Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

4.6.2016 klo 10:17

Suomalaista rauhanidenttiteettiä horjutetaan

SEPPO KOSKIMA   Sotilaallisesti liittoutumatonta rauhandiplomatiaa ja -palveluja tarjoavaa ainutkertaista pohjoismaista identtiteettiä horjutetaan. Horjuttajat ratsastavat pelolla ja vapauden illuusiolla luoden turvattomuutta turvallisuuden nimissä.

Puhuvat modernilla puheella yhteensopivista aseista, uuden ajan hävittäjista ja ohjuspuolustusjärjestelmistä, kun tavallisten aseiden taikavoima on ohentunut.

70-luvulla modernia puhetta oli, että vaadittiin joka sään hävittäjiä. 80-luvulla vastustettiin Euro-ohjuksia, vaadittiin ydinaseetonta Eurooppaa. 2000-luvulla olisi luullut, että sodat olisi kuuluneet historiaan ja museoon. Äärikansallisuus on jälleen nousemassa uudeksi uhaksi valtioiden ja kansojen välisille suhteille ja yhteistyölle.

Suomalaista rauhandiplomatiaa on puolustettava. Jos sen kerran menettää, siihen ei ole enää paluuta. Onneksi rauhanidentiteetillämme on suuri kannatus ajattelevien ihmisten keskuudessa. Parhaiten sitä voimme tukea pysymällä ydinaseliittoumien ulkopuolella ja pitämällä Itämeri ydinaseettomana. Rauhandiplomatia on pienen Suomen parasta turvallisuutta, asehankinnat antavat harhakuvan, illuusion turvallisuudesta.

 

Seppo Koskima Tampereen Kirjatyöntekijäin yhdistyksen näyttelyssä (Kuva: Cai Melakoski)
Seppo Koskima Tampereen Kirjatyöntekijäin kirjallisuuskerhon juhlanäyttelyssä (Kuva: Cai Melakoski)

 

Vasen Kaista kirjallisuuskerhon juhlanäyttelystä:
Unelmia ja työtä rauhan ja ympäristön puolesta (27.5.2016)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *