Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

15.6.2016 klo 12:50

Rantatunnelin lisärahat ja henkilöstökassan lopettaminen puhuttivat

Pilaantuneen maan käsittely oli käynnissä Rantatunnelin työmaalla jo kesällä 2014. (Kuva: Cai Melakoski)
Pilaantuneen maan käsittely oli käynnissä Rantatunnelin työmaalla jo kesällä 2014. (Kuva: Cai Melakoski)

 

MIKKO AALTONEN   
Tampereen kaupunginvaltuusto käsitteli maanantaisessa kokouksessaan kahta erityisen merkittävää asiaa, Rantaväylän tunnelin lisärahoitusta ja kaupungin henkilöstökassan toiminnan lakkauttamista.

Tunnelin lisärahoituksen ohella päätettiin muistakin talousarviomuutoksista, kuten lisärahoituksen myöntämisestä raitiotiehankkeelle. Keskustelu talousarviomuutoksista kesti useamman tunnin, mutta eniten huomiota sai tunnelin lisärahoitus.

Tampereen kaupunginvaltuuston käsitellessä Rantaväylän tunnelin rakentamista vuonna 2013 koko vasemmistoliiton valtuustoryhmä vastusti tunnelia. Hävisimme äänestyksen niukasti, valtuusto äänesti tunnelin puolesta äänin 36–31.

Nyt tunneli on melkein valmis ja se otetaan käyttöön tämän vuoden syksyllä. Tunnelihanke itsessään on pysynyt budjetissaan, mutta lisärahoitusta tarvitaan ranta-alueella olevien pilaantuneiden maiden vaihtamiseen, Rauhaniementien sillan kunnostamiseen ja tunnelin katuverkkoon kytkemiseen. Kaikki asioita jotka olisi tehtävä ja maksettava joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmässä pohdittiin jonkin aikaa, voidaanko lisärahoitusta myöntää hankkeelle, jota on alun alkaen vastustettu yksimielisesti. Pohdinta johti ajatukseen, että kun tunneli on vastustuksesta huolimatta rakennettu ja siitä nyt tulisi tehdä niin hyvä kuin mahdollista, se kannattaa tehdä kunnolla valmiiksi.

Kulut tunnelista toteutuvat joka tapauksessa ja nyt on varmistettava se, että mahdollisimman vähän lisäkustannuksia jää tamperelaisen veronmaksajan maksettavaksi. Esimerkiksi pilaantuneet maat kannattaa vaihtaa nyt, jotta rantaa päästään rakentamaan mahdollisimman pian.

Valtuutettu Varpu Jutila kiteytti asian kokouksen jälkeisessä Facebook-päivityksessään:

‒ Kustannukset ovatkin nyt kasvaneet, mutta ymmärtääkseni tuo satsaus kannattaa. Suuressa osassa kustannuksia on kysymys Näsijärven rannan maiden puhdistamisesta, jotta niille voidaan rakentaa. Mikäli puhdistus sidotaan tunnelihankkeeseen, saamme rakennuttajat osallistumaan kustannuksiin, jotka Tampere joutuisi muussa tapauksessa hoitamaan kokonaan itse, kirjoitti Jutila.

‒ Tunnelia on rakennettu vastustuksestani huolimatta useampi vuosi ja se on jo melkein valmis. Tässä tilanteessa mielestäni kannattaa ottaa ökyprojektista kaikki siitä saatava hyöty irti, mikä pitää sisällään sen, että rantaan rakentaminen mahdollistetaan, totesi Varpu Jutila. Kirjoituksen lopusta löytyy linkki koko Jutilan lausuntoon.

Lisärahoituksen myöntäminen raitiotiehankkeelle oli vasemmistoliiton valtuustoryhmälle helpompi asia. Ryhmä on ollut hankkeen kannalla sen alusta alkaen ja sen eteneminen on ryhmälle tärkeä asia.

Henkilöstökassan lakkauttamisesta äänestettiin

Esitys Tampereen kaupungin henkilöstökassan lakkauttamiseksi oli toinen paljon keskustelua herättänyt asia. Henkilöstökassa on ollut Tampereen kaupungin palvelu omalle henkilöstölleen. Työntekijät ovat voineet tallettaa kassaan rahaa ja muun muassa maksaa laskuja kassasta. Palvelumaksuja ei aiemmin ollut, ja kassa on ollut hyvin suosittu erityisesti vanhempien työntekijöiden keskuudessa. Vasemmistoliiton valtuustoryhmä katsoi, että kassan toimintaa on edelleen jatkettava. Asiasta äänestettiin ja hävisimme äänestyksen. Henkilöstökassa päätettiin lakkauttaa valtuuston enemmistön päätöksellä.

Aloitteita palautettiin uuteen valmisteluun

Kokouksessa käsiteltiin myös useita valtuustoaloitteita joista kaksi oli vasemmistoliiton valtuustoryhmän valtuutettujen tekemiä. Ensin käsiteltiin Anna Kontulan aloitetta joka koski byrokratian vähentämistä toimeentulotuen käsittelyssä. Aloite palautettiin valmisteluun koska siihen annettuun vastaukseen ei oltu tyytyväisiä.

Valmisteluun palautettiin myös Minna Minkkisen ja Varpu Jutilan aloite sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämiseksi, koska senkään vastaukseen ei oltu tyytyväisiä.

Kestoltaan kokous noudatti tällä kaudella vakiintunutta perinnettä. Kokous kesti noin kuusi tuntia ja neljäkymmentäviisi minuuttia.

Kirjoittaja on Tampereen kaupungin apulaispormestari ja vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja


Lue lisää:

Varpu Jutilan Facebook-päivitys Rantatunnelin lisärahoituksesta (13.6.2016)

Tampereen köyhät ovat yhtä rehellisiä kuin helsinkiläisetkin (Anna Kontulan aloitteesta, Vasen Kaista 13.6.2016)

Minna Minkkisen kirjoitus sateenkaarinuoria koskevasta valtuustoaloitteesta (Facebook 14.6.2016)  

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *