Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

24.8.2016 klo 10:06

Hallitus moukaroi tulevaisuutta

SINIKKA TORKKOLA
Perusporvarihallitus leikkaa ammatillisesta koulutuksesta 190 miljoonaa euroa. Peruskoulunsa päättäville nuorille ja uutta ammattia etsiville aikuisille leikkaukset merkitsevät opiskelumahdollisuuksien kaventumista ja opetuksen tason heikentymistä.

Tänä vuonna ammatillisessa koulutuksessa on aloittanut  45 000 uutta opiskelijaa. Mikäli leikkaukset toteutetaan, niin ensi vuonna ammatillisessa koulutuksessa on aloituspaikkoja 40 prosenttia vähemmän. Yli 18 000 nuorta ja aikuista jäisi ilman koulutuspaikkaa. Tampereen seudun ammattiopistossa, Tredussa  säästöt voivat vähentää yli 1000 opiskelupaikkaa.

Ammatillisen perusopetuksen vähennykset lisäävät väistämättä nuorisotyöttömyyttä ja heikentävät nuorten asemaa työelämässä. Tilastokeskuksen kesäkuun tilaston mukaan 15–24-vuotiaista nuorista työttömiä oli 13,7  prosenttia. Viidennes kaikista työttömistä on alle 25-vuotiaita.

Nuorisotyöttömyyttä käytetään myös häikäilemättömästi hyväksi yrityksissä alentaa palkkoja ja tehdä nuorista palkattomia työn kokeilijoita. Kuntouttavaa työtoimintaa ja työkokeilua toki tarvitaan. Mutta jokin on mennyt pahasti pieleen, kun yritykset paikkaavat vuosi toisensa jälkeen työvoiman tarvettaan erilaisilla palkattomilla harjoittelijoilla, kokeilijoilla ja kuntoutujilla. Nuorten työllistäminen ei ole hyväksyttävä syy rikkoa työlakeja ja työehtosopimuksia.

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset iskevät ammatillisiin opettajiin myös suoraan. Ne lisäävät opettajien työttömyyttä ja kiristävät työtahtia. Henkilötyövuosina laskettuna leikkaukset merkitsevät  3800 työvuotta. On selvää, että leikkaukset tulevat näkymään opetuksen tasossa. Opettajat ovat olleet huolissaan erityistä tukea tarvitsevista opiskelijoista, putoavatko he ulos koulutuksesta. 

Opettajien työmäärää kasvattaa myös tulossa oleva ammatillisen koulutuksen uudistus, jossa useita ammattitutkintoja yhdistetään yhdeksi, aiempaa laajemmaksi ammattitutkinnoksi. Uudistuksen myötä esimerkiksi talotekniikan ammattitutkinto korvaisi aiemmat putki- , kylmä- lämmityslaite- ja  ilmastointiasentajan sekä ilmastointijärjestelmien puhdistajan, nuohoojan, rakennuspeltisepän ja teknisen eristäjän ammattitutkinnot.  

Mahdollisuus opiskella ja saada hyvää opetusta on tutkimustenkin mukaan hyvä ja taloudellisestikin kannattava keino vähentää syrjäytymistä. Hyvät, yhdenvertaiset kouluttautumismahdollisuudet ovat olleet keskeinen tekijä, joka on mahdollistanut hyvinvointiyhteiskunnan. Hyvä koulutus on mahdollistanut myös yritysten menestymisen. Liioittelematta voi sanoa, että hyvä koulutusjärjestelmä ja yhdenvertaiset opiskelumahdollisuudet ovat nyky-Suomen perusta.

Nyt tuota perustaa ollaan moukaroimassa alas. Ei ole kuin  hieman yli vuosi edellisistä eduskuntavaaleista, joissa hallituspuoleet muiden puolueiden mukana antoivat koulutuslupauksen. Koulutuksesta ei pitänyt leikata. Toisin kävi. Hallitus syö paitsi nuorten niin myös koko Suomen tulevaisuutta kurjistamalla kaikkea koulutusta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

 

Kirjoittaja on Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja

 

uhannet ammatillisten oppilaitosten opiskelijat vastustivat hallituksen leikkausaikeita Tampereen Keskustorilla ja muualla Suomessa maanantaina. Kuva: Pentti Hänninen.
Tuhannet ammatillisten oppilaitosten opiskelijat vastustivat hallituksen leikkausaikeita Tampereen Keskustorilla ja muualla Suomessa maanantaina. Kuva: Pentti Hänninen.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Ammatillinen koulutus liikkeessä (AMKE ry 28.6.2016)
Kesäkuun työttömyystilasto (Tilastokeskus 26.7.2016)
Työryhmä esittää historiallista uudistusta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteeseen (OKM 17.8.2016)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *