tulkitaan yrittäjäksi ja sen myötä kaikki oikeudet työttömyyskorvauksiin menetetään. Kuulostaa hullulta, että toimeliaisuudesta rangaistaan. Ja näinhän se on TE-toimiston, sosiaalitoimiston ja Kelan kanssa. Niin sanotulla maalaisjärjellä ei ole mitään tekemistä, kun on kyse systeemistä. Systeemi, eli TE-toimisto, sosiaalitoimisto ja Kela muodostavat sellaisen byrokratia, normi ja kontrolli  -valtakolmion, ettei samaan pysty edes poliisi.

Systeemi voi leikata ihmiseltä perustoimeentulon jos olet saanut vakuutuskorvauksen pesukoneesta ja ostanut uuden. Systeemi rankaisee, jos haluat työttömänä kokeilla ostaisiko joku sinun yhteiskuntatieteen luentoja. Kela heittää sairaat työttömiksi, vaikka ei ihmisellä todellisuudessa olisi mitään mahdollisuutta työntekoon. Mutta kun systeemi nyt on sellainen, että sairaana ollaan määrätty määrä päiviä ja sitten ollaan taas terve, koska Kela sanoo niin. Kyllä systeemi tietää, millaisia ihmiset ovat.

Olen tehnyt hoitajana ja sossuna töitä systeemin kanssa yli kymmenen vuotta ja oppinut muutaman kikkakolmosen, jotka haluan jakaa teidän kanssa.

  1. Maalaisjärki ei toimi. Yleensä se on päinvastoin. Jos ajattelet työttömänä, että pikku puuhastelu on passiivisuutta parempi, niin älä ajattele. Systeemi ei ymmärrä sellaista.
  2. Älä kerro kaikkea, kerro vain se mitä kysytään.
  3. EI koskaan lahja-, laina- tai muitakaan ylimääräisiä rahoja tilille. Ne katsotaan aina tuloksi vaikka olisi mikä tilanne, koska systeemi katsoo asian niin.
  4. Systeemi ei ole ihmisiä vaan systeemiä varten. Se miten systeemi on suunniteltu on utopia, joka ei ole juuri kenenkään elämässä, mutta joustoa on vähän, koska systeemi.
  5. Kannattaa välttää oma-aloitteisuutta, koska siitä todennäköisesti jotenkin sinua rangaistaan. Vain kokoaikatyön vastaanottaminen on fiksua, muut on riski.
  6. Viranomaiset ovat velvollisia auttamaan sinua, vaadi apua. Mutta jos kysyt apua, niin mieti annatko sosiaaliturvatunnusta vai kysytkö neuvoa yleisluontoisesti. Saattaa jäädä kyselystä merkintä tietoihin ja joskus sekin voi hankaloittaa asioita.
  7. Hanki vertaistukea ihmisiltä, jotka olleet samassa tilanteessa. Joku on varmasti tehnyt virheitä, joista rangaistu, joten osaat välttää pahimmat virheet.
  8. Perustulo ratkaisisi paljon ongelmia ja päästäisi viranhaltijat vapaaksi kyttääjän ja rankaisijan roolista.

Systeemiä ei ole tehty elämää varten, mutta en kyllä tiedä ketä varten se on tehty. Hyvää tarkoittaen on saatu aikaan sosiaaliturvan tilkkutäkki, joka ei kannusta mihinkään muuhun kun suunnattomaan kiukkuun viranhaltijoita kohtaan. Perustulolla voidaan ratkaista iso osa ongelmista. Systeemissä pitkään mukana olleet eivät uskalla tehdä ratkaisuja, jos ne eivät ole täysin varmoja. Kokeilusta yleensä rangaistaan, ei palkita ja kun rankaiseminen vie leivän ruokapöydästä, ei sitä riskiä oteta.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu

Etusivun kuva:

Kuva: Cai Melakoski
Kuva: Cai Melakoski

Kommentteja: 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *