Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.6.2016 klo 09:01

Tampereen köyhät ovat yhtä rehellisiä kuin helsinkiläisetkin

Anna Kontula ei tyydy Tampereen kaupungin selityksiin massiivisten toimeentulohakemusten liitenippujen tarpeellisuudesta.  (Kuvassa Anna Kontula Talous kasvun jälkeen -kirjan julkistamistilasuudessa huhtikuun lopulla. Kuvaaja Cai Melakoski.)
Anna Kontula ei tyydy Tampereen kaupungin selityksiin massiivisten toimeentulohakemusten liitenippujen tarpeellisuudesta.
(Kuvassa Anna Kontula Talous kasvun jälkeen -kirjan julkistamistilasuudessa huhtikuun lopulla. Kuvaaja Cai Melakoski.)

 

AARON KALLINEN
Vasemmistoliiton kansanedustaja ja Tampereen kaupunginvaltuutettu Anna Kontula vaatii toimeentulotuen byrokratiaa koskevan valtuustoaloitteensa palauttamista uudelleen käsittelyyn. Kontulan mukaan vastaus aloitteeseen ei vastaa perustellusti siihen, miksi Tampereella vaaditaan toimeentulotukihakemukseen liitteitä enemmän kuin esimerkiksi Helsingissä.

Kontula jätti viime vuoden elokuussa valtuustoaloitteen, jossa esitettiin toimeentulotukihakemukseen tarvittavien liitteiden karsimista muiden kaupunkien esimerkin mukaisesti. Kontulan mukaan nykyistä pienempi määrä liitteitä riittää antamaan riittävät tiedot hakijan oikeudesta tukeen.

‒ Esimerkiksi vuokralla asuvan tulee Tampereella liittää hakemukseen vuokrasopimus, lasku ja maksutosite, kun Helsingissä riittää vuokrasopimus ja erityisistä syistä maksukuitti, Kontula vertailee.

Toisena esimerkkinä käytäntöjen eroista Kontula mainitsee verotietojen osoittamisen:

‒Tampereella nyt jätettyyn hakemukseen vaadittaisiin liitteeksi tiedot kahden edellisen vuoden verotuksesta. Helsingissä riittävät vuoden 2015 tiedot.

Kontula toivoo, että pidemmällä aikavälillä toimeentulotuen hakukäytäntöjä muutettaisiin samaan suuntaan kuin verottaja on tehnyt. Normaalitapauksessa pelkkä summien ilmoittaminen ja tiliotteet riittäisivät ja muita tositteita pyydettäisiin pistotarkastuksin tai kun ilmoitettujen tietojen oikeellisuutta on syytä epäillä.

Sen sijaan tarpeettomien liitteiden vaatimisesta tulisi Kontulan mielestä luopua ja hän uskoo, että enemmistö poliitikoista voi olla asiasta samaa mieltä:

‒ Luulisin useimpien jakavan kanssani myös sen arvion, että Tampereella ei asu sen epärehellisempää väkeä kuin Helsingissäkään, ja että saman paksuisen tositenipun pitäisi riittää niin meillä kuin pääkaupungissakin.

Kontula muistuttaa, että kohtuullistamalla toimeentulotuen byrokratiaa vähennettäisiin toimeentulotuen alikäyttöä, joka on huomattavan yleistä.

‒ Arviolta jopa puolet tukeen oikeutetuista ei osaa, halua tai selviä kymmenien sivujen hakemuksesta. Näin raskas byrokratia ei voi olla kenenkään edun mukaista, kun kyse on viimesijaisesta etuudesta.

Lisäys, tehty 14.6.2016:

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan eilen illalla yksimielisesti palauttaa Anna Kontulan aloitteen uuteen käsittelyyn.

Lue lisää:

Vastaus valtuustoaloitteeseen

Tampereen kaupungin toimeentulotuen hakuohje

Itäisen Helsingin vastaava ohjeistus

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *